18 Април 2024четвъртък22:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Петър Кънев:

Руските депутати приветстваха позицията на БСП за отмяна на санкциите

Въпреки големия застой от няколко години в отношенията между парламентите на двете държави, все пак топлите чувства остават, заяви депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ

/ брой: 11

автор:Юлия Кулинска

visibility 44

ПЕТЪР КЪНЕВ е роден в Ямбол. Завършва Математическата гимназия в града. През 1979 г. се дипломира в Московския полиграфически институт. Специализира "Икономика на печата" във Висшето графично училище в Лайпциг, ГДР. Има следдипломна квалификация по Международни икономически отношения във ВИИ "Карл Маркс". Изкарал е специализации и мениджмънт курсове в Холандия, Русия, САЩ и Германия. От 1980 до 1985 г. е началник производствен отдел, зам.-директор и директор на Държавната печатница в Ямбол. В следващите пет години е последователно зам.-директор и директор на столичния полиграфически комбинат. Депутат от 2 МИР-Бургас в 43-то Народно събрание. Председател е на Комисията по икономическа политика и туризъм.



- Г-н Кънев, в неделя се завърнахте от официално посещение в руската Дума. Каква беше целта на визитата?
- За пръв път от 5 години насам на официално посещение в Москва, в руската Дума, в долната камара на руския парламент, т.нар. Гос Дума, беше български депутат. Бях поканен от новото ръководство на две комисии в руския парламент - комисията по туризъм и комисията по икономическа политика, като председател на комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание.
Мои домакини бяха Жигарьов, Сергей Александрович, който е шеф на комисията по икономическа политика, промишленост и иновации, и Дегтерев, Михаил Владимирович, който е председател на комисията по туризъм, физическа култура и спорт и делата на младежта. Проведени бяха две много интересни срещи, свързани основно с дейността на комисиите. Бях придружен от нашия посланик Бойко Коцев. Обсъждахме евентуално бъдещо развитие на отношенията между новото ръководство на комисиите в руския парламент и на сътрудничеството с Народното събрание след края на март, когато ще бъдат изборите.
- Какви теми дискутирахте с руските си колеги? 
- Отчетен беше големият ръст на туристическия поток през м.г. в България и беше проявен голям интерес от руска страна към новия Закон за туризма, който тепърва ще се приема от българския парламент.
Бях приет от първия вицеспикер, т.е. първия зам.-председател на руския парламент, Иван Иванич Мелников, когото информирахме за разговорите в двете комисии и който прояви голям интерес към провеждането на избори в България. Поинтересува се как са минали президентските избори, какво предстои с предсрочния парламентарен вот и каква е политическата обстановка у нас.
На срещата уверихме г-н Мелников, че независимо от това, че у нас тепърва ще се сформира ново Народно събрание и нови парламентарни комисии, трябва спешно да се помисли по отбелязване на 140-годишнината от боевете на Шипка и 140-годишнината от падането на блокадата на Плевен. Това са тържества, с които българите ще отбележим славните моменти от нашата история и героизма на руските воини, дали живота си за свободата на България. Заедно с българския посланик в Москва Бойко Коцев информирахме руските си колеги за подготовката на тържествата.
- Коментирахте ли категоричната позиция на БСП за отпадането на санкциите към Русия?
- Да. Руските колеги бяха запознати много добре с отношението, позициите и активността, която проявява Парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ към отпадането на санкциите. Беше ни изказана искрена благодарност за последователността и за усилията, които периодично полага левицата да поставя в българския и в Европейския парламент, а и не само там, въпроса за отпадане на санкциите.
Руските ни колеги бяха запознати и с отношението на бъдещия президент Румен Радев за ефекта от прилагането на санкциите. Подчертано беше, че въпреки големия застой от няколко години в отношенията между парламентите на двете държави, все пак топлите чувства остават.
- Отправихте ли покана към руските депутати да посетят България?
- Не, защото сега не е подходящият момент. Нека да видим новия състав на парламента, новото разпределение на комисиите и най-вече групата за приятелство, която предстои да бъде сформирана в 44-то Народно събрание.
- Руските медии проявиха ли интерес към визитата ви?
- Да, и то доста подборно. Като заглавие беше съобщено за проведените мои срещи с ръководството на двете комисии, с ръководството на парламента. А вечерта по новините на телевизия "Русия 24" имаше подборен репортаж за срещите и разговорите ни.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ