25 Април 2024четвъртък15:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

92 големи фирми са изчезнали за последните 8 години

Над 4000 хиляди пък са малките компании, прекратили дейност, по данни на БСК

/ брой: 13

автор:Дума

visibility 17

През последните 8 години от икономическата карта на България са изчезнали 92 големи фирми, а над 4000 са малките компании, прекратили дейност. Това показва анализ на финансовия директор на Българската стопанска камара (БСК) Станислав Попдончев. "Това означава, че годишно по 12 големи предприятия са били закривани или по едно месечно. Тези данни, заедно с факта, че от години преките чуждестранни инвестиции заобикалят страната ни, показват нагледно, че обстановката не е особено привлекателна за бизнеса. А честите промени по данъчните закони не помагат тази тенденция да бъде преодоляна", обяснява Попдончев.
Анализът показва още, че данъчните и осигурителните закони са най-често променяната нормативна уредба в България през годините. Около 60% от предприятията в България разполагат с активи, които се използват и за лични цeли, показва проучването БСК, представено на форум и цитиран от investor.bg. Близо 42% от анкетираните фирми са заявили, че изпитват големи затруднения при изчисляване, деклариране и внасяне на данък "уикенд", а 35% изпитват малки затруднения. Едва 23% са отговорили, че не срещат трудности при отчитането и плащането на налога.
През миналата година бяха въведени нови разпоредби, свързани с личното ползване на фирмени активи. Според последните промени в Закона за ДДС предприятията са длъжни да декларират и отчитат, доколко един фирмен актив се ползва за служебни или лични цели. За частта, която се ползва служебно, могат да ползват данъчен кредит, но за другата част са длъжни да начисляват ДДС - и при покупката, и при ползването на актива. Най-често този казус се появява при използването на фирмени коли, компютри и телефони.
По данни на НАП покупките на леки автомобили с право на данъчен кредит през 2015 г. са достигнали сумата от 190 млн. лева, стана ясно още по време на форума. А общата данъчна основа за периода 2013-2015 г., включително разходите за гориво и поддръжка на леки автомобили, доближава 920 млн. лв. Обяснението на бизнеса е, че заради сложния данък "уикенд" много фирми, особено по-дребните, предпочитат просто да отпишат колите от активите на предприятието и да ги прехвърлят на лицата, които основно ги ползват.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 296

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 250

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ