19 Април 2024петък13:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Антонио Таяни оглави Европейския парламент

С избора му трите основни институции на ЕС - ЕП, Европейският съвет и Европейската комисия, са под ръководството на ЕНП

/ брой: 13

автор:Дума

visibility 21

На четвърти и последен тур италианецът Антонио Таяни от Европейска народна партия (ЕНП) спечели мястото на председател на Европейския парламент и замени на поста Мартин Шулц. Той бе предпочетен от 351 парламентаристи, срещу 282 подкрепили Джовани (Джани) Питела от групата на социалистите и демократите, съобщи АФП. Смята се, че зад кандидатурата на Таяни са застанали ЕНП - най-голямата политическа сила в 751-местния Европейски парламент и либералите от АЛДЕ, които във вторник сутрин в съвместно изявление обявиха създаването на обща проевропейска коалиция.
По-рано Таяни, който е бивш говорител на някогашния премиер на Италия Силвио Берлускони, както и бивш еврокомисар, получи подкрепата и на отказалия се от надпреварата за председателския пост бивш белгийски премиер Ги Верхофстад - ръководител на групата на либералите. Във финалното гласуване решаващи се оказаха и гласовете на групата на консерваторите и реформистите, доминирани от британски депутати, които потвърдиха, че ще заложат на Таяни.
Загубилият кандидат на социалистите Джани Питела поздрави за победата сънародника си Таяни с думите, че отдавна в ЕП не е бил избиран председател при такава открита и прозрачна конкуренция, без задкулисни междупартийни сделки.
"Европейският съюз се намира в бурни води. След две кризи с еврото дойдоха кризите с бежанците и със сигурността. Европейските граждани очакват от нас да отговорим на това", заяви Таяни след оповестяването на резултатите.
Новият председател на парламента е бил европейски комисар по транспорта от 2008-ма до 2010-та. Веднага след това бе еврокомисар и по въпросите на промишлеността и предприемачеството 2010-2014 г. Той е бил и заместник-председател на Европейската комисия.
Таяни е завършил юридическия факултет на университета Ла Сапиенца в Рим, а след това е бил журналист. Той става европейски депутат, след като е избран с листите на "Напред, Италия" на Силвио Берлускони. Той е известен  и с близките си отношение с Берлускони, както и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
С тези избори европейските десни овладяха ръководството на трите най-висши институции на ЕС. Жан-Клод Юнкер е председател на Европейската комисия, Доналд Туск - председател на Европейския съвет, а Таяни на Европейския парламент, коментират агенциите.


Станишев:
Социалистите са опозиция на статуквото


"Сключената в последния момент сделка между ЕНП и либералите, по-малко от седмица след опитите на АЛДЕ за флирт с италианските популисти на Бепе Грило, както и подкрепата на европейските консерватори, осигури избора на Антонио Таяни (ЕНП, Италия) за председател на ЕП. Формирането на този нов консервативен блок в ЕП бетонира статуквото. С това контролът върху трите основни институции на ЕС отива в ръцете на ЕНП. Очевидно отпадат и последните скрупули на десните и те напълно ще обърнат гръб на социалната справедливост, равенството и гражданските права, и ще се съсредоточат още по-маниакално в своята политика на строги ограничения." Така лидерът на ПЕС Сергей Станишев коментира избора на новия председател на ЕП.
Партията на европейските социалисти (ПЕС) изрази разочарование от този резултат и подчерта, че Джани Питела е бил правилният избор, който е можел да осигури различна визия за ЕП като институция, която работи заедно с всички парламентарни групи за гарантиране на общо европейско бъдеще. "Изборът на Таяни прекрои ЕП и от днес ние сме в опозиция. Сега европейските граждани имат избор - да подкрепят коалицията на властта и статуквото или да заложат на прогресивната визия за социална Европа", отбеляза Станишев.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 156

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 173

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 153

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ