20 Април 2024събота12:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Груевски има 20 дни да предложи кабинет

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ не изключва нови избори, ако албанските партии искат твърде много

/ брой: 6

автор:Дума

visibility 21

Македонският президент Георге Иванов връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, предаде БГНЕС. Груевски има 20 дни, за да събере необходимата подкрепа от минимум 61 депутати в парламента и да предложи състав на новия кабинет на държавния глава. Това означава, че най-късно на 29 януари Никола Груевски ще трябва да връчи състава на президента, който след това ще трябва да бъде одобрен от Народното събрание.
На предсрочните парламентарни избори на 11 декември м.г. ВМРО-ДПМНЕ получи най-много гласове. В 120-местния парламент партията на Груевски има 51 мандата. Социалдемократическият съюз (СДСМ) на Зоран Заев получи 49, Демократическият съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети - 10, Движението БЕСА - 5, Албанският алианс - 3, Демократическата партия на албанците (ДПА) - двама депутати.
"Аз ще се опитам да съставя ново правителство, но това няма да става на всяка цена", заяви в интервю за вестник "Дневник" Никола Груевски. "В случай, че ВМРО-ДПМНЕ, като партия победител, бъде измамена от ДСИ (досегашния албански коалиционен партньор - бел. ред.), бъдете убедени, че много скоро ВМРО-ДПМНЕ ще се завърне през голямата порта в правителството и ще има поне два мандата последователно и тогава няма да имаме никакви ангажименти към никого", убеден е Груевски.
По отношение на декларацията на албанските партии от 7 януари, в която те поставят своите искания за промяна на конституцията, въвеждането на албанския като втори официален език и смяната на държавните символи, Груевски отговаря категорично: Въвеждането на втори официален език на цялата територия на страната и нейната кантонизация е невъзможно да се случи, ако ВМРО-ДПМНЕ е против.
След като македонският президент Георге Иванов връчи мандат за съставяне на правителство на Никола Груевски, от Европейската комисия излязоха със съобщение, в което посочват, че очакват "бързо формиране на ново правителство", съобщават македонски медии. Говорителката на ЕК Мая Коциянчич заяви, че Брюксел следи отблизо ситуацията в Македония и очаква в установените срокове да бъде готов новият кабинет.
"Ние също така искаме да видим по-нататъшно прилагане на реформите, решаване на въпросите за системното върховенство на закона също чрез по-нататъшните реформаторски приоритети и чрез продължително прилагане на предходните политически договори. В този контекст ние ще продължим да подкрепяме страната в нейния европейски интеграционен процес", заяви Коциянчич.
Подобна позиция във връзка с македонските избори изразиха и върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини, и еврокомисарят по преговорите за разширяване Йоханес Хан. Те също така призоваха "бъдещата опозиция да играе конструктивна и активна роля в македонския парламент".

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ