Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Юни 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

България

Местан смята, че не е имало турско робство у нас

Дума

12. Януари 2017 , брой: 8   206   0Лидерът на ДОСТ Лютви Местан смята, че периодът, по време на който България е била част от Османската империя, не може да бъде определен като робство, защото "не се побира в семантичните граници на понятието робство". Той беше категоричен, че не може да се законодателства с исторически оценки. Местан дори предупреди, че определянето на робството като като геноцид ще бъде прецедент в световната история. Той призова тълкуването на историята да се остави на историците.
Изказването на Местан беше по време на дебатите по проекта за решение за осъждане на геноцида над българите в Османската империя (1396-1913). Вчера обаче парламентът за пореден път вчера отложи разглеждането на предложението, направено от "Атака". "За" гласуваха 86 народни представители от ГЕРБ, ДПС и РБ, 50 бяха против и 7 се въздържаха. 
Според вносителите от "Атака" геноцидът над българите в Османската империя се изразява във физическо унищожение и масови убийства на голям брой хора, в смяна на религията и на етническата принадлежност, както и изтощаване на генофонда с т.нар. "кръвен данък".

 

 

 

България

  • Социалистите напускат председателския съвет на Народното събрание
    22. Юни 2017 120
    270
    0

    БСП отказа да играе по свирката на ГЕРБ в парламента. "Напускаме председателския съвет на НС. Там сами да решават каква законодателна програма да внасят в зала", обяви вчера Корнелия Нинова. Тя обвини Димитър Главчев в двойни стандарти, защото до пленарната зала се допускат само законопроекти на управляващите. Внасяме подписка с настояване...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"