19 Април 2024петък18:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Протестна седмица започна в САЩ

Информациите за готвена среща между Тръмп и Путин в Рейкявик се оказаха спекулативни

/ брой: 10

автор:Дума

visibility 31

Започна седмица на протести срещу новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп. Няколко хиляди души организираха митинг в центъра на Вашингтон. В центъра на Вашингтон протестиращите се събраха в историческа църква, посещавана от афроамериканци. "Няма да позволим на Тръмп да погребе Статуята на свободата", заяви сенатор Крис ван Холън от Демократическата партия пред участниците в протеста.
Шествието бе първото от серията протести, които още се проведат в дните до встъпването в длъжност на новия държавен глава. Официалната церемония е насрочена за 20 януари. Участниците обвиниха милиардера, че заплашва гражданските права на малцинствата.
В събота шествия срещу миграционната политика на новоизбрания президент, която включва изграждане на стена по границата с Мексико и забрана за влизане на мюсюлмани в страната, имаше във Вашингтон, Лос Анджелис, Чикаго и други градове.
Най-голямата демонстрация ще бъде в деня след клетвата на Тръмп. Тогава над 200 хиляди души се очаква да участват в т.нар. Розов марш. Той ще е в защита на жените от сексуални посегателства, в каквито е обвиняван Тръмп. Преди встъпването в длъжност на Тръмп към демонстрациите се очаква да се присъединят кметът на Ню Йорк Бил де Блазио, известният проповедник Алфред Шарптън, режисьорът Майкъл Мур, актьорът Марк Ръфало и други знаменитости.
Междувременно една от най-големите социални мрежи в света - туитър, се закани да закрие профила на Доналд Тръмп. Причината е "расистката и разделяща реторика на Тръмп". "Ние няма да толерираме наши активни потребители, чиито послания се основават единствено на омразата, расизма и нетолерантността. Доналд Тръмп може и да е избран за Белия дом, но най-малкото, което може да направим, е да му се противопоставим в името на американския народ и с това да му кажем: Не, мистър Тръмп, ние не сме с вас!", така обоснова решението на компанията говорителят й Пол Хорнър пред американски журналисти. Според някои източници това е типичен пример за фалшива новина и такова официално съобщение на туитър не съществува.
По-рано Доналд Тръмп разкритикува в туитър тъмнокожия конгресмен ветеран Джон Луис, след като известният защитник на гражданските права в САЩ и съратник на Мартин Лутър Кинг заяви, че не го смята за законно избран президент. Тръмп обвини 76-годишния Луис, че "само дърдори", без да прави нищо за своя "прогнил от престъпност" избирателен район в южния щат Джорджия.
През вчерашния ден пък се появи информация за среща между Доналд Тръмп и Владимир Путин. Информационните агенции се позоваваха на публикация на британския вестник "Сънди таймс", според която Тръмп готви среща с Путин в Рейкявик след встъпването си в длъжност. Според изданието членове на екипа на Тръмп заявили пред британски дипломати, че новият американски президент бил започнал работа по договор за ограничаване на ядрените оръжия.
По-късно представители на екипа на новоизбрания президент на САЩ опровергаха публикацията на британското издание. "Историята е фантасмагория", каза пожелал анонимност представител на Тръмп, цитиран от "Блумбърг".
Според исландския в. "Моргунбладид" исландското правителство засега не е получавало официална молба за съдействие в организацията на срещата. Ако получат такава, Исландия е готова да внесе своя принос в подобряването на отношенията между САЩ и Русия, също като през 1986 г., заявил външният министър на страната Гудлаугур Тор Тордарсон, цитиран от ТАСС.
Междувременно в интервю за "Уолстрийт джърнъл" Доналд Тръмп заяви, че може да премахне санкциите, въведени в края на декември в отговор на предполагаеми руски кибератаки, ако Москва докаже, че е полезна в борбата с тероризма и постигането на други важни за Вашингтон цели.
Пред "Уолстрийт джърнъл" Тръмп коментира още, че "всичко е предмет на преговори, в това число и "един Китай". По-рано той вбеси китайците, като прие телефонно обаждане от тайванската лидерка Цай Ингвен след победата си на изборите и изрази съмнения относно продължаването на придържането към политиката на "Единен Китай". САЩ имат официални отношения с Китай, но не и с островната територия Тайван, която Китай разглежда като сепаратистка провинция.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ