28 Март 2024четвъртък10:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Проф. Румен Гечев:

Грантаджии получават пари, за да направят подчинена енергетиката ни

Мнозинството в парламента не прие предложението на БСП да бъде отменено решението, с което бе спрян проектът "Белене"

/ брой: 8

автор:Дума

visibility 747

"В България има грантаджии, които получават пари срещу това да съсипват българската икономика, да направят подчинена българската енергетика, за да им пушат коминчетата от "Марица-изток" 1 и 3". Това заяви вчера в парламента зам.-председателят на ПГ на БСП проф. Румен Гечев. Вчера левицата внесе в парламента проект за решение за отмяна на решението на Народното събрание от март 2012 г., с което бе спряно изграждането на АЕЦ "Белене". Както вече стана известно, заради повишеното потребление през последните дни и недостига на ток управляващите поискаха от Румъния да ни даде електричество, но след отказа й, се наложи да бъде активиран студеният резерв.
"БСП настоява АЕЦ "Белене" да бъде реализирана с държавно участие", заяви депутатът Таско Ерменков. Той обясни, че през 2004 г. е било взето решение да се възобнови проектът "Белене". По думите му както тогава, така и сега, обстоятелствата налагат изграждането на още една базова мощност, която очевидно не може да бъде заменена от фотосолари и вятърни централи. "Електроенергийната система на България работи на предела си. Ако всичко е наред, защо молим Румъния? Защо от износител на енергия, днес се превръщаме във вносител?", попита Ерменков.
В крайна сметка с 50 гласа "за", 64 "против" и 24 въздържали се депутатите отхвърлиха предложението на БСП да бъде отменено решението за спиране на проекта. Делян Добрев от ГЕРБ каза, че дебатът е излишен и губи времето на Народното събрание. Мартин Димитров от Реформаторски блок пък поиска парламентът да потвърди спирането на проекта. Народният представител от БСП Георги Божинов зададе въпроса дали противящите се на проекта "Белене" показват нивото на своето държавническо, експертно и политическо мислене или нарочно изпълняват чужда воля и мисъл.
Същевременно лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска преразглеждане на въпроса за четирите реактора на АЕЦ "Козлодуй" и незабавното им включване в действие. Блоковете бяха спрени в хода на преговорите за влизане на България в ЕС.


Спират износа на ток от утре


От утре ще бъде спрян износът на ток, съобщи вчера енергийният министър Теменужка Петкова. "Това се прави единствено и само с цел превенция и гарантиране сигурността на доставките за българските граждани, така че да осигурим техния комфорт и да няма никакви рискове за енергийната система на страната", заяви Петкова.

Летният сезон тръгва с 10-15% по-високи цени

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 58

Цената на яйцата гони световен рекорд

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 58

Париж готов на война с Русия за Одеса

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 58

ВМРО-ДПМНЕ отлага промените в конституцията

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Евросъюзът отстъпва пред фермерите

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 58

Накратко

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 58

Десница по дьо Сад

автор:Александър Симов

visibility 459

/ брой: 58

Обирът на руските активи

автор:Юри Михалков

visibility 510

/ брой: 58

Особена порода

visibility 447

/ брой: 58

Престъпен интерес на ЕС

автор:Юри Михалков

visibility 614

/ брой: 58

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ