Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Юли 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

На първа страница

Актуално

Спука се още един от балоните на Борисов

Тихомълком правителството в оставка прекрати търсенето на нефт и газ в блок "Терес"

Светла Василева

12. Януари 2017 , брой: 8   1196   0
Снимка

Снимка Благовеста ЦВЕТКОВА

Вчера без много шум и почти под сурдинка правителството в оставка реши да прекрати конкурса за търсене на нефт и газ в блок "Терес" в Черно море. Реките от петрол се отлагат за бъдеще неопределено време, а заедно с тях и по-евтиното електричество, парно, вода, както и огромният ръст на икономиката.
Всичкото това благоденствие беше обещано на целокупното българско гражданство преди малко повече от две години. На 3 декември 2014 г. в пристъп на паника и загубил почва под краката си след спирането на проекта "Южен поток" (обявено в Анкара на 1 декември 2014 г.) от президента Путин, който заяви, че България няма собствена воля, Борисов изведнъж се сети, че е време за смелост. Обяви, че открива конкурс за търсене на нефт и газ в блок "Терес" и почна да надува розовия балон на мечтите и величието. (виж каре)
Как България от вносител и потребител ще се превърне в износител и производител на нефт и газ, и то не какъв да е, а конкурентен, защото находищата ни са огромни. Как индустрията на Европа едва ли не ще напусне досегашните си локации и позиции и ще дойде тук, защото така ще е близко до нашия газ. Как не бъдещите, а още днешните поколения ще се възползват от природните богатства на България, като че ли и газът, и нефтът вече са открити, проучени, установено е, че икономически е изгоден добивът и остава само да потекат по тръбите. Как сме осигурени идните 30-40 години с всичко, което ни трябва.
Ей такъв прекрасен свят ни нарисува Борисов в края на 2014 г., като не пропусна да разкаже, повтори и потрети себе си пред де що видя медии и микрофон като велик, смел, единствен и неповторим, дано някак се разсеем и забравим за същността му на кашкавал-политик по отношение на проекта "Южен поток", а и не само на него. Разбира се, премиерът нищо не каза за това, че конкурсът за търсене на въглеводороди в "Терес", обявяван и от първия му кабинет през 2012 г., приключи с фиаско. Нито една от компаниите, закупили документи за участие, не подаде оферта. И тогава бъднините, които ни очакваха, бяха не по-малко розови. В икономиката трябваше да се влее цял 1 млрд.евро. Но не би!
Вторият опит да забогатеем рязко, да се диверсифицираме на 100% и да се превърнем в ключов играч на нефто-газовия пазар отново се провали. Не всички са на загуба обаче. Политически фигури, сред които председателят на комисията по енергетика в парламента Делян Добрев, зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков и зам.-председателят на УС на "Булгартрансгаз" Делян Димитров, обиколиха световните изложения по нефт и газ през 2015 г. От Лондон до Хюстън те рекламираха "Терес", каквато задача имаха и посланиците ни. Според новоизлюпените ни "рекламни" агенти интерес към черноморското находище проявили гиганти от ранга на "Бритиш петролеум", "Статойл", "Ексон Мобайл", "Анадарко". А Бойко Борисов лятото на 2015 г. от Варна обеща, че през февруари 2016 г. проучванията започват. Ама не започнаха. И настана тишина. Защото нефто-газовите гиганти не подадоха оферти за "Терес". Отново. Въпреки стабилността ни. Въпреки смешно ниския ни корпоративен данък. Въпреки африканското ниво на заплащане на труда в страната. Балонът на благоденствието, надут от Борисов, се спука. Вчера. Останаха парчета латекс и медийна тишина. Гарантирано от ГЕРБ.


Бойко Борисов: Колеги, тук искам да ви кажа, че това са най-смелите решения, които това правителство ще вземе. Това ви го гарантирам. Всичко друго е важно, но това е най-смелото решение.
България ще бъде износител на газ, а в два от тези блока днес, които пускаме – „Силистар“ и „Терес“, има и много големи находища на нефт. С една дума, България ще се превърне в конкурент по износа на газ, защото находищата са огромни. Факт е, че никой досега не си е позволявал да го прави, вие сте първото правителство, което го прави. Това е 100% диверсификация.
България ще изнася газ и тогава мога да гарантирам, дано сме живи да го видим – и евтино електричество, и евтино топло, и парно, евтина вода и огромен ръст на икономиката. Повярвайте ми, тогава ще дойде индустрията на Европа да стои тук, защото ще е близко до тази газ.
Затова искам да знаете, че с приемането на днешното решение се подлагаме на огромен натиск. Искам да знаете, че го правим с ясното съзнание, че не бъдещите, това поколение още (защото това в рамките на 4-5-6 години ще стане) ще се възползва от природните богатства на България.
...повтарям, огромни количества газ има. Във всички случаи поне за 30-40 години това, което й трябва на България. Хич да не продаваме – това, което ни трябва. България става производител.


От Стенограма на заседанието на Министерски съвет от 3 декември 2014 г.

 

 

България

  • Съжалявам, че личното ми мнение се прие за позиция на правителството, обяви вицепремиерът след среща при Бойко Борисов
    21. Юли 2017 141
    292
    0

    "Беше грешка да кажа моето лично мнение, защото то се прие едва ли не като позиция на правителството. Съжалявам за това, че съм си изразил личното мнение, ще се постарая занапред това да не се повтаря". Това заяви вчера вицепремиерът Валери Симеонов на брифинг в Министерския съвет след срещата на синдикатите с министър-председателя Бойко...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"