24 Април 2024сряда10:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Петерханзел превзе "Дакар" за 13-и път

/ брой: 10

автор:Дума

visibility 15

Пилотът на Пежо Стефан Петерханзел спечели рали "Дакар" за 13-и път. 51-годишният французин защити титлата си от миналата година и триумфира за 7-и път при автомобилистите. Между 1988 и 1998 г. той има и 6 титли при мотоциклетистите.
Петерханзел удържа аванса си пред 9-кратния световен рали шампион Себастиен Льоб. По-младият му съотборник в Пежо финишира пръв след 64 "специални" км от Рио Куарто до Буенос Айрес за 28:55 мин., като изпревари Петерханзел с 19 сек. и Жинил де Вилиерс (РЮА) с 30 сек. Льоб постигна втора поредна и общо 6-а етапна победа в ралито, в който 2 от етапите бяха отменени заради поройни дъждове.
Петерханзел спечели титлата с общо време 28:49:30 ч., с 5:13 мин. пред Льоб. Сънародникът им Сирил Депре допълни тоталната доминация на Пежо с трето място в крайното класиране, но с пасив от 33:26 мин.
При мотоциклетите също бе написана нова страница в историята на Дакар, а Сам Съндърланд с КТМ стана първият британец, който победи с общо време 32:06:22 ч. Той изпревари с 32 мин. Матияс Валкнер, а трети без етапна победа е Жерар Фарес Гюел (Исп), пред фаворитите Хоан Бареда (Исп) и Пауло Гонсалвеш (Порт), които получиха наказание от 1 час през първата седмица на офроуд маратона.
Първа победа при АТВ-та записа Сергей Карякин (Рус) с аванс от 1:15 ч. пред Инясио Касале (Чили) и 4:20 ч. пред Пабло Копети (Арж). И тримата се състезаваха с Ямаха. Камелия Липароти с четириколка пък стана жената, която финишира на тазгодишното издание на Дакар на най-висока позиция спрямо останалите дами, дръзнали да търсят офроуд приключения.
При камионите триумфираха два от руските екипажи на КАМАЗ пред смесения тим на Ивеко, воден от холандеца Жерард де Рой.
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 598

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 562

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 597

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 575

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 551

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 598

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ