Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Септември 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

На първа страница

Огнищата на птичи грип са вече 50

Танева не можела да каже кога ситуацията ще бъде овладяна, загубите за фермерите щели да възлязат на няколко милиона лева

Дума

12. Януари 2017 , брой: 8   286   0
Снимка


Огнищата на птичи грип в страната са 50, като най-много са концентрирани в Пловдивска област, призна министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева пред "Блумбърг тв България". Макар, че бе сформиран Национален оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването и отговорните власти твърдят, че се вземат всички необходими мерки, огнищата на заразата продължават да нарастват. Малко след новогодишните празници стана известно, че огнищата са 26, седмица по-късно те вече са станали двойно повече.
 По думите на Танева засегнатите птици, които са предимно патици, са 350 000, като те са заразени от щама H5N1, който не е опасен за хората. Танева отбеляза, че в по-голямата част от фермите, в които се вихри заразата, мерките за биосигурност не са спазени. Именно поради липсата на нормативна уредба в този сектор, който по думите на министъра расте с близо 10 процента годишно, се създава работна група. Тя ще е към Министерството на земеделието и храните и в нея ще влизат представители на неправителствените организации и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Нейната цел ще е да се изгладят изисквания за отглеждането на водоплаващи птици.
 Танева каза, че не може да бъде категорична кога ситуацията ще бъде овладяна, но припомни, че от повереното й ведомство са пуснали официално искане до Министерството на правосъдието. С него МЗХ поиска съдействие за използването на лишени от свобода, които да помагат като общи работници по време на умъртвяването на птиците, тъй като ветеринарните лекари са претоварени и работят без почивка от възникването на ситуацията през декември във Видинско. В страната вече били умъртвени близо 300 000 птици, като министърът каза, че не е имало стопанин, който да се възпротиви на мерките, които се прилагат за ограничаване на болестта.
Танева припомни, че в подобни случаи според действащото национално законодателство държавата обезщетява стопаните за умъртвените животни. Обезщетяването става по пазарна цена, но коригирана според възрастта и срока на амортизация на съответната птица. "Към момента говорим само за няколко милиона лева", каза Танева. По разчет на БАБХ прогнозните разходи на държавата за всички средства, необходими за справяне с вируса, възлизат на 1 млн. лева, допълни тя.
 

 

 

 

България

  • Когато ГЕРБ управлява, винаги има напрежение във военнопромишления комплекс, обобщи Драгомир Стойнев
    20. Септември 2017 184
    95
    0

    Заради напрежението, породено от неуредиците и последните скандали около военния завод "Емко", БСП призова министъра на икономиката Емил Караниколов да се яви в парламентарната икономическа комисия, за да информира парламентарните групи какво се случва с предприятието. Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"