26 Април 2024петък19:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Не е имало експерти от АЯР при прегледа на оборудването за "Белене"

Ако бъде взето решение за подновяване на строителството, няма да се налага лицензирането на площадката да започне отново

/ брой: 12

автор:Дума

visibility 27

Експерти от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) не са участвали в прегледа на оборудването, произведено за АЕЦ "Белене", но нямало законодателна уредба за това. Този факт стана известен вчера от председателя на агенцията Лъчезар Костов, който направи отчет за дейността й през миналата година.
Инспекцията в руските Ижорски заводи бе направена в края на миналата година. След това стана известно, че вероятно в началото на април в България ще пристигнат двата реактора, произведени в Русия за АЕЦ "Белене", чийто строеж обаче беше спрян през март 2012 г. с решения на правителството и парламента. През август пък се очакват и турбините за двата планирани блока. Оборудването ще бъде консервирано и съхранявано на площадката на АЕЦ "Белене".
Лицензирането на площадката край "Белене" беше на финалната права, преди да бъде спряна процедурата през 2012 г. Ако бъде взето решение за подновяване на строителството, няма да се налага процедурата да започне отново, каза Борислав Станимиров, зам.-председател на АЯР. Нов инвеститор ще закупи проекта и ще даде своето заявление за подновяване на работата по него. След одобрението на техническия проект следващата стъпка е издаване на разрешително за строеж. Площадката на АЕЦ "Белене" има издадено решение за ОВОС, което не е изтекло, стана ясно от отговор на енергийния министър в оставка Теменужка Петкова пред Народното събрание.
По отношение на нова мощност в АЕЦ "Козлодуй" през 2016 година АЯР е правила оценка на подаденото през лятото на 2015 години заявление за одобрение на площадка за изграждане на нови мощности. Направени са предложения за отстраняване на пропуски, а централата е вече подала нов отчет за планираните дейности. Процедурата по прегледа на документите продължава, но окончателното решение ще дойде едва след влязло в сила решение за ОВОС.


Готвят и 5-ти блок на "Козлодуй" за зареждане с ново ядрено гориво


След като 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ бе зареден частично с новото ядрено гориво ТВСА-12 сега е ред на 5-ти блок. АЯР все още продължава с прегледа на документите за преминаване на 5 блок към новото руско гориво. Прегледът ще бъде завършен през март, след предоставяне на поисканата допълнителна информация от страна на атомната централа, каза Костов.
Зареждането с новото гориво на 6 блок е поетапно и ще продължи в рамките на 4 горивни кампании, уточни Костов. Целта е подобряване на ефективността и безопасността на горивния цикъл при планирано преминаване към повишена топлинна мощност (104% от номиналната). За осъществяване на този процес от страна на производителя на гориво – руската ТВЕЛ, е извършено обстойно изследване и анализ на безопасността. Отделно анализ е направен както от експертите на самата централа, така и от независимите специалисти от ядрения регулатор.
По отношение на удължаването на лицензите за двата блока в "Козлодуй" в момента агенцията анализира документацията за 5 блок, чийто срок изтича през ноември 2017 година. Очаква се прегледът да приключи до средата на септември. Според българското законодателство АЯР има право да издаде лиценз за дейността на ядрената мощност за максимален срок от 10 години.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ