29 Март 2024петък14:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мнение

Измерения на лявата политика в енергетиката

Работни места, ниски цени, екологичност, ефективност и привличане на младите в отрасъла

/ брой: 10

visibility 19

Доц. д-р инж. Станимир Калчевски*

Известно е, че в енергетиката най-важното е да има екологосъобразно енергопроизводство, енергоресури, устойчиво и стабилно развитие и т.н., и т.н. Не е важно какви са гигакалориите и мегаватите (те нямат цвят: червени, сини, жълти, зелени, розови или други). Важното е да ги има в полза на нашето и на всяко общество. Това, от една страна, но от друга страна, когато се формират обществените нагласи в едно общество, то те винаги дават отражение върху икономиката, индустрията и особено в енергетиката. Кои са социалните (леви) измерения в една енергийна система?
Предлаганата класификация може да бъде допълвана и разширявана в зависимост от зрелостта на обществото, качеството на енергийната система, природните богатства и ресурси на държавата и много други параметри:
o стабилна енергетика с устойчиво и перспектива за дългосрочно развитие;
o евтина енергия (електроенергия, топлоенергия, по-ниски цени на енергийните ресурси и продукцията от ВЕИ (възобновяеми енергийни източници) - топлопроизводство, електропроизводство, студопроизводство и ВЕР (вторични енергийни ресурси) - отпадъци и отходи от основни технологични производства във всички индустриални сектори и др.;
o работни места;
o енергийна ефективност, възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), вторични енергийни ресурси (ВЕР) в индустрията и не само;
o други.
Анализът на всеки от посочените параметри дава широк обхват от

инициативи и мероприятия

в областта на лявата политика.
1. За евтината енергия. Тази тема вълнува всички. Моята позиция е ясна: днес добър енергетик е този, който всячески от позицията на своето образование, трудов  опит, стаж и политически убеждения допринася най-активно за провеждането на сдържана политика в областта на цените на енергията. Но откъде да дойде тази ниска цена? Ето откъде:
- въвеждане на нови ядрени мощности в енергийната ни система, удължаване срока на експлоатация на съществуващите такива, защото тук цената на електроенергията е най-ниска;
- изграждане и осигуряване на добра диверсифицирана енергийна система с висока степен на сигурност, стабилност и устойчивост на развитие с цел предотвратяване на аварийните ситуации, политическите сътресения и други кризисни ситуации при подаването на енергия;
- осигуряване на големи структуроопределящи енергийни обекти на територията на България с огромни за нас икономически последствия и изгоди в резултат на транзитните такси (магистрални газопроводи, нефтопроводи, други тръбопроводи с максимално използване на геостратегическите ни предимства на Балканите и Европа). Такива са проектът "Южен поток" и нефтопроводът "Бургас - Александруполис" и др.

Огромните доходи от транзита

през стотици километри наша територия на енергийни ресурси в размер на млн. долари (само от проекта "Южен поток"се очакваха около 400 млн.), като другите приходи няма да коментирам;
- оползотворяване на всички отпадъци и остатъци в индустрията, бита, селското стопанство, транспорта и т.н., като крайната цел е максималното приближаване до така наречените "малкоотпадни и безотпадни технологии" у нас в близко бъдеще.
2. Работни места. В АЕЦ "Козлодуй" след погрома над българската ядрена енергетика (закриването на четирите малки реактора с мощност от 1760 МВт) работят около 2850 души. В АЕЦ "Белене" се очаква да работят около 2350 души. Тук особено важно е друго обстоятелство: по време на възстановяване на строителството на централата (което се надявам да предстои), ще бъдат ангажирани нови десетки хиляди души за над десет години, второешелонни предприятия ще обслужват строителството (пак десетки хиляди души) и третоешелонни предприятия (в това число средни и малки) ще обслужват новата ядрена мощност още дълги години след въвеждането й в експлоатация. Така се очакват

общо над 150 000 души

да се сдобият с дългосрочни трудови доходи. Ако това не е добра лява политика в нашата енергийна система, тогава какво е?
ГЕРБ, след като умишлено проспаха и саботираха ядрената ни енергетика над четири години, сега изведнъж станаха толкова активни, че за един месец намериха цели трима инвеститори за АЕЦ "Белене". Ще има още. Просто не е за вярване. Но народът казва: "Късно е либе за китка".
Преди години, когато се анализираха отделните видове ВЕИ у нас, в табличен вид се даваше графа с новите работни места, които се очакват да бъдат открити. Днес това е жизненонеобходимо, като се следи редовно, акуратно и стриктно за изпълнението на този ангажимент. Ето някои от тях: за вятърната енергия в ЕС през 2020 г. се очакват над 328 хил. работни места, а у нас през 2015 г. бяха около 800-900. Броят на заетите в геотермалния сектор на ВЕИ у нас след внедряването на технологиите по японския гранд ще достигне няколкостотин души, а в Германия през 2010 г. са били 11 500 души.
Изграждането на крупни трансмагистрални тръбопроводи носи стотици работни места по време на строителството и след това по време на дългогодишната им експлоатация.
3. Енергийната ефективност, възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) и екологията са

 територии на младите хора

Първо, защото самите източници са от по-младата материя в съвременните енергийни системи по света и второ - днес енергията и екологията вървят ръка за ръка, поставят нови иновационни критерии в енергетиката, което привлича младите хора. Не случайно добрата енергетика е най-екологосъобразната, най-чистата, най-ефективната енергетика. Затова през последните десетилетия, когато левите движения (социалдемократи, социалисти) и зелените сили дойдат на власт, то енергийната ефективност и оползотворяването на ВЕИ получават силен импулс, а когато дойдат десните сили, тези инициативи в енергетика и индустрията увяхват. Примери на подобни политически конструкции през последните 20-30 години има в Дания, Швеция, Финландия и др. и те са е красноречиви (в тези страни процентът на енергийната ефективност и оползотворяването на ВЕИ е най-висок и там младите хора доминират). Защо и в България да не се реализира такъв политически модел?
Мога да посоча и един негативен пример: протичащата кампания през последната година (Постановление № 18 от 2 февруари 2015 г. за приемане на Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна, финансова помощ по програмата и за определяне на  органите, отговорни за реализацията й) вече е пълен

комплексен провал

Този факт е резултат от преработването на схемата за "модерно и съвременно бандитско ограбване на фонда". Такъв е пътят на "великата" партия ГЕРБ, която лека-полека си отива (по примера на СДС, НДСВ и други подобни).
Новите енергийни източници, енергийната ефективност (идеята за нейното разглеждане като нов вид енергиен източник у нас, датира от 80-те години на 20 в. и принадлежи на член-кор. проф. Никола Тодориев), ВЕИ и ВЕР са все още сравнително млади и атрактивни, защото при тях не се консумират и изразходват класически органични горива. Те са такива нови технологии, които използват безплатни енергийни източници, не генерират въглероден диоксид СО2 (не причиняват "парников ефект"), не влияят на топлинното и други вредни замърсявания на атмосферата,

гарантират безотпадност

и висока екологичност, затова днес те излизат на преден план.    
4. Енергетиката и младите хора - това е перспективата за кариера в енергетиката, перспектива за 10-20 години трудов стаж (това е срокът, през който младите хора стават истински енергетици, с по-високи заплати, с възможности за растеж на място и реализация, с бъдеще за висок обществен статут). Енергетиката е територия на младите хора в България. Тук се намесва и възможността за добро енергийно образование. Енергетиката дава солидно образование (средно, професионално, висше, докторантура и т.н.), а поривът на младите хора към образование е известен.
Всичко гореизложено е една от опорните точки на

необходимата промяна

в българската енергетика. То е част от предимствата в енергетиката за една бъдеща първа политическа сила, която ще дойде на власт само след няколко месеца у нас. Ние всички трябва да й помогнем и да я подкрепим, а след това тя да реализира тези възможности. Днес, онази политическа сила, която е ориентирана предимно към младите хора, против демографския срив у нас, която гледа в утрешния ден, тя ще победи през март 2017 г. Защо това да не е БСП?
                      
*Мнението на автора е лично

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ