Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Ноември 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

Свят

Социалистите в ЕП няма да подкрепят изцяло Йотингер

Решението за окончателното му утвърждаване като еврокомисар по бюджета ще бъде взето от ръководството на ЕП в четвъртък

Дума

11. Януари 2017 , брой: 7   285   0
Снимка
Йотингер се обяви за по-високи възнаграждения за еврочиновниците

Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент заяви, че не подкрепя предложението Гюнтер Йотингер да поеме въпросите за човешките ресурси на ЕК, предаде БТА. Но тази позиция на социалистите не означава пълно отхвърляне на Йотингер, тъй като той бе предложен за еврокомисар по бюджета на ЕС. От своя страна социалистите от комисията по бюджетен контрол отбелязват, че Йотингер е попадал в новините все с провинения, затова не подкрепят възможността той да бъде зам.-председател на ЕК. А социалистите от правната комисия оценяват отговорите на Йотингер като неубедителни и също настояват бъдещите му отговорности да се ограничат само до бюджета.
В четвъртък комисиите по бюджет, бюджетен контрол и по правни въпроси ще обявят дали са доволни от препитването на Йотингер. Депутатите обаче няма да могат да гласуват дали той да заеме мястото на Георгиева, понеже вече се е заклел като еврокомисар при Юнкер, чиято дума ще бъде последна. Досега германецът отговаряше за цифровото общество. По-късно същия ден ръководството на ЕП и шефовете на парламентарни групи ще решат дали да го утвърдят за новите му ресори.
По време на изслушването пред три комисии в ЕП Гюнтер Йотингер трябваше да отговаря на много нелицеприятни въпроси от евродепутатите заради непремерените си коментари срещу гейовете и лесбийките, както и срещу жените началници, направени на закрита среща с бизнеса в Хамбург. Припомняме, че през октомври той беше записан да казва, че жените могат да са шефове само по сила на европейските квоти и да се противопоставя на еднополовите бракове.
Пред евродепутатите германският комисар поднесе извинения и ги призова да следят отблизо, че в екипа му и в комисията няма да има дискриминация. Комисарят се застъпи и за увеличаване на заплатите на чиновниците и за запазване на сегашното им работно време, за да може в Брюксел да продължават да работят най-умните европейски служители, вместо да се изкушават от условията в частния сектор.
Йотингер почти загуби самообладание, когато унгарски депутат поиска обяснения за полета му миналата година с частния самолет на руски почетен консул в германска провинция. Той прати унгареца при свой бивш колега и сегашен депутат от Германия да си разговарят за личните му слабости, тъй като последният го познавал много добре.
В качеството си на отговорник за европейския бюджет Йотингер обеща на евродепутатите, че ще предложи удължаването на фондовете, чрез които Брюксел подпомага по-бедните си членове, и след 2020 г. Той обаче добави, че ефективността и контролът върху разходването на средствата по структурните фондове трябва да се засилят и допусна възможността ЕК да командирова свои служители в евростолиците, за да следят отблизо как се харчат парите. В тази връзка румънски депутат му припомни изказване на друг форум през 2013 г., когато той определи България, Румъния и Италия като почти неуправляеми държави, на което комисарят отвърна: "Стабилността на страните членки буди основателни притеснения. Твърде често се сменят правителства. Сигурен съм, че България скоро ще има правителство, способно да действа."


Пирински:
Не отстоявате повече ресурси!

По време на изслушването евродепутатът от БСП Георги Пирински запита Йотингер дали има намерение да предприеме конкретни действия в отговор на  резолюцията на ЕП от юли 2016 г., в която се изтъква, че както е показал опитът от последните две години, таваните по Многогодишната финансова рамка (МФР) са се оказали твърде ниски, както и че самата рамка е била подложена на изключителен натиск поради острия недостиг на ресурси за посрещане на приоритетните нужди.
В отговора си Йотингер за пореден път се ограничи до съждението, че ЕП има едни изисквания и очаквания, обаче Съветът на министрите има други разбирания и становища. В новата си роля той ще се стреми да търси някакви компромиси и посредничество, главно по линия на по-голяма гъвкавост на разходите.
Пирински посочи, че тази позиция на Йотингер е крайно неудовлетворителна, тъй като недостигът на бюджетни ресурси е основният системен недостатък на сегашната МФР. Според него отговорният за ресора комисар е длъжен да бъде подчертано активен и настоятелен пред държавите членки за гарантиране на пълния обем необходими ресурси в бюджета на ЕС за успешно справяне с изключителните предизвикателства, пред които е изправен съюзът.

 

 

Свят

  • Владимир Путин проведе в Сочи среща със сирийския президент Асад
    22. Ноември 2017 229
    66
    0

    Президентите на Русия и Сирия Владимир Путин и Башар Асад обсъдиха в понеделник въпроси, свързани с политическото урегулиране на Сирия, както и с подготовката на предстоящия Конгрес на сирийския национален диалог. Кремъл обяви, че посещението на сирийския президент Башар Асад е било с цел да се потвърди, че той е съгласен с мирните инициативи на...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"