Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Септември 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

Свят

Барак Обама отправи последното си послание към американците

Дума

12. Януари 2017 , брой: 8   227   0
Снимка


Барак Обама изнесе своята последна реч като президент на САЩ пред хиляди хора в Чикаго - градът, в който той отпразнува издигането си във властта преди осем години.
Той заяви, че не е изоставил своята визия за прогресивна промяна, но отправи и няколко предупреждения.
"Демокрацията не изисква еднаквост", заяви Обама. "Бащите-основатели на нацията са спорели и са постигали компромиси, от нас се очаква същото", посочи той и призова своите поддръжници да бъдат бдителни при защитаването на основните американски ценности, като предупреди, че в момента демокрацията в САЩ е поставена пред изпитание. "Демокрацията изисква елементарно чувство на солидарност", подчерта Обама. "Въпреки всички наши външни различия, ние всички сме в това заедно. Ние се издигаме и падаме като един", отбеляза президентът.
"Нашият прогрес не е права линия. Работата по демокрацията винаги е била трудна, винаги е била оспорвана. Била е и кървава. За всеки две стъпки напред, много често мислим, че сме направили една назад, но дългият път на Америка е определян от движение в права посока", заяви Обама. "Нашата демокрация е заплашена всеки път, когато я приемаме за даденост", допълни той.
Обама също така предупреди американците, че отричането на реалността за глобалното затопляне се равнява на предателство спрямо бъдещите поколения. "Ние можем и трябва да обсъждаме кой е най-добрият подход за разрешаването на проблема. Но просто да отречем проблема, е не само предателство спрямо бъдещите поколения, но и спрямо духа на тази държава, спрямо духа на иновациите и практическото разрешаване на проблемите, които са ръководили нашите основатели", допълни Обама.
Той посочи още, че твърде много хора са били пренебрегнати. "Нашата търговия трябва да бъде по-честна, не само свободна. Ние се нуждаем от нов социален договор", отбеляза президентът, допълвайки, че животът на трудещите се трябва да бъде подобрен.
По думите му расата продължава да разделя американското общество и въпреки че ситуацията значително се е подобрила, още много работа трябва да бъде свършена. "Ако ще бъдем сериозни, ние трябва да поддържаме законите срещу дискриминацията... Но сърцата трябва да се променят", посочи Обама.
"За Мишел и мен Чикаго е мястото, откъдето започна всичко", подчерта той. "Когато пристигнах за първи път в Чикаго, бях на малко повече от 20 години, опитвах да разбера кой съм, търсех цел в живота си. Тук научих, че промяната не става без обикновените хора да се намесят, да се ангажират и да се съберат, за да я поискат. Продължавам да вярвам в това и след осемте години като президент", каза Барак Обама.
 

 

 

Свят

 • Турският президент бесен от отказа на Вашингтон да му продаде оръжие за охрана
  20. Септември 2017 184
  75
  0

  Ние не можем да купим с парите си оръжие от САЩ, защото Съединените щати дават оръжие на терористична организация, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган по повод решението на Вашингтон да не продава оръжие на Анкара за охранителите на държавния глава на Турция, съобщи турската телевизия Си Ен Ен-Тюрк.
  Държавният глава на южната ни съседка изтъкна, че "не може да повярва...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"