16 Април 2024вторник08:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Божидар Данев:

Администрацията е превърнала бюрата си в "касички"

Същевременно българският бизнес е залъгван години наред, че ще има електронно правителство, казва експертът

/ брой: 7

автор:Дума

visibility 18

Администрацията, въоръжена с всякакви регулаторни режими, практически пречи на бизнеса. Тя е превърнала бюрата си в своеобразни касички. Това казва в интервю за сп. CoNNect изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. По думите му през 2016 г. има 11,6% ръст на приходите от такси в бюджета, а за 2017 г. се предвижда нов ръст от 7,6%. Тоест таксите се превръщат във второ данъчно бреме, категоричен е Данев. Според него в приходната част на бюджета те вече достигат 4,5%, докато в Словения те са 0,2%.
Данев казва, че българският бизнес вече е залъгван години наред, че ще има електронно правителство. "През всичките тези години непрекъснато разходваме средства, а видими резултати няма. Това е огромна пречка, защото липсата на е-правителство принуждава бизнеса да се сблъсква директно с администрацията и да е подложен на корупционен натис", каза още той.
По думите му сред пречките пред предприемачите е и неефективната съдебна система, където продължават да отсъстват реформи. Воденето на съдебни дела е огромен проблем за бизнеса. Високите съдебни такси на практика не позволяват българският бизнес да получи необходимото правораздаване. Да не говорим за скоростта на това правораздаване, обяснява Данев.
Според него друг измерител за съществуването на проблеми е сривът на инвестициите през последните години - те са основно публични и почти няма чуждестранни инвестиции, които от 8 млрд. спаднаха под 1 млрд. лв.
"В основата на всичко стои икономиката. Ние прекалено много се хипнотизираме от темата "доходи", а първо трябва да се съсредоточим върху развитието на икономиката, която да гарантира доходите. Нямаме реформи нито в администрацията, нито в образованието, нито в областта на сигурността, където изтичат огромната част от обществените средства. Имаме силно деформиран пазар на труда със създаването на някои подсистеми с единствена цел да се усвояват средства по различни програми, чийто ефект трудно може да бъде прогнозиран, проследен и установен. В момента има няколко хиляди незаети работни места. Това, което прогнозира и министърът на образованието, че след 2020 г. голяма част от учениците ще са от един конкретен етнос, с друго образование, с друга култура, означава, че България може да бъде обречена на невъзможност за позитивно бъдещо развитие", обяснява изпълнителният председател на БСК.
 

"Лас Вегас" край Равно поле се провали

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 71

200 лв. разлика в офертите за новите 35 влака

автор:Дума

visibility 431

/ брой: 71

Еврото в България пак може да се отложи

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 71

За пръв път Иран атакува пряко Израел

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 71

Призоваваме за мир

автор:Дума

visibility 383

/ брой: 71

САЩ да стоят настрана, призова Техеран

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 71

Вашингтон твърдо зад Тел Авив

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 71

Заедно

автор:Юлия Кулинска

visibility 435

/ брой: 71

Що за демокрация?!

автор:

visibility 427

/ брой: 71

Обратен ефект

visibility 410

/ брой: 71

Избори и образование

visibility 412

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ