Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Юли 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

България

Депутатите отрязаха ГЕРБ за мажоритарните избори

Дума

12. Януари 2017 , брой: 8   114   0Депутатите отрязаха вчера ГЕРБ за мажоритарните избори, след като нито една парламентарна група не подкрепи предложението за въвеждането на мажоритарен вот, задължително гласуване и падане на партийната субсидия от 11 на 1 лв. на глас. Дори след призива на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов за подкрепа на проектозакона и след прегласуване предложението не събра необходимия брой гласове дори за дебати. Настояването на Четин Казак от ДПС за отлагане бе подкрепено от 99 народни представители, против бяха 76, а 4 се въздържаха. От трибуната на НС Казак припомни, че във вторник правната комисия отказа да се занимава с референдума. Тази точка се вкарва в края на мандата на парламента единствено и само с политически и популистки подбуди, заяви депутатът. Казак припомни, че има дело във ВАС за референдума. От ГЕРБ пък заплашиха, че днес отново ще внесат точката за обсъждане.
ГЕРБ демагогстват с парите за партиите, заяви по-рано в тв интервю депутатът от БСП Жельо Бойчев. Според него, ако ГЕРБ са искали да променят изборните правила, са имали достатъчно време от 6 ноември, когато се проведе референдумът, досега. Той попита, след като ГЕРБ държат на мнението на хората, защо са приели държавния бюджет с тази субсидия за партиите. "Това е върхът на наглостта и демагогията. И това става в края на ноември. Защо тогава не се съобразиха?", възмути се той. Според Бойчев сме свидетели на провокация към новоизбрания президент Румен Радев, с която се цели той да наруши конституционните си задължения.
"ГЕРБ подхождат много лековато към промяната на Изборния кодекс. Това е все едно да кажеш, че за една седмица ще промениш Конституцията. Това е поредният предизборен трик", смята депутатът от БСП Филип Попов.

 

 

България

 • Партията не получи подкрепа дори от коалиционните си партньори, прагът остана 10 хил. лв.
  21. Юли 2017 141
  202
  0

  Депутатите отхвърлиха вчера предложението на ГЕРБ прагът на кешовите плащания от 1 януари 2018 година да бъде 5 хил. лв. ГЕРБ не получи подкрепа дори от коалиционните си партньори. И Европейската централна банка също изрази негативно становище относно намаляването на прага за плащанията в брой.
  Предложението на Менда Стоянова бе вторият за тази година опит на ГЕРБ да ограничи кешовите...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"