Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Януари 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

Икономика

Явор Гечев:

Земеделското подпомагане да не е с над 30% разлика между отделните страни в ЕС

Дума

11. Януари 2017 , брой: 7   136   0Земеделското подпомагане да не е с повече от 30% разлика между отделните страни в ЕС, предлага председателят на Националния съюз на земеделските кооперации в България НСЗКБ и бивш заместник-министър на земеделието Явор Гечев.
Западните фермери получават много повече пари, припомни Гечев пред fermer.bg. По неговите думи това не са само през европейските средства. "Всяка държава има право да нотифицира и държавни помощи от бюджета си по формулата, че колкото е по-голям БВП, толкова повече можеш да нотифицираш държавни помощи. Ние имаме най-малкия БВП", казва експертът.
 Според Гечев след 2020 година пари ще има, бюджетът за земеделие ще се запази. "Трябва да видим имаме ли мнение като държава за тези неща, а ще питаме ли и сектора. Ще налагаме ли собствените си идеи", пита експертът. Искам да видя политика, която да е по-справедлива, заявява той. "Едно от предложенията ми е най-голямото и най-малкото подпомагане в Европа да не надминава 30 процента разлика. Но това да не е само за европейските средства, а и за националните доплащания", предлага Гечев. Големите държави, като искат солидарна Европа да не ни ползват просто като пазар, а да ни оставят малко и да дишаме, казва той. Принципно е правилно да е нула и да няма разлики, но това не е възможно. Но нека да направим така, че това 30-процентно правило да е една от политиките, която държавата да отстоява, предлага той.
Всяка държава на запад пази интересите на собствените си фермери, а в България това не го виждам. Истината е, че голяма част от проблемите вътре в държавата като политика си ги причиняваме ние, смята експертът.

 

 

 

Икономика

 • Румъния ни изпреварва по инвеститорски интерес заради добрия бизнес климат, по-бързия икономически растеж и повече работна ръка, твърди експерт
  20. Януари 2017 14
  179
  0

  По предварителни данни на Българската народна банка преките инвестиции в страната намаляват с 826 млн. евро, или 46,4% за периода януари-ноември 2016 година. Те възлизат на 953 млн. евро спрямо 1780,4 млн. евро година по-рано. Чуждестранните инвестиции представляват 2% от БВП на страната в сравнение с 3,9% в края на ноември 2015 година.
  ...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"