19 Април 2024петък07:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Хвалебствена песен" за членството на България в ЕС

Софийската филхармония отбелязва десетгодишнината със специален концерт под диригентството на Урош Лайовиц

/ брой: 13

автор:Дума

visibility 19

Концерт, посветен на десетгодишнината от присъединяването на България към Европейския съюз, ще изнесе днес Софийската филхармония в зала "България". В проявата под наслов "Хвалебствена песен" ще чуем световната звезда на цигулковото изкуство Клара-Джуми Канг, на диригентския пулт ще застане Урош Лайовиц, ще участват още солистите Силвана Пръвчева, Нина Веселинова и Милен Божков. Ще звучи цигулката Страдивари на огнената цигуларка Клара-Джуми Канг в посветения на Сарасате Концерт 2 на Хенрик Виенявски, прочут със своята мелодичност и виртуозност.
Клара-Джуми Канг започва да свири на 3 години, на 5 дебютира с оркестър, а 7-годишна е приета в Джулиард скул с пълна стипендия, където учи при Дороти Дилей. На 9 години записва солов рецитал с тройния концерт на Бетовен. Лауреатка е на редица международни конкурси като "Чайковски", "Тибор Варга" и "Сендай", конкурсите в Индианаполис, Хановер и Сеул. Клара-Джуми се представя като гостуващ артист на световнопризнати оркестри в Азия, САЩ и Европа с диригенти като Юрий Темирканов, Валерий Гергиев и др. Шеметната й кариера я нарежда сред 100-те най-влиятелни личности в Корея.
Акцент в днешния тържествен концерт ще бъде Симфония-кантата 2 "Хвалебствена песен" на Феликс Менделсон-Бартолди, която ще прозвучи под палката на големия диригент Урош Лайовиц, дирижирал над 90 оркестъра в над 1500 концерта по целия свят. Роденият през 1944 г. в Любляна маестро завършва дирижиране и композиция. През 1968 и 1969 г. посещава диригентските курсове на проф. Бруно Мадерна в Моцартеума в Залцбург, след това усъвършенства диригентското изкуство във Виена - през 1971 г. завършва Университета за музика и сценични изкуства в класа на прочутия проф. Ханс Сваровски. От 1989 до 2012 г. е професор в същия университет. Водил е майсторски класове по цял свят. Удостоен е с престижни награди за дирижиране и композиция.
В изпълнението на "Хвалебствена песен" ще вземат участие изявените певци Силвана Пръвчева, Нина Веселинова и Милен Божков. Композирана по подобие на Девета симфония от Бетовен, "Хвалебствена песен" имитира нейната структура. Четвъртата част на симфонията ще бъде огласена и от Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" с диригент Славил Димитров.

Урош Лайовиц

Клара-Джуми Канг

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ