19 Април 2024петък07:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Тръмп e всичко, което Обама не е

Какъв прелом се задава в американската външна политика?

/ брой: 12

автор:Валентин Георгиев

visibility 1477

Няма спор, че всяка смяна на властта във Вашингтон се следи много внимателно и намира широк отзвук по цял свят. Сегашната обаче предизвика истински земетръс и неслучайно е определяна като апокалипсис и предсмъртна агония за господстващата неолиберална система. Това е така, защото новият президент на САЩ Доналд Тръмп е всичко, което отиващият си Обама не е.
Наблюдатели и анализатори са единодушни в едно - Тръмп е част от вълната, започнала с "Брекзит", която бележи възхода на извънсистемните лидери, партии и движения и която ще продължи с постепенна, но цялостна смяна на световния елит, свързан с глобализацията. Затова и съпротивата срещу промяната е огромна. Цялата корпоративна машина, воглаве с основните мейнстрийм медии в САЩ и Европа, институции, тайни служби и центрове, е впрегната, за да дискредитира Тръмп по всевъзможен начин.
Америка наистина не помни такава предизборна кампания, каквато беше отминалата и която продължава с нови и нови атаки срещу новоизбрания държавен глава. Ако не друго, в хода на тази мръсна игра лъснаха всички злокачествени тумори на западната "цивилизация", с която години наред се промиват мозъците на хората по света - тонове лъжи, лицемерие, двуличие, фалшификации, удари под кръста... Дали и доколко Тръмп ще успее да донесе промяната, предстои да видим. По-долу сме подбрали за вас ключови цитати от изявления на Обама и Тръмп, които са показателни както за политиката, която водят, така и за манталитета и психологията на тези две тенденции. И докато за казаното от първия можем да преценим доколко е вярно, то обещанията на втория тепърва ще се доказват.     
   

Обама

За света, армията и Америка:

"Светът е по-безопасно място благодарение на американската армия."
"Афганистан има шанс да се възстанови, светът е по-проспериращ, а американската територия е по-добре защитена благодарение на отличната служба и саможертвите на американските военни и техните семейства.
"Пред американската армия остават предизвикателства в горещи точки като Ирак и Западна Африка, но светът като цяло е по-добро и по-безопасно място, благодарение на армията на САЩ. Американците и техният президент не могат да бъдат по-благодарни".
26 декември 2014

За Сирия и Асад

"Примирието в Сирия може да стане първата крачка към преодоляването на хаоса в страната, само ако режимът на Башар Асад и основният му съюзник Русия спазват обещанията си."
"Очевидно е, че след дългогодишните варварски действия на режима към собствения му народ много хора в Сирия няма да спрат да воюват, докато Асад не си отиде."
26 февруари 2016
Но... Войната свърши, Обама си отива, Асад остава!

За "Ислямска държава"

"Ислямска държава" излезе от хаоса на Ирак и Сирия, нейното съществуване зависи пряко от наличието на перманентна война. Нашата задача е да се противопоставим на този екстремизъм, който замъглява толкова много хора по целия свят, като преиначава исляма. Невежество е да се смята, че ислямът и терорът са едно и също."


За Русия и санкциите

"Ние няма да влизаме във война с Русия. Москва е по-изолирана от международната общност в сравнение с периода от Руско-грузинската война през 2008 година и някои моменти по време на Съветския съюз."
"Русия е регионална сила, която заплашва съседите си не заради силата си, а заради слабостта си".
"Ние сме притеснени от струпването на руски войски до границата с Украйна, но присъствието на руски войници по границата с Украйна не противоречи на руските международни задължения."
"Русия решава дали да действа отговорно и да покаже дали е готова да се придържа към международните норми... ако не го направи, ще има санкции... Казусът с Косово не може да се сравнява с Крим, САЩ не признават анексирането на полуострова от Русия."
"Заради санкциите падна рублата, започна спад на икономиката, добре образованите руснаци напускат страната. Представете си, ако този проблем се решаваше по дипломатичен път. Ние настояваме за регулиране на кризата. Ние не искаме да изолираме Русия, ние искаме Русия да е силна и заедно с нас да способства за укрепването на международната система."
25 март 2014

"Подцених възможностите на Русия за намеса в американските избори. Подцених възможността за дезинформация чрез кибератаки в условията на едно отворено общество. Следващият президент трябва да реши със своя екип и разузнавателните служби, дали са нужни допълнителни санкции срещу Русия. Поръчах доклада на разузнавателните служби, за да се уверите, че това е нещо, което руският президент Владимир Путин е правил често в Европа."
"Това се случваше основно в бившите съветски републики, но сега се разраства и в западните демокрации. Предстоят избори в ключови наши партньори от НАТО, на които трябва да обърнем внимание. Призовавам следващият президент Тръмп да развие силни връзки с разузнавателните служби. Очаквам конгресът да работи добре със следващата администрация"
9 януари 2017

За съюзниците

"Страната ни има огромна мощ и няма да се бавим в прилагането на военна сила, ако на нашите съюзници им потрябва помощ."
9 януари 2017


За Путин

"Той (Путин) е силен мъж. Вижте - рейтингът му в социологическите проучвания е 82%... Е, да, и Саддам Хюсеин имаше рейтинг от 90%. Ако контролираш медиите и си иззел гражданските свободи на всички, и изпращаш дисиденти в затвора, това се случва"
14 септември 2016

"Е, това, което ще кажа е, че - аз го казах и след изборите, ние трябва да припомним на себе си, че сме от един отбор. Владимир Путин не е от нашия отбор"
7 януари 2017

За ТТИП и глобалните търговски споразумения

"Трансатлантическото партньорство в сферата на търговията и инвестициите е един от най-добрите начини за осигуряването на ръста на икономиката и създаването на работни места. Благодарение на този договор в САЩ и в Европа ще се появят нови работни места."
23 април 2016


Тръмп

За новия курс в политиката:

"Най-после ще водим нова външна политика, която взема предвид миналите грешки... Ще престанем да се стремим към сваляне на режими и правителства. Целта ни е стабилността, а не хаосът."
"Ще сключим партньорски отношения с всяка нация, която е готова да се присъедини към нас в усилията за нанасяне поражение на "Ислямска държава" и радикалния ислямски тероризъм. Ние ще унищожим ИД".
"Свалянето от власт на Саддам Хюсеин в Ирак, както и на Кадафи в Либия бяха грешки, довели до сегашната бедствена ситуация в Близкия изток."

Бел.ред. Тези думи контрастират напълно с линията на досегашната администрация на Вашингтон, която официално подкрепяше, въоръжаваше и обучаваше бунтовници против режима на Башар Асад в Сирия.


За отношенията с Русия и Путин:


"Смятам, че ще се разбирам чудесно с Владимир Путин. Просто така смятам."
Юли 2015 г., когато съобщи, че смята да се кандидатира за поста президент.

"Винаги е голяма чест да те хвали човек, толкова уважаван в собствената си страна и в чужбина. Винаги съм смятал, че заедно Русия и Съединените щати биха могли да надвият тероризма и да възстановят мира. Освен това бихме могли да търгуваме помежду си, да не говорим за другите изгоди, произтичащи от взаимното уважение".
декември 2015 г. след като Путин се изказа с одобрение за Доналд Тръмп, а той му отвърна на комплимента


"Путин е силен лидер, Обама е безпомощен"
май 2016

"Да си го кажем направо, руският президент Владимир Путин увеличаваше военните сили отново и отново. Техните военни сили са много по-силни. Той се занимаваше с ядрено оръжие, а ние не правихме нищо. Нашето ядрено оръжие е старо и износено, а неговото, доколкото съм чувал - е от най-висш клас. По-добре внимавайте, ясно ли е? По-добре внимавайте..."
20 юни 2016

"Страхотен ход от страна на Владимир Путин да изчака - винаги съм знаел, че е много умен."
Така Доналд Тръмп коментира решението на  Путин да не отвърне веднага на санкциите и изгонването на 35 руски дипломати от страна на администрацията на Обама малко преди Нова година.

За Украйна и Крим:

"Опитът да бъде върнат Крим в състава на Украйна ще доведе до Трета световна война"
2 август 2016 г.

За Европа и НАТО

"Брекзит" ще се окаже "голямо нещо" и други страни може да последват примера на Великобритания за излизане от Европейския съюз. Британците са гласували за излизане от ЕС, защото са искали своя идентичност."
"Ако в различни части на Европа продължат да се стичат бежанци... мисля, че ще е много трудно да се запази единството, защото хората са разгневени от това".
"Мисля, че тя (Меркел) направи една много катастрофална грешка и това беше, че прие всички тези нелегални... Аз много уважавам Меркел. Но смятам, че това, което се случи, е голямо нещастие... Лично аз не искам да се оказвам в подобна ситуация".
"Аз бях подложен на толкова критики, когато казах, че НАТО е остаряла. Остаряла е, защото не се грижеше за тероризма. Понесох доста критики за два дни. А после започнаха да казват, че Тръмп е прав. Отдавна говоря, че в НАТО има проблеми. Тя е остаряла, тъй като, както знаете, е била замислена преди много, много години"... Но независимо от това НАТО е доста важна за мен".
16 януари 2017

За медиите и пропагандата

"Не ти, твоята компания е отвратителна. Тихо! Не бъди груб, друг задава въпрос сега. Не бъди груб! Няма да ти отговоря! Вие сте фалшиви новини"
Бел.ред. Реплика към репортера на Си Ен ен. Реакцията на Тръмп идва, след като от Си Ен Ен публикуваха материал, в който се твърди, че съществуват документи, които обвързват кампанията му с Москва.

"Руснаците правят CNN и NBC на глупаци. Смешно е да се гледа това, а те (ТВ каналите - бел. ред.) изобщо не се усещат"
30 декември 2016

За глобалните търговски споразумения

"Тази вълна на глобализация унищожи напълно нашата средна класа."
"Транс-тихоокеанското партньорство е още едно бедствие, причинено и наложено от специални интереси, които искат да изнасилят нашата страна, просто да продължат да изнасилват страната ни... САЩ ще излязат от това споразумение, ако то бъде ратифицирано и влезе в сила."
29 юни 2016
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ