29 Март 2024петък16:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мнение

Смяна на политиката, не само на лицата

В БСП трябва да се търсят решения за проблемите, които докара на хората досегашната власт

/ брой: 7

visibility 62

Николай Шопов


Скоро България ще бъде изправена пред избори. Избори, които ще бъдат съдбоносни за нейното бъдеще. Не мисля, че е пресилено защото страната ни е потънала в едно тресавище, в едно блато, колкото и  да ни убеждават в обратното. България се нуждае от озониране, от рязка промяна. Не е време за дребни сметки, за лични интереси, за посредствени личности. Време е за личности, които могат да променят съдбата на страната, съдбата на народа.
    Партията, която има възможността да направи тази промяна, е БСП. Пред нея се открива шанс, който трябва да бъде използван. Сега е времето БСП да прояви решителност, политическа воля за промяна както в партията, така и в страната. Социал-либералният модел доказа своята несъстоятелност. Третият път на Антъни Гидънс и Тони Блеър фалира. Сега е време за нова политика, за нови идеи. Сега е времето, когато смело трябва да се погледне към автентичното ляво, към истинските ценности - справедливост, свобода, солидарност.
    На конгреса, който предстои, БСП ще реши своето бъдеще за години напред. БСП трябва да бъде партия на промяната, партия на бъдещето, а не на миналото. БСП трябва да бъде локомотив на промяната, да извади България от тресавището. При положение, че БСП не намери сили и решителност да извърши радикална промяна, тя ще тръгне по низходяща линия и ще последва съдбата на социалдемократическите и социалистически партии в Гърция, Полша,  Австрия, Чехия, Франция, Унгария и др.
    Преди конгреса бяха анонсирани от лидера на партията

интересни предложения за промени

Нова политическа платформа, нов устав, нова коалиционна политика, мандатност на народните представители, мандатност на председателя на партията. Предложенията предизвикаха интерес, породиха дискусии, различни мнения. Безспорно, най-много и оживено се дискутират промените в устава и мандатността на народните представители.
    За бъдещето на партията изключително важно е каква ще бъде новата политическа платформа. Програмата на една партия е нейното лице, нейната същност. По програмата на партията си личи каква е партията - лява, дясна, либерална, консервативна. При изработването на програмата трябва да бъдат концентрирани усилията на Изпълнителното бюро и на Националния съвет.  Необходимо е БСП решително да скъса със социал-либералния модел и да прокламира ясно своя ляв характер. БСП трябва да бъде идеологическа партия, да има автентична лява идеология, съобразена със съвременните предизвикателства, с проблемите, които стоят пред страната и  не могат да бъдат решени, както показва практиката, с неолибералните принципи. Те, неолибералните идеи  достигнаха своя пик и не могат да предложат  нищо ново. Оказа се, че това не е краят на историята! Много им се искаше на неолибералите светът да се развива само в това направление, да бъде в интерес на шепа богаташи, които да стават все по-богати и те да определят бъдещето на света. Последната година показа, че гражданите не са доволни от това развитие, че търсят други пътища и решения. Изборите в САЩ, България, дори и в Австрия, Брекзит, настроенията в Германия, Франция и др. показват, че има нови тенденции в световната политика, колкото и да се иска на някои да не признават новите реалности. И това не е само бунт срещу елитите, които се оказаха потресаващо бездарни пред предизвикателствата. Това е бунт срещу системата, срещу неолибералната идеология, срещу несправедливостта, срещу лицемерието, срещу разрушаването устоите на обществото, срещу разрушаването на държавността, срещу безпределната глобализация, която обезличи държавите и даде превес на транснационалните корпорации и финансовата олигархия. Гражданите прозряха най-накрая, че тази идеология и това развитие на света отнема от гражданските им права. От тях не зависи нищо, защото други решават кое е добро и кое лошо.
    Необходимо е да се върне ролята на държавата и Народното събрание, да се върне авторитетът на институциите. Сега у нас всички институции са обезличени, превърнати са в обслужващ персонал на премиера. Държавата се управлява авторитарно, еднолично и твърде авантюристично. Министерският съвет на практика няма почти никаква роля. Народното събрание е превърнато в слуга на правителството. Парламентът трябва да бъде господар в една парламентарна република.

БСП трябва да върне държавността

да върне доверието на гражданите в държавата, да издигне авторитета на Народното събрание.
    В програмата е необходимо твърдо  да се подчертае, че България има собствени национални интереси, които трябва да се отстояват. Европейският съюз  и НАТО не са цивилизационен избор, а само военно-политически инструменти за постигане на определени цели. И за съжаление - цели на определени държави. Всъщност, на тях служат и Световната банка, МВФ и СТО. Трябва да спрем да се оправдаваме с ЕС и ясно да заявяваме своите позиции. Това не означава, че сме срещу ЕС и НАТО, а само, че сме равноправни членове и имаме право на мнение и глас. Време е да престанем да бъдем безгласни и послушни. Само тогава ще ни уважават и ще се съобразяват с нас.
    Безспорно в програмата е необходимо да се отговори и на много конкретни въпроси, да се намерят решения на много наболели проблеми. Известни са проблемите с бедността, социалната несправедливост, лошото здравеопазване и образование, тромавата съдебна система, демографската катастрофа, лошата бизнес среда, некомпетентното и корумпирано държавно управление. Програмата на БСП трябва да върне надеждата на гражданите, да ги извади от апатията, да им вдъхне увереност в бъдещето, да ги мобилизира, да им създаде чувството, че от тях зависят съдбините им, че те имат решаващ глас в устройството и развитието на държавата.
     Сигурно има и много други въпроси, които трябва да намерят място в програмата на партията. Проблемите не са никак лесни за разрешаване. Много е лесно да се констатират, да се описват, но да се намерят решения, да се въплътят в практиката е много, много по-трудно. Затова е необходимо да бъдем по-внимателни в оценките си, да бъдем по-търпеливи и най-важното да не стоим отстрани, а да се включим според възможностите си в общата работа за измъкване на страната от срамното последно място в ЕС по всички показатели, да помогнем за възхода на любимото си Отечество.
   
Коалиционната политика

на БСП също трябва да бъде преразгледана и да се надяваме, че ще се намерят правилните решения. При всички случаи е необходимо да стъпи на принципни позиции, без тайни преговори, да не се сключват безпринципни коалиции, да не се правят компромиси в идейно и морално отношение. Най-добре ще е, ако е възможно коалиционните споразумения да бъдат публикувани, за да се види кой ги изпълнява или кой ги пренебрегва в името на конюнктурни интереси. Крайно време е да се сложи край и на явлението БСП да носи на гърба си партии, които нямат политическо влияние, нямат структури, нямат избиратели. Ще повторя, че БСП трябва да има самочувствие, да пребори комплекса си, че е изолирана.
    Стигаме до най-коментираните и противоречиви предложения за мандатността на народните представители и председателя на партията. На пръв поглед това изглежда добро предложение и отговаря на настроенията на част от членовете на БСП и избирателите. Необходимо ли е да има обновяване на ръководството на партията и на народните представители? Отговорът е категорично - да! Но по-какъв начин трябва стане? Това е първият въпрос. Ще подобри ли това дейността на партията и групата на народните представители? Това е вторият въпрос. Трябва ли да има критерии за обновяване на състава? Това е третият въпрос.
    Според мен предложението смяната да става механично заради годините е неправилно. Както за председателите на общински и областни партийни съвети, за председател на партията, така и за народни представители. Един партиен лидер, един добър народен представител се изграждат много трудно. Трябват години, за да стане добър лидер или парламентарист. Иначе и в други държави биха подходили по този начин. Мандатността е приемлива за изпълнителната власт, защото там са изкушенията. В изпълнителната власт можеш да се корумпираш много по-лесно.  Ще направим промяна, а ще дойдат ли подготвени кадри? Виждаме какво е качеството на народните представители в Народното събрание - има хора без качества, неподготвени, с ниска политическа и обща култура. Понякога просто неграмотни. Не трябва да се поддаваме на медийни инсинуации, че това е правилно, че ще бъде подкрепено от гражданите. Популизмът няма да ни свърши работа. Медиите правят някои хора известни, защото са скандални, а не защото имат успехи в работата си. Какво са допринесли за дейността на Народното събрание така наречените остриета? Какви предложения са направили, какви закони са внесли, какви качествени изказвания са направили освен общи приказки и скандали?!Обновяването трябва да бъде извършено

не механично, а по изработени критерии

Трябва да се имат предвид резултатите от работата както на народните представители, така и на общинските и областни председатели. Критерият за един народен представител може да бъде какви закони е внесъл за разглеждане, колко и какви изказвания е направил. Какви са резултатите в неговия избирателен район, с какъв авторитет се ползва. С какво е допринесъл за развитието на региона, как си взаимодейства с партийните организации. Сигурно има и други критерии много по-добри от предложените. Важното е да има критерии, а не механично и административно обновяване. В ръководството на парламентарната група много добре знаят кой е добър и качествен парламентарист  и кой не оправдава доверието. Необходимо е да се направи оценка за дейността на депутатите и тогава да се пристъпи към промяна.
    По отношение на партийните лидери също трябва да има критерии. При положение, че един председател постига добри резултати на изборите, партийната организация е в добро състояние, има авторитет, не се забърква в скандали, хората му вярват,тогава защо трябва бъде сменян механично. Критериите за председателите трябва да бъдат резултатите от видовете избори, организационното състояние на партийната организация, авторитета на лидера. Сега има председатели, които постигат все по-слаби резултати на изборите, но си остават като лидери. Защо? Отдавна е трябвало да бъдат сменени. Нямаш резултати - отиваш си. Имаш резултати - оставаш. Така трябва да бъде и за председателя на партията. Ще повторя, не се изгражда лесно един лидер или народен представител.
    Подкрепям предложението да не се допуска кандидат за народен представител в повече от един район. Така ще се гласува доверие на повече хора, ще има повече нови лица.
    С тези размисли не се изчерпва темата. Направените предложения просто са повод за размисъл, за да се намерят най-добрите решения, които ще доведат до по-добри резултати, ще издигнат авторитета на партията, ще укрепят доверието в нея.
    Положението, в което се намира нашата страна, предполага смели политически решения, извършването на дълбоки реформи във всички сфери. За да успее БСП не трябва да губи време и сили в дребни страсти, а да покаже политическа воля и решимост, морал и принципност, че може да отговори на очакванията на обществото. Защото колелото на историята се върти и няма да пощади нито личност, нито партия, ако не се окаже на висотата на съвременните предизвикателства.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ