18 Април 2024четвъртък17:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Фондът на фондовете бил абстракция

Година и половина след създаването му парите от него все още не са стигнали до бизнеса, призна Владислав Горанов

/ брой: 11

автор:Дума

visibility 12

Година и половина след създаването на т.нар. Фонд на фондовете, финансовият министър в оставка Владислав Горанов на практика призна, че той е абстракция. Създаването на фонда бе лансирано обаче именно от него през май 2015 г., а през юли същата година МС учреди "Фонд мениджър на финансови инструменти в България", каквото е пълното наименование на фонда.
"Финансовите инструменти все още са някакъв елемент на абстракция за бизнеса, особено в частта за Фонда на фондовете. Трябва да го измъкнем от абстракцията, защото в него има над един милиард български лева, които трябва да се завъртят под различни инструменти, за да достигнат до бизнеса", каза Горанов, който участва във форум, посветен на плана "Юнкер" и организиран от КРИБ. По отношение на Фонда на фондовете Горанов коментира, че това е едно изключително предизвикателно начинание, което е срещнало доста скептицизъм от страна на ЕК, която се е съмнявала в капацитета на страните да управляват самостоятелно тези финансови инструменти.
Още в края на миналата година стана известно, че във фонда има около 1,5 милиарда лева. В тази структура бяха обединени отделните фондове по европейски програми. При създаването му управляващите твърдяха, че това щяло да даде тласък на усвояването на средствата и до решително подобряване на ефективността. Но вече година и половина се оказва, че пари оттам не са вложени в българската икономика.
Финансиране в размер на 2% от БВП, или около 1,4 млрд. лв. е привлякла България по плана "Юнкер", съобщи заместник-управителят на Европейския фонд за стратегически инвестиции (плана "Юнкер") Илияна Цанова. В момента фондът е в преговори с три големи български компании от сектора на хранително-вкусовата промишленост, информационните и комуникационни технологии и от индустрията, за финансиране на техни проекти. Цанова увери, че инвестиции у нас има, просто не са толкова мащабни.
Министърът на финансите Владислав Горанов се пошегува, че прилаганите по този фонд финансови инструменти са като меката дрога и не създават за бизнеса тази лоша зависимост като грантовете. Според него все повече ще се говори за финансови инструменти и все по-малко - за грантове, особено когато става въпрос за частния бизнес.
В края на март се очаква да заработи първото регионално звено по плана "Юнкер". То ще е със седалище в България и ще помага на бизнеса да подготвя, приоритизира и структурира своите проекти, така че да намери финансиране за тяХ, обясни Горанов.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 271

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 254

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ