Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Февруари 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

България

Депутатите отрязаха ГЕРБ за мажоритарните избори

Дума

12. Януари 2017 , брой: 8   100   0Депутатите отрязаха вчера ГЕРБ за мажоритарните избори, след като нито една парламентарна група не подкрепи предложението за въвеждането на мажоритарен вот, задължително гласуване и падане на партийната субсидия от 11 на 1 лв. на глас. Дори след призива на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов за подкрепа на проектозакона и след прегласуване предложението не събра необходимия брой гласове дори за дебати. Настояването на Четин Казак от ДПС за отлагане бе подкрепено от 99 народни представители, против бяха 76, а 4 се въздържаха. От трибуната на НС Казак припомни, че във вторник правната комисия отказа да се занимава с референдума. Тази точка се вкарва в края на мандата на парламента единствено и само с политически и популистки подбуди, заяви депутатът. Казак припомни, че има дело във ВАС за референдума. От ГЕРБ пък заплашиха, че днес отново ще внесат точката за обсъждане.
ГЕРБ демагогстват с парите за партиите, заяви по-рано в тв интервю депутатът от БСП Жельо Бойчев. Според него, ако ГЕРБ са искали да променят изборните правила, са имали достатъчно време от 6 ноември, когато се проведе референдумът, досега. Той попита, след като ГЕРБ държат на мнението на хората, защо са приели държавния бюджет с тази субсидия за партиите. "Това е върхът на наглостта и демагогията. И това става в края на ноември. Защо тогава не се съобразиха?", възмути се той. Според Бойчев сме свидетели на провокация към новоизбрания президент Румен Радев, с която се цели той да наруши конституционните си задължения.
"ГЕРБ подхождат много лековато към промяната на Изборния кодекс. Това е все едно да кажеш, че за една седмица ще промениш Конституцията. Това е поредният предизборен трик", смята депутатът от БСП Филип Попов.

 

 

България

  • 24. Февруари 2017 39
    136
    0

    Искането за отмяна на санкциите при неизпълнение на задължението за гласуване бе отправено пред съда от омбудсмана Мая Манолова. Още при парламентарните дебати за законовата промяна тя се закани да сезира Конституционния съд. Според нея избирателното право е субективно право, а не публична функция на гражданина, на която да съответства задължение за...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"