26 Април 2024петък09:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Воевода" на Зорница София тръгва по кината

/ брой: 9

автор:Дума

visibility 2361

Новият филм на Зорница София "Воевода" - с режисьорката в главната роля, имаше премиера в "Сине гранд", а от днес е по кината, съобщава БТА. "Воевода" разказва истинската история на Румена - майка, принудена да остави дете и дом и да оцелява в суровия мъжки свят на XIX век. Тя предвожда хайдушка чета, която налага свое правосъдие в завладяната от Османската империя България. Филмът е по спомени на очевидци и разказа "Румена войвода" от Николай Хайтов. Главната героиня е събирателен образ - на Сирма Войвода, Каймак Стойна, Рада Войвода и много други, повечето водачки на чети, познати от легендите и народните песни. "Воевода" е филм за лудостта, любовта, силата на човешкия дух, за бурната епоха, майчината сила и женската независимост, отбелязват от екипа.
Сред актьорите са и Валери Йорданов, Горан Гънчев, Владимир Зомбори, Леарт Докле, Петър Генков, Димитър Селенски, Ники Амрита Николай. Оператор е Крум Родригес, художничка - Ирена Муратова. Авторка на костюмите е Марта Миронска, композитор - Дарко Маркович. Във филма звучи музика на групата "Кайно йесно слонце".
За да участват в продукцията, актьорите са подготвяни от специалисти в естествена среда за сливане с природата, подчинение на законите й, за превръщането им в деца на стихиите. Как се работи с предно пълнещо, капсулно и кремъчно оръжие, с хладно оръжие, езда, похвати и техники от народната борба, както и други тънкости на бойните умения също са били част от обучението.
Продуцент е Зорница София - "Ем Кю Пикчърс", със съдействието на Националния филмов център, в копродукция с "Фокус медия", "Ню Бояна филм", с подкрепата на Хърватския аудиовизуален център, "Дрийм тийм филмс". Разпространител за България е "Лента".
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 665

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 627

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 653

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 551

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 750

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 670

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 695

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ