20 Април 2024събота04:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

МОН не удължи срока за научните европроекти

Грешки на министерството и промени, които то направи 23 дни преди крайната дата, може да провалят учените

/ брой: 12

автор:Дума

visibility 102

МОН няма да удължи срока за кандидатстване с проекти за центрове за върхови постижения и за компетентност в конкурса по новата оперативна програма за наука и образование. Това се разбра вчера на брифинг, свикан от министерството за журналисти. С писмо в началото на година 15 учени от БАН, ТУ в София и СУ алармираха, че поради допуснати грешки в документите за процедурата МОН промени правилата за оценяването на 30 декември м.г., 23 дни преди крайния срок за кандидатстване, който започна през август м.г. Това налага промени и в документацията на проектите, а Брюксел може да не одобри парите заради опорочената процедура и заради неприетите Стратегия за наука и обновена пътна карта на научните инфраструктури, алармираха учените. Въпреки това от МОН са сметнали, че няма причина да бъде удължаван срокът за кандидатстване и зам.-министър Красимир Киряков дори посъветва вчера кандидатите да не изчакват последния ден за подаване на документи. Нито едно проектно предложение не е подадено до момента. Киряков заяви, че е отпаднало изискването закрити преводачи да преведат целия текст на проектите. Чак февруари пък ще започне анализът на пътната карта.
МОН е договорило една четвърт от парите по новата оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", която работи от февруари 2015 г., съобщи Цветана Герджикова, шеф на дирекцията в министерството за структурните фондове. Абсолютно същото преди повече от месец - на 6 декември, обяви министърът в оставка Меглена Кунева.
1.37 млрд. лв. е финансовото обезпечаване на оперативната програма за наука и образование. Първата част - за наука, предвижда да се дадат по проекти 560 млн. лв., като за центровете са 350 млн., а за нови регионални научни центрове - останалите. Втората приоритетна ос разполага с 504 млн. лв. за училищни и вузовски проекти за образование и учене през целия живот. Третата ос е за 252 млн. лв. - за изграждане на образователна среда в училище за активно социално приобщаване.
През 2017 г. по първата ос предстоят 9 процедури за общо 168 млн. лв. По втора ос предстои обявяването на 6 процедури за 20 млн. лв. По трета ос ще има пет нови процедури за 101.5 млн. лв.
 
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ