Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Януари 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

България

БСП обеща промяна и по-малко бедност

Партиите откриха новата пленарна сесия с декларации за приоритетите си

Дума

12. Януари 2017 , брой: 8   106   0
Снимка
Цецка Цачева демонстрира странна веселост на влизане в пленарната зала
Снимка БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обеща левицата да управлява държавата след предсрочните парламентарни избори, за да изпълни две големи цели - намаляване на бедността и раждане и отглеждане на повече българчета. В декларация за началото на новия политически сезон тя заяви, че хората искат промяна и са показали това на президентските избори. "Ще управляваме държавата, за да реализираме всичко, което казваме днес. Или промяната, или всички ставаме ненужни", заяви Нинова. Тя подчерта, че трябва да има поправки в Изборния кодекс, но след предсрочните избори.
След 19 дни ваканция парламентът откри вчера новата си сесия с националния химн. За първото пленарно заседание за тази година се регистрираха 162 депутати. Въпреки че ще работят не повече от 3 седмици, партиите направиха традиционните декларации, с които заявяват приоритетите си.
Опитът ни показа, че отиващият си парламент беше един от тези, в които нямаше много място за грозни пазарлъци, каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той похвали кабинета на изпроводяк и каза, че партията му ще гради кампанията си на база на свършеното. Цветанов призова депутатите да не използват парламентарната трибуна за предизборна агитация и обругаване на опонентите.
В рамките на този парламент не може да се очаква работа, освен предизборна кампания, която вече започна, категоричен е лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. По думите му това НС се разпуска по вина на ГЕРБ заради липса на сходство в управленските програми на партиите, формиращи мнозинство, и отсъствието на обща ценностна платформа.
Днес популистите са във възход и се опитват да убедят, че всички блага на ЕС са в основата на проблемите, прочете депутатът от РБ Антони Тренчев декларация на групата. В бъдещия парламент трябва да се търси ново политическо поведение, което ще позволи съставяне на широка коалиция и кабинет с програма, насочена към решение на ключови проблеми в страната, заяви съпредседателят на парламентарната група "БДЦ-Народен съюз" Красимира Ковачка. От коалицията искат промяна на изборните правила, която да осигури нормални условия за гласуване на 2 млн. българи, живеещи извън страната.
 Лидерът на "Атака" Волен Сидеров призова главният прокурор Сотир Цацаров да повдигне обвинение срещу Меглена Кунева, Милко Ковачев и Соломон Паси, защото през 2007 г. били излъгали, че има решение на ЕК за затварянето на четирите блока на АЕЦ "Козлодуй". Той призова да се преосмисли членството на България в ЕС.
Според зам.-председателя на на ПГ на АБВ Марияна Тодорова правителството не се е вслушало в апела на партията й за кадрови промени и затова президентските избори и референдумът са се превърнали във вот против прехода, политиците и правенето на реформи въобще.
 

 

 

България

  • Обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена, убеден е новият президент
    20. Януари 2017 14
    425
    0

    Румен Радев и Илияна Йотова се заклеха вчера. Над половин час продължи първата президентска реч на Радев. Депутати от ГЕРБ, ПФ и РБ демонстрираха слаба култура и подвикваха от място. Светкавичната реплика на президента "Имате още една седмица!" даде повод на най-кресливите да напуснат залата. В кулоарите обаче тя бе изтълкувана като намек...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"