25 Април 2024четвъртък20:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Словесни престрелки между Мерил Стрийп и Доналд Тръмп

/ брой: 6

автор:Дума

visibility 523

По време на речта си при получаването на наградата "Златен глобус" за цялостен принос известната актриса Мерил Стрийп остро разкритикува новоизбрания президент Доналд Тръмп, макар и без да споменава името му.
Носителката на три награди "Оскар" изтъкна някои от най-спорните теми от неговата предизборна кампания като забраната на мюсюлмани да влизат в страната и строежа на сетна по мексиканската граница. 67-годишната Стрийп разкритикува Тръмп и заради негова реч от предизборната му кампания, по време на която се подигра с репортер инвалид. Това тя определи като "най-смайващото актьорско изпълнение на годината".
Въпреки че Стрийп бе разкритикувана заради избора й да говори за политика, в залата и в интернет думите й срещнаха одобрение. Последва и реакция от страна на Доналд Тръмп. Пред "Ню Йорк таймс" той сподели, че не е гледал церемонията, но не е изненадан от критиката на Стрийп, която нарече преди време "любовницата на Хилъри". Тръмп отрече да се е подигравал някога с хората. "Не съм изненадан, че либералите от света на киното ме атакуват", заяви новоизбраният президент. В профила си в туитър той определи Стрийп като една от най-надценяваните актриси в Холивуд.
Неведнъж по време на предизборната кампания в САЩ известни американски личности се изказваха остро против Доналд Тръмп. Някои дори се зарекоха, че ще напуснат Щатите, ако той стане президент.


"Неуважението предполага неуважение!"


Британският вестник "Телеграф", както и редица други чуждестранни медии, публикува онлайн речта на Мерил Стрийп:


"Много ви благодаря, благодаря ви. Моля ви седнете. Моля, седнете. Благодаря ви. Обичам ви всички. Ще трябва да ме извините. Изгубих гласа си от крясъци и плач през този уикенд. А и изгубих ума си малко по-рано тази година. Затова ще се наложи да чета.
Благодаря на чуждестранните журналисти в Холивуд. Ще допълня това, което каза Хю Лори по-рано. Както вие, така и всички ние в тази зала, днес принадлежим към най-охулваната група в американското общество. Холивуд, чужденците, пресата. Но кои сме ние и какво изобщо е Холивуд? Той е просто сборище от хора, дошли от други места. Аз съм родена, израснала и образована в обществените училища на Ню Джърси. Виола Дейвис е родена в колиба на арендатор в Южна Каролина и е израснала в Сентрал фолс, Лонг Айлънд. Сара Полсън е отгледана от самотна майка в Бруклин. Сара Джесика Паркър е родена в семейство със седем или осем деца от Охайо. Ейми Адамс е родена във Виченца, Италия. Натали Портман е родена в Йерусалим.
Къде са техните актове за раждане? Прелестната Рут Нега е родена в Адис Абеба, Етиопия, а е отгледана в Ирландия, ако не се лъжа. Сега е тук, защото е номинирана за ролята си на провинциално момиче от Вирджиния. Райън Гослинг, като всички най-прекрасни хора на света, е канадец. А Дев Пател е роден в Кения, отраснал в Лондон и сега е тук заради ролята си на индиец от Тасмания. Така че Холивуд е пълен с чужденци и хора, които "не са оттук". Ако ги изриташ навън, няма да има нищо за гледане освен футбол и смесени бойни изкуства, които не са изкуство.
Дадоха ми общо три секунди, за да кажа всичко това, така че: единствената ни задача като актьори е да влезем в живота на хората, които са различни от нас, и да ви покажем как се чувстват те. А тази година имаше много, много, много силни роли, които свършиха точно това. Зашеметяваща, пламенна работа.
Но имаше едно изпълнение, което ме изуми. Направо заби ноктите си в сърцето ми. Не защото беше добро, в него нямаше нищо добро. За сметка на това беше ефективно и изпълни задачата си. Накара съответната публика да се посмее и да се озъби. Това беше моментът, в който личността, претендираща за най-важната позиция в страната ни, се подигра на журналист с увреждания - човек, когото превъзхожда по привилегии, власт и способност да отвърне на удара. Когато видях това изпълнение, сякаш сърцето ми беше разбито. Все още не мога да спра да мисля за него, защото не беше филм. Беше истинският живот. Когато този инстинкт да унижаваш се моделира от човек с публична трибуна, от човек с власт, той се инфилтрира в живота на всички, защото сякаш дава разрешение на останалите да се държат по същия начин. Неуважението предполага неуважение. Насилието подбужда насилие. Когато силните използват позицията си, за да тормозят останалите, всички губим.
Това ме кара да се обърна към журналистите. Имаме нужда от принципна журналистика, която да държи сметка на властта, да я привиква на килимчето при всяка издънка. Затова основателите на нашата страна са вписали пресата и нейната свобода в конституцията. Така че бих помолила всеизвестната със своето благосъстояние Асоциация на чуждестранните журналисти в Холивуд, а и цялата ни общност, да се включат към Комитета за защита на журналистите, защото ще имаме нужда от тези хора в бъдеще. А те имат нужда ние да защитим истината.
И още нещо. Преди години, докато на една снимачна площадка се оплаквах от нещо - например трябваше да работим по време на вечеря или снимахме твърде дълго, няма значение, Томи Лий Джоунс ми каза: "Мерил, не мислиш ли, че е огромна привилегия да си актьор?". Да, така е и трябва да си напомняме каква привилегия и отговорност е да бъдеш съпричастен. Всички трябва да се гордеем с работата, която Холивуд почита тази вечер.
Както веднъж ми каза моята скъпа приятелка - покойната Принцеса Лея, вземи разбитото си сърце и го превърни в изкуство. Благодаря ви!"

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ