29 Март 2024петък15:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Едно към едно

Готови сме да направим промяната, която искат хората

Декларация от името на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, прочетена от Корнелия Нинова вчера

/ брой: 8

автор:Дума

visibility 12

Да ни е честита новата 2017 г.! Дано да е мирна и здрава за България!
Откриваме последната сесия на 43-то Народно събрание, може би и най-кратката сесия на парламента. Почтено е към онези, които ни изпратиха тук, да отчетем какво сме направили, не с консенсус, уважаеми колеги от управляващото мнозинство, но с факти, с реализъм, надявам се с мъдрост и перспектива занапред.
Мнозинството сложи в дневния ред на този парламент програмата на правителството на Бойко Борисов, над 150 страници на компромиса, сговора, делбата и провала. Можем да обобщим, че това бяха

две загубени години за България

две безплодни години за народа ни. Мнозинството беше създадено с една голяма цел - реформи, и ги направиха - пенсионна, образователна, здравна и съдебна. Много спорове, срещи, раздели, напускане на партньори видяхме в управляващото мнозинство, но не видяхме резултат от тези реформи. 

Мислите ли, че народът живее по-добре

след управлението на Борисов? Някои може би. Нека да ги оценим не от гледна точна на управляващи, не дори и на опозицията. Всички тук ще бъдем субективни. Да се опитаме да ги оценим от гледна точка на онези, заради които ги направихте.
Смятате ли, че някой българин днес има по-добро здравно обслужване, че плаща по-евтини лекарства или не плаща под масата, когато отиде в болницата? Ние не мислим, че това е така. Към всичките му неволи в здравеопазването, реформата добави и унижението да чака на опашки за пръстови отпечатъци.
Пенсионна реформа. Днешните пенсионери получиха ли по-високи пенсии? Не. А бъдещите пенсионери какво получиха? По-висок стаж, по-дълго време да работят. Увеличихте им осигурителната вноска и им дадохте обещание за бъдещо несигурно събитие, след 30 години да получават по-високи пенсии.
Образователна. Побъркахте учители, деца, директори с нови учебни програми. За пръв път учебна година стартира без учебници, държавни и общински училища са с по-малък бюджет.
Съдебна. Месеци напред за подялба на власт и влияние във ВСС. Нека от гледна точка на тези, заради които направихте тази реформа, да попитаме имат ли чувството, че е повишена справедливостта, че има възмездие за престъпниците, че битовата престъпност е по-малко? Нека да кажат те.

Заложихте над 16 млрд. лв. нов дълг

увеличихте акцизи, такси и винетки, гордеете се с 1,5 млрд. лв. излишък. Тук стои най-важният въпрос в политиката - почувства ли народът от това нещо, почувства ли, че живее по-добре от тази финансова стабилност, намаля ли бедността, най-голямото предизвикателство пред нас? Ние мислим, че не. Има само един измерител на успешна политика и това е отговорът на въпроса живее ли днес народът ни по-добре след управлението на Бойко Борисов. Нека той да отговори.
Някои сигурно живеят. Онези десетина фирми, които получават всичко в българската икономика - да. Но млади семейства, хора с увреждания, работници, интелигенция, пенсионери, учители - не. Министърът на здравето, на отбраната и кметът на Пловдив сигурно живеят по-добре, но са обвиняеми за далавери. Но пациентите, жителите на Пловдив, военните и техните семейства - едва ли.
Към тази несправедливост добавете и отнемането на достойнството на българския народ, защото какво друго е външната политика на правителството на Бойко Борисов, освен предателство на националния интерес - Кристалина Георгиева и Ирина Бикова, подкрепата на СЕТА, санкциите срещу Русия, цялостната политика по отношение на бежанците, която е послушание към Меркел и ЕНП.
 
Народът поиска промяна и я избра с Румен Радев
 
Народът каза "Не!" на тази политика. Поиска промяна и избра Румен Радев за президент. Вместо да приемете тази воля и да се оттеглите от властта, започнахте с всички сили да се вкопчвате в нея - опити за ново правителство, бавене на мандати и сега искане за удължаване работата на това Народно събрание, уж за да отговорите на народната воля от референдума и ви трябват две седмици.
Уважаеми колеги, имахте два месеца от 13 ноември до днес, имахте две години на управление и можехте да го свършите. Кого мислите, че ще заблудите, че това е вашето желание да удовлетворите волята на народа? Интересът тук е друг и хората го разбират. Материален е този интерес, а не народната воля.
Ето защо ние виждаме изхода от тази ситуация с

разпускане на Народното събрание и предсрочни избори

ново мнозинство по волята на народа и политическа зрялост в бъдещия парламент за следното: бъдещите депутати веднага да се заемат с промените в Изборния кодекс.
На второ място, без никакви компромиси, разправа с мафията, подкупите, комисионите, договорките на маса и плащането под маса и възмездие за тези, които го правиха през тези 2 години.
Трето - работа за нов икономически модел за развитие на България, собствена икономика и българско производство, план за развитие на 5-6 отрасъла на държавата, за които имаме суровини, възможности и пазари, връзването им с образованието в средните училища и в университетите за осигуряване на кадри.
Четвърто - здравеопазване. Всеки българин да знае, че когато си плаща здравните вноски, ще има достъп до здравеопазване и няма да доплаща за това. А онзи, който не може, защото е беден, защото е слаб или с увреждания - да знае, че държавата му гарантира здравеопазване.
Пето - всичко това, взето заедно, като изпълнение на условия за постигане на две големи цели: намаляване на бедността, раждането и отглеждането на повече българчета в България, големият въпрос за демографската криза.
Уважаеми колеги,
Светът се промени. Народите и в Америка, и в Европа, и в България на президентските избори поискаха промяна и си я взеха. Много хора казват: каква точно е тази промяна?
Ние я виждаме така:

почтени политици родолюбци

въвеждат правила за работа, за морал, еднакви за всички и въвеждат наказания за онези, които не работят и не живеят по тези правила. В центъра на политиките, които правят почтените политици родолюбци, да застане човекът, а не парите.
Голямото предизвикателство пред нас днес е дали разбираме необходимостта от промяна, която поиска народът ни, и дали сме готови да му дадем тази промяна.
Ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ разбрахме желанието за промяна и сме готови да я направим. Направихме първата крачка на президентските избори и ще я направим докрай на предсрочните парламентарни избори. Ще управляваме държавата, за да реализираме всичко това, което казваме днес. Това е предизвикателство не само пред нас от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, а пред политическия елит и пред статуквото.

Или промяната, или всички ставаме ненужни. Ние сме готови за нея.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ