26 Април 2024петък16:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сурва и Василица представят заедно в Националния етнографски музей

/ брой: 13

автор:Дума

visibility 25

Събитията за опознаване на народните празници в България, част от кампанията "Опознай традициите, за да обикнеш народа си!", продължават на 21 януари в Националния етнографски музей с представянето на пернишкия обичай Сурва и ромския празник Василица. За първи път в България, в музея, само седмица след тяхното празнуване, ще бъдат представени заедно изключителният български обичай, вписан в ЮНЕСКО през 2016 г., и най-големият ромски празник, които се провеждат по едно и също време в годината - 13 и 14 януари, информира д-р Петър Кърджилов, експерт по връзки с обществеността на ИЕФЕМ-БАН.
В малкото фоайе на музея (входа на Царския дворец откъм ул. "Московска" 6А) от 11 ч. ще започне представянето на Сурва с участието на децата от Детската лидерска академия и Сурвакарската група "Ликове-лекове" от 6 СОУ "Св. св. Кирил и Методий" в Перник. В 12.30 ч. ще бъде представен най-важният празник за ромите в България - Василица, известен още като Банго Васил. В него ще вземат участие танцовият ансамбъл "Рома" при НЧ "Рома - 1956" в жк Филиповци, със съдействието на фондация "Гюлчай".
Според Мария Стоименова от фондация "Гюлчай" ромската традиция децата да бъдат женени в ранна тийнейджърска възраст и да раждат деца трябва да бъде прекратена и да остане в миналото. Децата трябва да учат, да творят и да играят. Именно идеята за учене и творчество чрез игрови модели ще бъде реализирана в бъдещия образователен център. Всички посетители ще имат възможност да усвояват традиционни занаяти и умения, да придобиват знания за народната култура и изкуство в нашата страна.
В събота посетителите на НЕМ ще могат да се порадват също на песни и танци, да опитат тъкане на стан - един от занаятите, които ще се изучават в бъдещия образователен център, да разгледат изложбите в музея, както и да се стоплят с чаша чай.
Представянето на Сурва и Василица е част от фондонабиращата кампания на ИЕФЕМ-БАН "Опознай традициите, за да обикнеш народа си!" за създаване на модерен и постоянно действащ образователен център в НЕМ. Входът за събитието ще е с редовни билети за музея - 5 лв. за възрастни и 2 лв. за деца, като средствата ще отидат в сметката за ремонт и оборудване на бъдещия образователен център.
 
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 269

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 255

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 223

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 244

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ