26 Април 2024петък12:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Удължават срока за офертите за интермодала край Пловдив

Още една жалба е подадена срещу конкурса за тол системата

/ брой: 9

автор:Дума

visibility 28

Заради постъпила жалба бе спряна концесията на терминала за интермодални превози в Пловдив.  Подателят на жалбата "Трансмодал" твърди, че условията към кандидатите са силно завишени и това ще ограничи конкуренцията. По-късно вчера обаче "Медиапул" съобщи, че процедурата по отдаване на концесия на интермодалния терминал в Пловдив продължава, след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отказала да образува производство по жалбата на "Трансмодал". Вчера трябваше да бъдат отворени офертите на кандидатите, но сега предстои удължаване на срока.
Концесионната процедура беше временно спряна, след като "Трансмодал" поиска отмяна на правителственото решение за откриването на конкурса. Жалбата на дружеството е внесена на 14 декември 2016 г., а произнасянето на КЗК по нея е на 11 януари 2017 г. Терминалът бе построен с 14 млн. лв. по Оперативна програма "Транспорт", а властта започна да търси компания, която да го управлява през следващите 27 години.
През декември БСП поиска спиране на концесията за терминала в Пловдив и на търга за тол системата. Депутатът от БСП Драгомир Стойнев попита защо вместо НКЖИ, която изгради терминала, да извършва търговска дейност и да получава приходи, правителството е решило, че трябва да се даде на концесия. "Ще се даде на конкретна фирма, която по нашите съмнения е голяма транспортна фирма от Пловдив, която ще спечели тази концесия за 4000 лв. на месец и ще определя цените и таксите за останалите транспортни фирми за 27 години напред", заяви тогава Стойнев. Той припомни, че БСП има предложение за Закон за публичните предприятия, с който по думите му се налагат стандарти за управление, така че да се спрат всякакви корупционни схеми и такива предприятия да работят и да печелят в полза на държавата.
Същевременно стана известно, че е подадена още една жалба срещу търга за тол системата, въпреки че той вече е спрян. Тя е внесена на 10 януари и също е срещу спорното решение на пътната агенция да даде срок само няколко дни за внасяне на оферти. Може би точно с цел да избегне нови жалби, АПИ заложи 5 януари 2017 г. като краен срок, след като приключи поредното дело във Върховния административен съд заради търга. Жалбата е подадена от фирмата за компютърни услуги и изграждане на телекомуникационна инфраструктура "Алтима България" ЕООД, чийто собственик е хърватското дружество Мрезне Технология Версо ЕООД, показва справка в Търговския регистър. Търгът за тол системата беше обявен през април миналата година и е с индикативен бюджет 200 млн. лева. Оттогава той беше спиран на няколко пъти заради жалби.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ