29 Март 2024петък17:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

In vino veritas

9000 години яли, пили и се веселили

На Земята или в Космоса, 50 милиона души всеки момент "говорят" на универсалния език на наздравиците

/ брой: 9

автор:Дума

visibility 34

Може ли празник без вино и вино без празник? Отговорът и на двата въпроса е да. Но все пак - помислете добре. Отминалите Коледни и Новогодишни празници, поредицата минали и предстоящи именни дни сами навеждат към верния отговор. А и студеното време е достатъчно сериозен повод да се замислим. Всичко това - в границите на разумното и "препоръчаното от доктора", както обичат да казват по-опитните.

*    *    *

Според археолози останки от амфори "разказват", че употребата и правенето на алкохолни напитки датира от над 9000 години. Не е ясно кога предците ни са започнали да пият, но най-вероятно са открили ефекта от алкохола, когато са яли ферментирали плодове от земята. Археологът Патрик Макговърн е анализирал парчета от глинени съдове на 9000 години, намерени в китайско селище, и е открил в тях следи от медовина. А това означава, че виното е открито при всички случаи преди колелото например. Грънчарското колело е изобретено в Месопотамия 3500 г. по-късно, а колесниците - три века след това.
Астрономите пък твърдят, че алкохолът не е само земен феномен. Те са открили огромни облаци от него в космическото пространство, а големината на един от тях достига 464 милиарда километра. Доста зеленчуци и почти всички плодове съдържат малки количества алкохол, поради което твърденията, че пиете ракия от мандарини, моркови или фурми съвсем не са за подценяване. Ако питате познавачите, ще ви отговорят доста аргументирано, че няма нещо, от което да не направят напитка. Едно от най-популярните питиета в Камбоджа е тарантулово бренди. Състои се от оризова ракия и току-що умряла тарантула. Въпреки легендата, в текилата от едно време не са слагали червеи. Това е започнало да се прави наскоро като рекламен трик и той обикновено се прилага за напитките с по-ниско качество. В Охайо, САЩ, пък изрично е забранено да напиваш рибите, така че... умната с остроумните въпроси и провокации.
Употребата на алкохол в световен мащаб с право бележи рекорди. Най-популярната спиртна напитка в света е водката. Тя е с огромна преднина пред събратята си, а според официалните статистики за една година от огнената течност се консумират над 5 милиарда литра. Японски доктори са диагностицирали т.нар. самонапили се пациенти. Благодарение на синдрома на автоферментация, поради завишеното ниво на мая в стомаха тези хора се интоксикирали, без дори да са близвали алкохол.
Дори и историческите личности са били "изследвани" от потомците за привързаността им към алкохола. Адолф Хитлер е бил познат като един от най-големите въздържатели, Уинстън Чърчил пък се славел като един от най-големите любители на спиртните напитки, а Ейбрахам Линкълн е имал лиценз за продажба на алкохол и е държал няколко заведения. Това обаче не изтрива от аналите факта, че властите в САЩ са слагали отрова в алкохола. По време на Сухия режим през 20-те години американското правителство се опитало да забрани продажбата на алкохол, но не особено успешно. Към средата на десетилетието властите се видели в чудо, защото повечето американци продължили да пият, макар и нелегално. Тогава властта решила да прибегне до убийствени мерки. Първата година 400 човека се тръшнали от отровния алкохол в Ню Йорк, а на втората година смъртността нараснала на 700. Днес САЩ заемат едно от първите места сред страните с най-голяма възраст, на която се позволява пиенето на алкохол (21 години). В някои държави е разрешено да се пие от 16-годишна възраст, а в други дори в училищните столове не е забранено сервирането на напитки.
Изследователи твърдят, че по всяко време приблизително около 0,7 на сто от населението на планетата е пияно. Това значи, че в момента около 50 милиона души се смеят, плачат или страдат под девиза "In vino veritas!". Което не се отнася точно и единствено до виното. И може би най-малко до него.
Всички знаем как алкохолът влияе на организма ни, но светът няма да спре да пие. Почти всяка държава има своя любима и уникална спиртна напитка. Спорът коя нация пие най-много е вечен. Любопитните факти, свързани с алкохола, са толкова много, че с тях може да се обиколи Земята три пъти. И те са повече от интересни - като се почне от патологичния страх от празна чаша, известен като сeноселикафобия, та се стигне до прахосването на 3,75 млн. щ.д. за бутилка водка. Огнената "напитка за милиардери" се филтрира с лед, после минава през въглени от норвежка бреза, след което през пясък от натрошени диаманти и рубини и накрая се слага в платинена бутилка с инкрустирани диаманти. Леле! Дали всичко това може да се сравни с почвата на някои френски винари например? Тя се смята за толкова ценна, че работниците са задължени да я изстъргват от подметките си след края на смяната.
Консумацията на алкохол е твърде широко разпространена, някои дори наричат пиенето "универсален език". Хората, които вдигат заедно наздравици или седят един до друг на бара, понякога стават толкова близки, че... Трудно бихте посочили култура или събитие от историята, в които не е ставало въпрос за алкохол или липсата на алкохол. Викингите също са пиели, но не от чаши, а от черепите на победените им враговете. И българите, по времето на кановете, са имали такава традиция. Смятало се е, че така ще се вземе силата на противника или при прабългарите орендата.
Не е вярно, че за любителите на бирата няма място в тези прелюбопитни класации и факти за алкохола. Чехия е страната, в която се пие най-много бира. Там на човек се падат почти 151 литра на година. Зад гърба й остават държави като Ирландия, Германия и САЩ. Шотландците (естествено!) произвеждат най-силната бира в света, наречена "Змийска отрова". Тя съдържа 67,5% алкохол, повече дори от уиски! За да надминат по оригиналност света, през 2010 г. австралийци създадоха ограничена серия бира от разтопен арктически лед.


Ой, ти, вино, бяло вино, защо не си... синьо?



Истинска революция в лозаро-винарската индустрия предизвика миналото лято морско синьото вино на испанска компания. Безумната идея се ражда на Иберийския полуостров, а създателите казват, че избират този цвят, защото най-добре изразява представите им за движение, иновация и безкрайност едновременно. След бяло, розе и червено, синьото е на път да обърне представата ни за традиция и класика в жанра.
Синьото вино, което през м.г. се предлагаше и в някои български ресторанти, е лайфстайл продукт за забавление, който може и да допадне на младите, но едва ли ще се наложи като останалите три цвята, коментират познавачите. Те обясняват, че синьото идва от комбинацията между антоцианин - пигмент, който се съдържа в ципата на гроздето, и т.нар. индигова боя (или индиготин - органично съединение, исторически също извличано от растения, днес се синтезира и по изкуствен път).
Един от създателите на бренда твърди, че компанията е направена на шега, за да обръща нещата с хастара навън. Дали така ще стане и със синьото вино? В момента продуктът се предлага в 25 страни с планове да се насочи и към САЩ през т.г. Още отсега обаче водещи сомелиери отвъд океана коментират, че "слава, Богу" все още не са опитвали това вино и смятат, че съвременният вкус ще продължи да подкрепя натуралните, неподправените вина, към които нищо не е добавено и нищо не е отнето.
Някои от опиталите синия еликсир наричат компанията богохулническа, а виното - ужасно изобретение. Има и паметливи, които си спомнят опита на испанска компания преди време с ягодовия джин. Той бил създаден след провала й да произведе ягодов ликьор с пресни плодове, към който производителят добавил и предварително ферментирали ягоди. Резултатът бил нещо средно между ликьор и джин.
Синьото вино със сигурност има пренебрежима стойност от гледна точка на енологията, но не означава, че продуктът е лош. Той е все пак за забавление и е предназначен най-вече за любопитните. Традиционалистите ще продължат да търсят истината в останалите три цвята, но най-вече - в червения.


Най-големият винен музей в света



По света има много музеи и центрове, посветени на напитката на Боговете. Такива има и в България за чест и слава на родните производители, решили да съхранят традицията. За първи път обаче един град - Бордо, се зае с мащабен проект, след реализирането на който всеки любител на виното не само има възможност да посети, но и да "изживее" своя момент по уникален начин.
Градът на виното - La Citе du Vin, отвори официално врати на 1 юни м.г. Идеята на кмета на Бордо Ален Жупе за изграждането на място, посветено на виното, се ражда през 1995 г. Според официални оценки в проекта са вложени над 90 млн. щ.д., а приносът е на над 80 меценати, свързали името, живота и кариерата си с виното.
Самата сграда, символ на проекта, претворява движението на виното, на реката, соковете в лозата, или просто на виното в чашата.
На повече от 3000 кв.м в 19 тематични пространства всеки може да се впусне в своето изживяване. За най-претенциозните има ресторант и винен лист с 500 възможности за избор.
Кулминацията е на върха на Града на виното, на височина 35 м. Там пред очите на посетителите се разиграва жив спектакъл. Съзерцавайки река Гарона, мигът на дегустацията може да се сподели само с близки и приятели. Или в уединение с неповторимия миг на божествена наслада.
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ