Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Януари 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

На първа страница

Деградация без край

Украйна изпрати още една година, през която продължи да се спуска към безславния финал на "Революцията на достойнството"

Георги Георгиев

10. Януари 2017 , брой: 6   1488   0
Снимка
И тази година, на 1 януари, рождения ден на украинския националист и сътрудник на фашистка Германия Степан Бандера, в Киев се проведе факелно шествие в негова памет, много наподобяващо тези по улиците на германските градове през 30-те години на XX век

Олигарсите ще бъдат низвергнати, защото в определен смисъл са носители на националния суверенитет в икономическия смисъл. Тази парадоксална мисъл изказа още преди една година известният украински политически технолог Дмитрий Джангиров. Сега, след като държавата по договорка с МВФ национализира най-голямата частна банка "Приватбанк", собственост на олигарха Игор Коломойски, Джангиров повтори тезата си. С национализация на "Приватбанк", в която държат своите сметки и депозити 22 милиона украинци, от 42- милионното население на страната бе изтръгнато сърцето на империята на Коломойски, която включва още заводи, нефтена компания и редица електронни и печатни медии. Както със сарказъм отбелязват украински журналисти - преди в страната имаше шестима олигарси, а сега има един и той по съвместителство е президент на страната.
Според слуховете именно президентът на страната Петро Порошенко е основният изгодополучател от разкулачването на украинския олигархат. Още в края на 2015 г. държавният глава на Украйна бе единственият богаташ от челната десятка, който увеличи своето състояние с 20% до 979 млн. долара, по версията на изданието "Новое время". Ако се окаже, че той, както е обвиняван, действително е получил пълен и частичен контрол върху "Приватбанк" чрез национализацията, то тогава Порошенко ще сложи несимволичен окончателен край на т.нар. "Революция на достойнството". Именно така някои украинци и местни медии наричат държавния преврат, осъществен с помощта на САЩ и други западни държави през февруари 2014 г. Една от основните причини за недоволството срещу бившия президент Виктор Янукович, освен чисто формалната, че не е подписал споразумението за Асоциация с ЕС, бе и че се стреми, заедно със синовете си, да получи контрол върху всички по-апетитни парчета от украинската икономика. Това консолидира срещу него олигарсите в Украйна, които не желаеха да се разделят с придобитата собственост.
Три години по-късно и с цената на 10 000 убити в гражданската война украинци Порошенко е на път да направи това, в което се провали Янукович, и което стана една от причините за кървавата криза в Украйна. Президентът на Украйна не може обаче да се похвали с нищо друго, освен със собственото си обогатяване. Страната му така и не получи в срок обещания 90-дневен безвизов режим с ЕС - съществена част от асоциацията с ЕС, на която много украинци разчитаха, за да работят извън страната. 
Самото споразумение за асоциация бе изменено под натиска на холандските гласоподаватели, които го отхвърлиха на референдум в началото на 2016 г. В резултат на сделка между холандския премиер Марк Рюте и другите лидери на страните от ЕС към договора за асоциация бе включен анекс, според който споразумението не може да се разглежда като крачка към започване на преговори с Киев за членство в ЕС. Освен това бе записано, че Украйна

не получава колективна гаранция

за сигурност, нито допълнително финансиране. В крайна сметка споразумението за асоциация на Украйна с ЕС се превърна в един обикновен договор, който регулира търговията между Киев и ЕС в полза на последния и в ущърб на украинската страна. Съвсем издевателски прозвуча и коментарът на агенция  "Асошиейтед прес", която писа, че споразумението между Рюте и останалите държавни ръководители ще "позволи на ЕС да покаже обединен фронт пред все по-враждебната Русия". Излезе, че украинците ще бъдат прецакани в името на борбата срещу Русия, която започна, а по-точно беше официализирана в името на териториалната цялост на Украйна.
В същото време икономически положението на бившата съветска република продължава да се влошава независимо от това, че "целият свят ни подкрепя", както обича да казва президентът Порошенко. Според лидера на Аграрната партия на Украйна Виталий Скоцик за последните три години потреблението на хранителни продукти е паднало 2,4 пъти. Ако през 2013 г. пазарът на храни е бил с обем 17,6 млрд. долара то през 2016 г. той се е свил до 6,8 - 6,9 милиарда. Бившият министър на икономиката Виктор Суслов пък добавя, че дори БВП на Украйна да нарасне с обещания 1% през 2016 г. то това няма да спре постепенната деградация на икономиката, която се сви два пъти от 2013 г. насам. Суслов казва, че никакви проекти за развитие не са възможни в държава, където БВП на глава от населението е паднало до 2115 долара, по данни на МВФ за 2015 г. Това поставя Украйна на 134 място в света, изпреварена от редица африкански държави, и това е 4,3 пъти по-малко, отколкото в съседна Русия (9054 долара), която също преживя значим спад заради падането на цените на петрола и санкциите.
Естествено това се отразява и на отношението на народа към властта. Според социологическо изследване, проведено през есента на м.г. от Rating Group Ukraine, по поръчка на Международния републикански институт на САЩ и кой знае защо платено от канадското правителство, 72% от украинците смятат, че

страната им се движи в грешно направление

а само 11 на сто мислят, че посоката е вярната. Действията на държавния глава Петро Порошенко са одобрявани само от 20%, а на премиера Владимир Гройсман от 13% от анкетираните. 74 на сто от украинците казват, че икономическото положение на страната през 2016 г. се е влошило, а 78% смятат, че то ще продължи да върви на по-зле и през 2017 г. На този фон няма нищо учудващо, че 40% от украинците са заявили намерение да си търсят работа зад граница, като 75% от тези хора са обявили, че нямат намерение да се връщат после у дома.
Само като напълно откъснат от реалността можем да разглеждаме в такъв случай отчетът на т.нар. Група за подкрепа на Украйна за 18 месеца, в който се изреждат "успехите" при съдействието на ЕС за реформите в страната. От документа става ясно, че за три години годишно Украйна е получавала над 200 млн. евро като безвъзмездна помощ. Освен това ЕК е гарантирала кредити от Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за реконструкция и развитие на обща стойност от 7 млрд. евро. Тук не влизат парите по линията на МВФ, които в момента са спрени, защото Киев не изпълнява изисквания на фонда, като например да плати 3 млрд. долара дълг към Русия. Не са включени и други финансови помощи от западни държави. САЩ са дали само гаранции за 1 млрд. долара, но не и самия милиард. Това са парите, с които живее банкрутиралият в пряко и преносно значение режим в Киев. Тези суми обясняват защо три години след преврата некадърната, корумпирана до безумие и фашизираща се власт все още не е изметена. Без западната финансова помощ режимът на Порошенко и Ко нама да изкара дълго. Поради това за президентът и управляващото мнозинство са кръвно заинтересовани да имат благоразположението на Запада и преди всичко на САЩ. И точно тук Киев сам си докара още проблеми.
Макар много да се говори как Русия се намесила в американските избори в полза на кандидата на републиканците Доналд Тръмп, за това няма доказателства. Медийната истерия не може да замени истинските доказателства. Виж,

Украйна обаче се намеси в американските избори

в полза на Хилъри Клинтън и затова има твърди доказателства. Украинските специални служби съвсем официално разпространиха сред американските медии информацията, че ръководителят на предизборния щаб на Тръмп Пол Манофорт, който бе съветник и на експрезидента Янукович, е откраднал над 12 млн. долара от "черната каса" на Партията на регионите на Янукович. Никой не преследва Манофорт в САЩ, но той напусна поста си в щаба на Тръмп. Сега Пол Манофорт се завръща в политиката, а с него и "топлите" му чувства спрямо сегашното украинско ръководство. Малко преди Коледа обаче стана ясно, че още по-важна фигура от командата на Тръмп - вероятният държавен секретар Рекс Тилерсън, също има "прекрасни" спомени от общуването си с новите украински власти. Оказа се, че новите власти, веднага след преврата, са прекратили подготовката на договор с "Ексон Мобайл", оглавяван от Тилерсън за разработката на нефтено находище близо до Одеса, в Черно море. Компанията на бъдещия държавен секретар на САЩ тогава загубила немалко пари, защото вече била наела кораб за изследвания на морското дъно. Това разказа в интервю за канала в ютуб на журналиста Анатолий Шарий бившият министър на енергетиката на Украйна Едуард Ставицки.
Изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ беше студен душ за киевските власти. Тяхното поведение в момента е като на хазартен тип, който е заложил всичко на един кон (Хилъри Клинтън), загубил е и се е затаил в очакване на ответната реакция. Докато Порошенко обаче очаква какво ще бъде отношението на новата администрация на Белия дом, в Украйна

продължава ерозията на режима

Доскорошната "икона" на страната Надежда Савченко, очаквано бе свалена от пиедестала, след като се срещна с лидерите на непризнатите Донецка и Луганска народна република в търсенето на решение за спиране на конфликта в Източна Украйна. Довчерашната украинска Жана Д'Арк бе изгонена от парламентарната група на партията на Юлия Тимошенко, бе обявено, че ще бъде отзована от ПАСЕ, а медиите започнаха кампания за нейното развенчаване, като се използват аргументи, които допреди година бяха определяни като руска пропаганда. В същото време антикорупционното бюро започна разследване срещу главния прокурор Юрий Луценко по обвинение, че е заел поста, след като е дал подкуп. Депутатът Игор Луценко, който е бил от видните участници в последния Майдан, пред телевизия "112" пък обвини американското правителство, че неправилно е раздавало грантовете сред украинците - на едни, видиш ли, дали малко, а на други повече. Друг депутат, Сергей Лешченко пък обвини украинската власт (самият той част от управляващото мнозинство), че заради "политическа корупция" е загубила подкрепата на Европа. Видният олигарх Виктор Пинчук, взет от втория президент на Украйна Леонид Кучма и удостоен от Джордж Сорос с прозвището "просветен капиталист", пък взе и изведнъж преди Нова година предложи от САЩ план за спасението на страната му, който включва признаване на изборите в ЛНР и ДНР, отлагане на темата за статута на Крим, временен отказ от членство в ЕС и НАТО. Тъй като това предложение прозвуча от страниците на вестника на американския бизнес "Уолстрийт джърнъл", известни украински политолози като Константин Бондаренко и Руслан Бортник обявиха, че Пинчук просто огласява в аванс позицията на бъдещата администрация на президента Тръмп.
Бог знае дали това е така, но би било наивно да очакваме, че местните нацисти ще се съгласят така лесно да загубят всичко, заради което тероризираха Украйна три години наред. Със сигурност тази страна я очакват още, нови тежки изпитания през тази година.

Клиничните русофоби - сенаторите от САЩ Джон Маккейн и Линдзи Греъм (съответно отляво и отдясно на президента Петро Порошенко) посетиха в навечерието на Нова година позиции на украинската армия в околностите на град Мариупол. Киев обаче е притеснен, че при новия президент Тръмп подкрепата на САЩ за Украйна няма да бъде както преди
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"