28 Март 2024четвъртък21:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Социалисти и кметът на Поморие се скараха за Военния санаториум

От БСП смятат, че общината не може да защити адекватно интересите си

/ брой: 13

автор:Дума

visibility 410

Скандал между депутата от БСП Атанас Зафиров и кмета на Поморие Иван Алексиев от ГЕРБ се разрази вчера на пресконференция в Бургас. В бурната дискусия се включи и лидерът на левицата в Поморие Никодим Стоянов, а поводът беше  съдбата на Болницата за долекуване, продължително лечение и рехабилитация (БДПЛР) "Свети Георги" в Поморие, известна като Военния санаториум.
ДУМА припомня, че по решение на Министерския съвет здравното заведение бе извадено от състава на Военномедицинската академия и бе включено в активите на търговското дружество МБПЛР "Вита" ЕООД от Велинград.
Кметът Иван Алексиев бе от недоволните от това решение и поиска собствеността върху санаториума да бъде прехвърлена на община Поморие, макар и не на всяка цена.
Стоянов и Зафиров също са против решението на МС, прието по предложение на военния министър в оставка Николай Ненчев. Социалистите обаче не са съгласни санаториумът да стане общинска собственост, а искат той да си остане държавен, въпреки че разкритикуваха за сегашното му окаяно състояние ръководството на държавната ВМА. Според тях трябва да се търси персонална отговорност, а не да се обвинява държавата като цяло. Военният санаториум съзнателно е доведен до плачевно състояние, за да бъде приватизиран, смятат те.
Никодим Стоянов заяви, че имотът трябва да остане държавна собственост, за да изпълнява социална функция, за каквато общината няма ресурс. Самият той като служител на санаториума още не бил получил предизвестие за уволнение. Освободени били само 28 души временен персонал, които така или иначе са били наети само за няколко месеца. Той отхвърли тезата на Иван Алексиев, че целият персонал от 73 души ще бъде уволнен. 
Атанас Зафиров разби 3 мита, лансирани според него от общинското ръководство на Поморие. Първо, по никакъв начин с прехвърлянето на Военния санаториум към държавното дружество "Вита" не се нарушавала волята на дарителя, второ, по никакъв начин не се създавала предпоставка този имот да бъде приватизиран и да бъде сменена неговата функция и трето, не било вярно, че персоналът на болницата остава на улицата - той ще бъде преназначен на работа към велинградското дружество. 
Поморийският кмет присъстваше на пресконференцията на двамата социалисти и не пророни дума до момента, в който Атанас Зафиров показа негово писмо до управителя на Националния осигурителен институт. В него Алексиев моли да не се предприемат действия за промяна на наредбата, чрез която промяна санаториумът да може отново да работи по НОИ и след като премине към велинградското дружество.
"Не повярвах на очите си, като го прочетох, г-н кмете. По този начин вие заставате против интересите на държавно дружество", заяви Зафиров.
"Прочети го до края. Там пише "до изясняване на случая" , отвърна му Иван Алексиев.
Последва размяна на остри реплики от двете страни с размахване на документи. Според поморийския кмет облагодетелстването на "Вита" като търговско дружество е дискриминация спрямо частния бизнес. Неговата теза е, че и държавата, и частниците трябва да работят по НОИ. Исканата промяна на наредбата била в полза само на "Вита".

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ