Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Февруари 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

Икономика

Явор Гечев:

Земеделското подпомагане да не е с над 30% разлика между отделните страни в ЕС

Дума

11. Януари 2017 , брой: 7   178   0Земеделското подпомагане да не е с повече от 30% разлика между отделните страни в ЕС, предлага председателят на Националния съюз на земеделските кооперации в България НСЗКБ и бивш заместник-министър на земеделието Явор Гечев.
Западните фермери получават много повече пари, припомни Гечев пред fermer.bg. По неговите думи това не са само през европейските средства. "Всяка държава има право да нотифицира и държавни помощи от бюджета си по формулата, че колкото е по-голям БВП, толкова повече можеш да нотифицираш държавни помощи. Ние имаме най-малкия БВП", казва експертът.
 Според Гечев след 2020 година пари ще има, бюджетът за земеделие ще се запази. "Трябва да видим имаме ли мнение като държава за тези неща, а ще питаме ли и сектора. Ще налагаме ли собствените си идеи", пита експертът. Искам да видя политика, която да е по-справедлива, заявява той. "Едно от предложенията ми е най-голямото и най-малкото подпомагане в Европа да не надминава 30 процента разлика. Но това да не е само за европейските средства, а и за националните доплащания", предлага Гечев. Големите държави, като искат солидарна Европа да не ни ползват просто като пазар, а да ни оставят малко и да дишаме, казва той. Принципно е правилно да е нула и да няма разлики, но това не е възможно. Но нека да направим така, че това 30-процентно правило да е една от политиките, която държавата да отстоява, предлага той.
Всяка държава на запад пази интересите на собствените си фермери, а в България това не го виждам. Истината е, че голяма част от проблемите вътре в държавата като политика си ги причиняваме ние, смята експертът.

 

 

 

Икономика

 • Повечето укривали обороти, остават затворени, докато си платят санкциите
  24. Февруари 2017 39
  119
  0

  От началото на годината 180 търговски обекта са запечатани за данъчни нарушения. Най-честата причина за това е укриването на оборот, като не се издават касови бележки и несъответствие на наличните пари в касата с отчетените на фискалното устройство, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).
  В повечето случаи става дума за магазини, ресторанти и барове, като средното време, в...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"