26 Април 2024петък15:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Социалистите в ЕП няма да подкрепят изцяло Йотингер

Решението за окончателното му утвърждаване като еврокомисар по бюджета ще бъде взето от ръководството на ЕП в четвъртък

/ брой: 7

автор:Дума

visibility 21

Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент заяви, че не подкрепя предложението Гюнтер Йотингер да поеме въпросите за човешките ресурси на ЕК, предаде БТА. Но тази позиция на социалистите не означава пълно отхвърляне на Йотингер, тъй като той бе предложен за еврокомисар по бюджета на ЕС. От своя страна социалистите от комисията по бюджетен контрол отбелязват, че Йотингер е попадал в новините все с провинения, затова не подкрепят възможността той да бъде зам.-председател на ЕК. А социалистите от правната комисия оценяват отговорите на Йотингер като неубедителни и също настояват бъдещите му отговорности да се ограничат само до бюджета.
В четвъртък комисиите по бюджет, бюджетен контрол и по правни въпроси ще обявят дали са доволни от препитването на Йотингер. Депутатите обаче няма да могат да гласуват дали той да заеме мястото на Георгиева, понеже вече се е заклел като еврокомисар при Юнкер, чиято дума ще бъде последна. Досега германецът отговаряше за цифровото общество. По-късно същия ден ръководството на ЕП и шефовете на парламентарни групи ще решат дали да го утвърдят за новите му ресори.
По време на изслушването пред три комисии в ЕП Гюнтер Йотингер трябваше да отговаря на много нелицеприятни въпроси от евродепутатите заради непремерените си коментари срещу гейовете и лесбийките, както и срещу жените началници, направени на закрита среща с бизнеса в Хамбург. Припомняме, че през октомври той беше записан да казва, че жените могат да са шефове само по сила на европейските квоти и да се противопоставя на еднополовите бракове.
Пред евродепутатите германският комисар поднесе извинения и ги призова да следят отблизо, че в екипа му и в комисията няма да има дискриминация. Комисарят се застъпи и за увеличаване на заплатите на чиновниците и за запазване на сегашното им работно време, за да може в Брюксел да продължават да работят най-умните европейски служители, вместо да се изкушават от условията в частния сектор.
Йотингер почти загуби самообладание, когато унгарски депутат поиска обяснения за полета му миналата година с частния самолет на руски почетен консул в германска провинция. Той прати унгареца при свой бивш колега и сегашен депутат от Германия да си разговарят за личните му слабости, тъй като последният го познавал много добре.
В качеството си на отговорник за европейския бюджет Йотингер обеща на евродепутатите, че ще предложи удължаването на фондовете, чрез които Брюксел подпомага по-бедните си членове, и след 2020 г. Той обаче добави, че ефективността и контролът върху разходването на средствата по структурните фондове трябва да се засилят и допусна възможността ЕК да командирова свои служители в евростолиците, за да следят отблизо как се харчат парите. В тази връзка румънски депутат му припомни изказване на друг форум през 2013 г., когато той определи България, Румъния и Италия като почти неуправляеми държави, на което комисарят отвърна: "Стабилността на страните членки буди основателни притеснения. Твърде често се сменят правителства. Сигурен съм, че България скоро ще има правителство, способно да действа."


Пирински:
Не отстоявате повече ресурси!

По време на изслушването евродепутатът от БСП Георги Пирински запита Йотингер дали има намерение да предприеме конкретни действия в отговор на  резолюцията на ЕП от юли 2016 г., в която се изтъква, че както е показал опитът от последните две години, таваните по Многогодишната финансова рамка (МФР) са се оказали твърде ниски, както и че самата рамка е била подложена на изключителен натиск поради острия недостиг на ресурси за посрещане на приоритетните нужди.
В отговора си Йотингер за пореден път се ограничи до съждението, че ЕП има едни изисквания и очаквания, обаче Съветът на министрите има други разбирания и становища. В новата си роля той ще се стреми да търси някакви компромиси и посредничество, главно по линия на по-голяма гъвкавост на разходите.
Пирински посочи, че тази позиция на Йотингер е крайно неудовлетворителна, тъй като недостигът на бюджетни ресурси е основният системен недостатък на сегашната МФР. Според него отговорният за ресора комисар е длъжен да бъде подчертано активен и настоятелен пред държавите членки за гарантиране на пълния обем необходими ресурси в бюджета на ЕС за успешно справяне с изключителните предизвикателства, пред които е изправен съюзът.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 235

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 216

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 193

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 217

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ