Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Август 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Коментари

Плачи дете, баща ти е невинен

Ева Костова

10. Януари 2017 , брой: 6   918   0Главната инспекция по труда почти садистично или почти до разплакване ни осведомява следпразнично колко е минималната заплата в ЕС през 2017 г. В кризисна Гърция нещата не вървят добре - има намаляване на минималната работна заплата от 1 януари в частния сектор, която е 586,80 евро за работниците над 25 години. В Люксембург сумите не са променяни от 2015 г. - месечното минимално заплащане за неквалифициран труд е 1922,96 евро; за квалифициран труд - 2307,56 евро. Страната с най-бедната икономика - Венецуела - вече за пети път вдигала минималната работна заплата. За да защити работещите и икономиката. Значи, ако трябва да избираме, ходом марш към лепене на плакати примерно в Люксембург. След като тук квалифициран или не човек взема 460 лева минимална заплата и то отскоро. Двайсет лева повече - кой ти ги дава! Добрият Бойко Борисов, разбира се. Макар че и той самият е за ожалване, оказва се. Българският премиер взима най-малката заплата сред колегите си в ЕС. Три страни преминават прага от 100 000 евро годишна брутна депутатска заплата. Българският министър-председател е с най-ниската премиерска заплата в ЕС - 28 386 евро. О, боже!
Човек се пита - как така БВП стига на премиера ни за тази заплата, защо и тук не важат повтаряните до втръсване изисквания за производителност на труда и обвързването й с възнагражденията на простосмъртните. Да, знаем добре, че всяка страна дава добри пари на своите избраници, които я ръководят и които са призвани да служат на хората си, да работят за тяхното благосъстояние и просперитет. Случаят обаче не е този. И няма защо да роним сълзи за "елита" на нацията, който си взема заплатата и въобще не му пука за зейналата в подножието му пропаст на нищетата. Плачи дете, баща ти е невинен!

 

 

 

Коментари

  • 22. Август 2017 163
    190
    0

    Бедна България отделя най-много средства за обществен ред и сигурност като дял от брутния си вътрешен продукт в целия ЕС, разбираме от най-новите данни на "Евростат". Цифром това прави цели 2,8%, като от всичките 28 държави няма такава, която да се бръква с повече от 2,4 на сто. Средно за целия ЕС делът е 1,8%, а за сравнение при...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"