29 Март 2024петък17:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Момчето" си отива

С какво ще запомним 44-ия президент на САЩ Барак Обама

/ брой: 6

автор:Галина Младенова

visibility 1559

Днес президентът на САЩ Барак Обама ще направи прощално обръщение към нацията. "Това ще е шанс да ви благодаря за невероятното пътешествие, да отбележа по какъв начин променихте тази страна към по-добро през последните осем години и да изкажа някои размишления накъде ще поемем всички занапред", каза той, съобщавайки, че прощалната му реч ще е в Чикаго.
"Преди осем години бях млад мъж, пълен с идеализъм и ентусиазъм, но погледнете ме сега. Косата ми побеля, а аз основно се занимавам да броя оставащите дни", заяви наскоро Барак Обама. Времето наистина лети и Обама си отива. Какво свърши обаче той за 8 години в Белия дом, каква страна ще предаде на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп и кои от амбициозните си обещания той успя да реализира?
Самият Обама изглежда е доволен от себе си. Сред своите постижения той изброява намаляването на броя на американските военни, служещи в зона на бойни действия - от 180 хиляди до 15 хиляди, ликвидирането на Осама бен Ладен, ядрената сделка с Иран, нормализацията на отношенията с Куба и световната сделка за климата.
Това обаче

едва ли е достатъчно

за да влезе  Обама като особено успешен и велик президент. Всъщност в учебниците за него със сигурност ще има място - Барак Обама е първият чернокож президент на Съединените щати. За милиони чернокожи граждани на САЩ той беше символ на надеждата за промяна. И трябва да се признае, че президентът наистина се опита да облекчи живота на бедните американци, които гласуваха за него. Най-голямото му постижение на 8-те години в Белия дом е реформата в здравеопазването, известна като "Обамакеър". На пръв поглед това може да изглежда не особено значимо, но истината е, че в най-богатата страна в света съществуваше позорна практика, която лишаваше от каквато и да било медицинска помощ най-бедните или неработещите американци. Обама промени това.
Другият лозунг, с който Обама дойде на власт през 2008 година, бе опазването на околната среда. Президентът обещаваше, че неговото управление ще е повратен момент, когато "повишаването на океанското ниво ще се забави, а планетата ни ще започне да се излекува". Натискът на администрацията върху контролирания от републиканците Конгрес бе огромен и резултатът не закъсня. Броят на електрически генератори на слънчева енергия в страната се увеличи с 2000%, а професията на монтажист на слънчеви панели в домакинствата се превърна в една от най-търсените професии. И въпреки ръста на икономиката изхвърлянето на въглероден двуокис в атмосферата в Америка намаля.
Проблемът е, че и двете най-големи постижения на Обама още отсега яростно се атакуват от новоизбрания американски президент Тръмп, който се закани, че ще ги спре.
Има ли друго, с което президентът да се похвали? Според демократите за двата си мандата Обама е успял да изпълни близо

45 процента от обещанията си

А ето кои са основните поводи за доволството на президента:
- 32 млн. американци получиха медицинска застраховка след приетия през 2010 г. Закон за достъпна медицинска помощ
- приетият през 2009 г. закон за Възстановяването и реинвестициите и наливането на 787 млрд. в икономиката позволи да бъдат създадени 3,7 млн. работни места в частния сектор
- законът от 2010 г. за реформи в банковия сектор "Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act" спря хаоса в банките
- възроди автоиндустрията, която е двигател на американската икономика
- забрани мъченията за затворници, които бяха легализирани по време на управлението на Буш
- възстанови диалога с Иран
- нормализира отношенията с Куба
- отказа се от проекта "Звездни войни", като намали военния бюджет през 2010 г. с 1,4 млрд. долара
- увеличи данъците върху тютюневите изделия, а получените средства насочи към детското медицинско застраховане, с което над 4 милиона деца получиха медицинска помощ
- безработицата по време на президентството на Обама намаля повече от два пъти.
Толкоз за хвалба. Обещанията му да наложи нови данъци върху баснословните печалби на петролните компании, да увеличи данъците върху доходите на корпорациите, да освободи от данъчното бреме пенсионерите, да увеличи финансирането на кметствата и да осигури преференции за най-бедните семейства, изплащащи ипотечни кредити, така си и останаха само на хартия. Пълен провал претърпяха и опитите му да спре безконтролното разпространение на огнестрелно оръжие.
Обама не успя да изпълни и обещанието си да затвори печално известния затвор в Гуантанамо, в който се изпращаха заподозрените за тероризъм. Президентът подписа указа за закриването на затвора още на втория ден след инаугурацията си. Оказа се обаче, че няма кой да изпълни президентското решение. Конгресът категорично отказа затворниците от Гуантанамо да бъдат приети на територията на САЩ, а в други страни бяха изпратени едва 703 арестанти, останалите 76 така си и останаха в затвора в Куба.
А с какво ще запомни светът 44-ия президент на САЩ? За 8 години начело на Белия дом Барак Обама се прочу като най-воинстващия президент на Америка. През октомври 2009 година той изненадващо и абсолютно незаслужено получи Нобеловата награда за мир, а още през декември стопанинът на Белия дом обяви изпращането в Афганистан на 30 хиляди военнослужещи, които се присъединиха към американската антитерористична операция, започната в тази страна след атентатите на 11 септември. Да, част от войните, които води Обама, той получи в наследство от предшественика си Джордж Буш-младши. Сметките обаче показват, че по времето на Буш американците са бомбардирали 4 страни - Афганистан, Ирак, Пакистан и Сомалия. А по времето на "миротвореца" Обама американските бомби са целили 9 държави - към предишните 4 са се добавили Йемен, Либия, Сирия, Камерун и Уганда.

"Борбата" му с тероризма

обаче се оказа пълен провал. Не случайно едва 1% от американците твърдят, че ще запомнят 44-ия президент на САЩ Барак Обама като борец с терористите от "Ислямска държава". Поне това показват резултатите от допитване до общественото мнение на изследователския център "Пю рисърч". И тук грешката не е на никой друг освен на самия Обама и екипа му. Не се оправдаха надеждите им да намерят сред терористите някакви добри ислямисти, които да играят по свирката на Вашингтон. Няма добри терористи, но изглежда във Вашингтон това така и не го схванаха, затова и битката им с тероризма се проваля.
Нещо повече, от обявеното пак от Обама "презареждане" на отношенията с Русия не се получи нищо. Украинската криза до такава степен влоши отношенията между Москва и Вашингтон, че много от анализаторите заговориха за възраждане на "студената война". След броени дни Барак Обама напуска голямата политика, оставяйки в наследство на световните лидери антируските санкции. Санкции, които донесоха огромни икономически загуби не само на Москва, но и на повечето европейски държави. Така че обещаното от Вашингтон "презареждане" донесе на Европа само главоболие.
Но най-важното обещание, което Обама не успя да изпълни, е да промени Вашингтон. Той не успя да направи и още нещо - да обедини американците. Напротив, при неговото управление американците още повече се разединиха. До голяма степен десноконсервативната вълна бе отговор на социалните промени, които той се опитваше да налага.
Не, Обама не беше велик президент. Преди осем години той дойде на власт в Белия дом с обещанието за свят без конфликти, с призив за мир. Осем години по-късно той оставя след себе си санкции, войни и хаос...

От обявеното от Обама "презареждане" на отношенията с Русия не се получи нищо. На всичкото отгоре то донесе на Европа само главоболия заради антируските санкции
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ