24 Април 2024сряда09:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Палитра

Духът на акварела

Пътуваща изложба на Международното триенале на акварела обикаля страната

/ брой: 9

автор:Дума

visibility 510

Международното триенале "Духът на акварела", което се проведе от 15 юли до 15 август м. г. в Художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна, е естествен отговор на предизвикателствата на традиционалистите в жанра. Благодарение на показаното високо художествено ниво при предишни участия, на компетентността на журито и  възможностите, които предлага Варна и ХГ "Борис Георгиев", бяха подбрани 276 участници от 51 страни.
Отличени са 16 художници с имиджови, парични и предметни награди и 21 - с почетни номинации. До март 2017 г. пътуващата изложба ще е обиколила едни от най-добрите градски галерии в България - ГХГ "Асен и Илия Пейкови" в Севлиево, където се намира творчеството на Асен Пейков, създателя на паметника на Леонардо да Винчи на летището в Рим; ХГ "Димитър Добрович" в Сливен, третата по богатство на фонда си галерия в България; ХГ "Жорж Папазов" в Ямбол; ХГ "Никола Маринов" в Търговище,  най-голямата галерия на Балканския полуостров - ХГ "Владимир Димитров - Майстора" в Кюстендил.
Пътуващата изложба бe открита вчера в галерия "Райко Алексиев" на ул. "Раковски" 125. Продължава до 31 януари. Организатори на Международното триенале са фондация "Международно акварелно общество - България" (IWS Bulgaria), ХГ "Борис Георгиев" и арт галерия "Папийон" във Варна.
В селекцията за изложбата са включени 69 български автори, много от тях известни не само като акварелисти, но и с невероятните си постижения с други изобразителни средства. За откриването на Триеналето пристигнаха повече от 60 художници от чужбина (Китай, Пакистан, Албания, Иран, Япония, Монголия, Полша, Швеция, Чехия, Турция, Канада, Испания, Италия, Македония, Белгия, Индонезия, САЩ, Русия, Грузия и др.) и още толкова български участници.
През декември 2016 г. Международното триенале "Духът на акварела" във Варна бе отличено с Media AwARTs, Втори независими награди за култура - Варна.

 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ