23 Април 2024вторник10:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Стига садо-мазо!

/ брой: 6

автор:Светлана Михова

visibility 460

Как ще се почувствате, ако изведнъж разберете, че най-добрият ви приятел е извършил убийство? Зле - би отговорил всеки нормален човек. А ако цяла държава, която е най-близкият ви съюзник, се окаже ръководена от убийци? При това в момент, когато кохортата от вашите национални лидери истерично се кълне във вярност и е предоставила на тези убийци и суверенитет, и сигурност? Пак зле. Но пак, ако сте нормална държава. Последното определение отдавна не се връзва с нашата държава. По тази логика ние не би трябвало да страдаме от така стеклите се омерзителни обстоятелства. Още повече, че не сме сами, а в солиден колектив от държави мазохисти.
Такова прозрение е споходило бивш американски кариерен дипломат и посланик на своята страна в поредица от страни. "Ние сме държава от убийци. Докато Америка не престане да разпалва войни, на планетата няма да настъпи мир", писа Дан Симпсън в Pittsburgh Post-Gazette, където сега е помощник главен редактор. Той признава, че повечето чужденци "смятат американците за луди" и "опасни за човечеството". Според него на другите страни им остава само да се молят да не попаднат пред погледа на САЩ и те да се захванат "да им натрапват онази форма на управление, която смятат за подходяща, или под предлог за някакви нарушения да изсипят бомби върху тях или да изпратят безпилотни самолети да убият лидерите им". Достатъчно откровен е дипломатът и за "лоялните" съюзнически отношения: "Някои т.нар. съюзници на САЩ застават на наша страна, само за да се опитат да обуздаят нашите смъртоносни наклонности".
Обуздаването обаче се оказва мисия неизпълнима. Вродените наклонности са неизкореними. Такъв е генезисът на тази "държава от убийци". Първо при зараждането си изтребва до крак местното население, а после в основите на националната й философия залягат идеята за изключителност и непогрешимост и стремежът към световно господство - който се съпротивлява, трябва да бъде наказан. Когато "виновният" е по-силен, отколкото на Вашингтон му се иска, бомбите и дроновете може да бъдат спестени и срещу него да се наложат санкции. Така върви от 100 години насам - почти половината от кратката и скромна история на "супердържавата". "Смъртоносните наклонности" се проявяват без пауза в битието на света.
Онзиден бе съобщено, че тази година САЩ и Южна Корея ще създадат специално подразделение, чиято главна цел ще бъде да ликвидират политическото и военно ръководство на Северна Корея, включително и Ким Чен Ун. В него ще се обучават от 1000 до 2000 наемници, пише "Форбс", позовавайки се на южнокорейска информационна агенция. Вашингтон и Сеул вече са планирали съвместни военни учения за подготовка на евентуалните действия на спецподразделението.
Особени усилия в поддържането на убийствените наклонности на САЩ положи президентът нобелист за мир. През 2016 г. над 26 170 американски бомби са били хвърлени над други държави - с над 3000 повече от предходната година. Освен Сирия, Ирак, Афганистан и Либия, сред потърпевшите са Йемен, Пакистан и Сомалия. Информацията е на Съвета по международни отношения на САЩ на базата на официални отчети на Пентагона. Затова авторите предполагат, че броят на смъртоносните въздушни честитки е доста по-голям. САЩ официално признаха, че от тях са загинали около 180 мирни жители в Ирак и Сирия. За "съпътстващите грешки" с бомбардирането на болници, училища и жилищни квартали не се говори.
Съжителството с убиец рано или късно няма да доведе до добро. Същото е, когато държавата ти попадне на съюзник убиец и на управленци, поразени от държавен садо-мазохизъм. Метаните, които те бият навред пред опасния съюзник, няма да ни спасят. Вчера през българското небе, излетял от база в Сицилия, е преминал американски патрулен самолет P-8 Poseidon в посока към Крим. Разбира се, летял без включени транспондери, както е редно, с "мирна и демократична" разузнавателна цел срещу "агресивна Русия". Наближил границите на руското небе и там, както е прието", го посрещнал "Су-27". Както винаги, веднага се вдигна врява чак до земята. Опасното приближаване можело до доведе до опасни последици.
Онези в "Посейдона" може би са очаквали, че руските изтребители ще ги чакат да се разходят над руска територия и ще им махнат за поздрав с крило. Любопитното е, че по същото време стратегически разузнавателен самолет на ВВС на САЩ от британска база е приближил Мурманск, а шведски военен самолет се насочил към Калининград - пак със същата добронамерена мисия. Координираната разузнавателна операция от три посоки към въздушните граници на Русия е само малък безобиден пример за нрава на нашия съюзник. Напразни са илюзиите, че някой ден той може да ни защити. Историята досега не познава такъв случай. Няма американски съюзник, който да е бил защитен от убийствените наклонности на Вашингтон. Примери за обратното - бол.
 

Токът за бита остава регулиран поне още година

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 76

Поръчката за бързите влакове до морето "дерайлира"

автор:Дума

visibility 549

/ брой: 76

ДАИ е с нов автопарк за над 6,3 млн. лв.

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 76

Фискалният резерв се оказа 10,9 милиарда лева

автор:Дума

visibility 495

/ брой: 76

Канарските острови на бунт срещу туристите

автор:Дума

visibility 598

/ брой: 76

2400 евро за раждане на дете в Гърция

автор:Дума

visibility 601

/ брой: 76

Задържан за бомбена заплаха в Дания

автор:Дума

visibility 512

/ брой: 76

Накратко

автор:Дума

visibility 506

/ брой: 76

Пълзяща цензура

автор:Нора Стоичкова

visibility 579

/ брой: 76

Ех, бедни Главчев...

visibility 669

/ брой: 76

Тръмп не е изход

visibility 527

/ брой: 76

Договорът с "Боташ" е един от най-корупционните

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ