Сиренето поскъпнало с 14%, въпреки поевтиняването на млякото
Положението на млечното говедовъдство е тревожно според учените от Института по аграрна икономика
/ брой: 6
За периода 2012-2015 г. цените на суровото мляко са намалели с 3%, докато цените на едро на сиренето са се увеличили с 13,8%. Същевременно цената на млякото представлява 60% от цената на сиренето в търговията на едро. Това отбелязват учените от Института по аграрна икономика (ИАИ), които обобщават резултатите от научната конференция по темата. Установена е висока асиметрия между цените на сиренето към цената на суровото мляко. Анализаторите измерват тази асиметрия с коефициент - колкото по-нисък от 0 е той, толкова по-силно цената на сиренето се движи в различна посока или расте много по-бързо, отколкото цената на млякото. На месечна база за периода 2012-2015 г. коефициентът е -0,92.
Положението в българското млечно говедовъдство е тревожно най-вече заради конкуренцията на европейския пазар. След отпадането на дерогационните режими, премахване на млечните квоти, растящото световно производство и засилване на конкуренцията, немодернизираните български млечни стопанства оцеляват трудно и съществуват благодарение на неустойчив модел, базиран на субсидирането, отбелязват учените.
Според експертите задържането на броя на животните се постига изключително със субсидиите, що се отнася до говедовъдството и овцевъдството. Има непродуктивни стада, отглеждани заради заявяването на пасища, което лишава истинските производители от по-високо подпомагане (стопаните на пасища от общински фонд трябва да доказват наличие на животни). В момента най-уязвими са стопанствата между 10-100 крави, които имат високи разходи за производство в условията на променливи цени.
Млечната продуктивност в България е значително по-ниска от другите страни в ЕС. Произвежданото мляко е с по-лоши показатели за протеин и млечни мазнини, в сравнение със страните от Западна Европа, което се дължи на ограничени достъп на повечето ферми в България до по-добър генетичен материал, до средства за внедряване на нови схеми за хранене и отглеждане на животните и знание за тях.