29 Март 2024петък02:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Портрет

Рекс Тилерсън - "вътрешният човек"

Със своя дългогодишен и задълбочен опит да постига успеха по мирен път, той е най-подходящ за поста на държавен секретар в екипа на Тръмп

/ брой: 5

автор:Славчо Кънчев

visibility 175

"Безкрайните трагедии в този свят не са заради конфликти между правилното и погрешното, а заради конфликти между правилното и правилното."
Георг Вилхелм Хегел (1770-1831 г.) - немски философ

През 1982 г. Роналд Браунстайн и Нина Истън като съавтори, в сътрудничество с администрацията на тогавашния президент на Съединените щати Роналд Рейгън, създадоха обемистия справочник "Управляващата класа на Рейгън. Портрети на 100-те висши чиновници от президентската администрация". Предговорът е от видния американски общественик от ливански произход Ралф Нейдър, определящ себе си като "гражданин на пълно работно време".
Книгата е написана на основата на специални интервюта с 57 от 100-те висши чиновници на изпълнителната власт в началото на първия мандат на Роналд Рейгън като стопанин на Овалния кабинет в Белия дом - от директора на Централното разузнавателно управление до министъра на отбраната на Съединените щати, разговори с 500 други официални лица, колеги и експерти, както и преглед на хиляди страници документация, речи и статии.

Този труд е детайлна справка

със своите 747 страници и 2 875 950 печатни знака относно профилите на Рейгъновата администрация. Той дава информация, която е отговор на въпросите, които американците най-често си задават тогава за изпълнителната администрация:
" кои нейни членове идват от индустриите, които понастоящем регулират;
" кои са милионери и мултимилионери;
" кои са "твърдолинейници" по отношение на външната политика спрямо Съветския съюз, също и по отношение на контрола върху въоръжаването;
" къде представителите на съперничещите си фракции в Рейгъновата коалиция - от Новите десни до Американската търговска камара - сега са на власт;
" как политиката е надграждана и променяна чрез действията на изпълнителната власт.
Още не е възможно да бъде издаден подобен справочник относно администрацията на четиридесет и петия президент на Съединените щати Доналд Тръмп. Неговият екип е в процес на окомплектоване, а и тепърва предстои назначенията да бъдат одобрени от Конгреса. Но един важен анализ е възможен да бъде направен, доколкото се отнася до външната политика на Съединените щати, след заемането на президентския пост от Доналд Тръмп.
Тридесет и шест години след инаугурацията на Роналд Рейгън като стопанин на Овалния кабинет в Белия дом геополитическата ситуация в света демонстрира редица сходни параметри с тогавашната. През 1979 г. Съветският съюз е извършил въоръжено нахлуване в Афганистан, макар и формулирано, като направено в отговор на молба на законното афганистанско правителство. Поради реакцията на Съединените щати на този акт, след Кубинската криза Студената война достига своята най-гореща точка. Има защо Роналд Рейгън да определи за държавен секретар бившия командващ въоръжените сили на НАТО в Европа - четиризвездния генерал от армията на Съединените щати Александър Хейг. Военен с дълга професионална биография, деен участник в стратегическото планиране на войната на Съединените щати в Югоизточна Азия по времето на президенстването на Ричард Никсън (1969-1975 г.).
През 2017 г. Доналд Тръмп заварва също доста
    
"напъхани в хладилника" отношения

между Съединените щати и Руската федерация. Противопоставянето отново е както геостратегическо: в Украйна и Сирия, така и идеологическо. На безсрочния пасаван за преминаването на идеите на либералната демокрация през границите на Русия, издаден от Борис Елцин, е сложен черен печат след заемането на президентския пост от Владимир Путин. Неотдавна администрацията на Барак Обама, чийто мандат изтича на 21 януари 2017 г., не само продължи санкциите срещу Русия, но и ги ожесточи.
Ето защо кадровото решение на Доналд Тръмп кой да заеме поста "държавен секретар" в неговия екип е твърде показателно за евентуалните му намерения в коя плоскост да се изграждат отношенията с Русия - чрез удряне на меча върху щита или посредством умела защита на националните интереси на Съединените щати на масата на преговорите.
Според телевизия "Си Ен Ен" Рекс Тилерсън има "добри отношения с официалните лица от всички нива (в Русия - б.а.), чак до президента Владимир Путин". Именно Рекс Тилерсън - главният изпълнителен директор на най-голямата публична корпорация в света - петролният гигант "Ексон-Мобил", е номиниран от Доналд Тръмп за държавен секретар на Съединените щати.
Рекс Тилерсън постъпва в "Ексон-Мобил" през 1975 г., след като получава диплома за инженер от Тексаския университет. За тридесет и една години той изкачва цялата йерархична стълбица в компанията. До 2006 г., в продължение на тринадесет години Рекс Тилерсън е заместник на прочутия вече бивш шеф на "Ексон-Мобил" Лий Реймънд, който създава суров публичен образ на компанията и е често критикуван заради своята арогантност. Лий Реймънд се беше превърнал в любима мишена на природозащитниците, най-вече с непоправимия си скептицизъм към идеята, че въглеводородните горива (петролът и природният газ) причиняват глобалното затопляне. Рекс Тилерсън нееднократно е давал да се разбере, че се е асоциирал към схващанията на тогавашния си шеф.
Както е известно, именно "Бритиш петролеум" инициира в петролния сектор компания за опазване на околната среда под мотото "Отвъд петрола". Но с оглед на позицията на "Ексон-Мобил" за предпазване от вреди околната среда при добива и преработването на въглеводородни суровини сп. "Форчън" писа през 2007 г.: "Отвъд петрола? За "Ексон" всичко е петрол".
Името на "Ексон-Мобил" е замесено в една от най-големите екологични катастрофи в американската история. На 24 март 1989 г. танкерът "Ексон Валдес" претърпява корабокрушение край бреговете на Аляска. В резултат от катастрофата в морето се изливат 260 хиляди барела нефт (около 40,9 милиона литра) и се образува огромно нефтено петно с размери с 28 хиляди квадратни километра. Впоследствие компанията е осъдена да изплати над 300 млн. щат. долара обезщетения на местните жители, както и глоба в размер на 507,5 млн. щат. долара.
Когато на 1 януари 2006 г. Рекс Тилерсън пое юздите на "Ексон-Мобил", "Уолстрийт джърнъл" го описа красноречиво така: "Тексаски селяк, груб на външен вид, с природна интелигентност, здраво седнал на седлото. Господин Тилерсън олицетворява холивудския образ на петролния авантюрист". Той е един от малкото висши петролни мениджъри, които никога не са учили бизнес и нямат магистърска степен, което не го е спряло да стигне до пост с невероятен мащаб и влияние.
Всеки служител в централата на "Вседържеца", както много подходящо наричат "Ексон-Мобил", е според прерогативите си важна персона в енергийната подгрупа на световния бизнес елит. Фирмата осигурява през 2006 г. 83 700 работни места в деветдесет и пет страни по целия свят. През същата година добива два пъти повече нефт и газ от цялото производство на Кувейт и е получила приходи от 370 милиарда долара с рекордна печалба от 39,5 млрд.
Към 2012 г.

"Ексон-Мобил" е най-голямата корпорация

в света по пазарна капитализация (408,78 млрд. щат. долара) и по приходи (44,88 млрд. щат. долара). Всъщност "Ексон-Мобил" е образувана през 1999 г. и е резултат от сливането на "Ексон" и "Мобил". И двете компании са наследници на "Стандарт ойл" на Рокфелер, която е принудително разделена от американското правителство през 1911 г. на няколко по-малки компании. Понастоящем "Ексон-Мобил" произвежда около 3% от световния добив на нефт и около 2% от съвкупната енергия в света.
По силата на своя пост Рекс Тилерсън се ползва с близки връзки както с Белия дом, независимо чия партия е излъчила президента на Съединените щати, така и със самия връх на истеблишмънта на страната.
Близостта на Рекс Тилерсън със северноамериканския политически елит идва на практика и от щедрия бюджет на неговата компания за лобиране. През 2004 г. например "Ексон-Мобил" похарчи над 7,5 млн. щат. долара за тази дейност и почти толкова и през 2005 г. (За сравнение нейните петролни "братовчеди" "Бритиш петролеум" и "Шел" са изразходвали само 2,8 и 1,4 млн. щат. долара съответно.
Политическите връзки на Рекс Тилерсън се простират в чужбина, особено в Русия. Както казва главният изпълнителен директор на "Ексон-Мобил": "Живеем в глобално общество, икономиките ни са взаимозависими и тъй като енергетиката е важен фактор за икономическия растеж, съвсем естествено е когато има търсене на доставките на горива, има и зависимост". И заради това той убеди ръководството на компанията да похарчи цели 20 милиарда щатски долара за търсене на нови находища и създаване на нови производствени мощности. За да разшири дейността на компанията, която рафинира петрол в двайсет и шест страни и добива петрол и газ в трийсет и седем, Рекс Тилерсън предприе поредица от инициативи в суровата сибирска тундра, чиито газови находища гарантират огромни печалби. "Ексон-Мобил" контролира американската квота от проекти в Сахалин, където работи консорциум от американски, руски, японски и индийски  петролни компании. Проектите са на стойност повече от 12 млрд. щат. долара. Но поради наложените от администрацията на Барак Обама санкции срещу Русия тези проекти понастоящем са замразени.
Независимо от твърдия си характер, Рекс Тилерсън е

прагматичен в необходимата степен

за високия му пост. Ето защо се опитва да засили възприемането сред обществеността на "Ексон-Мобил" като корпоративно отговорна. Той зае позиция, че "въпреки липсата на научни доказателства, рискът за обществото от парниковия ефект може да се окаже достатъчен, за да оправдае сегашните мерки". Това е важно обстоятелство, защото тази позиция принадлежи на човек, който стои на върха на най-голямата публична компания в света.
С номинирането на Рекс Тилерсън на поста държавен секретар, Доналд Тръмп дава недвусмислен сигнал към света: начело на външната политика на Съединените щати застава твърд играч, но с изградени широки контакти в бизнес средите и държавните администрации в чужбина. Които също ще бъдат използвани при отстояването на националните интереси на Съединените щати, такива, каквито те са според възгледите на новата републиканска администрация. Направените досега от Доналд Тръмп изказвания спрямо бъдещите отношения с Руската федерация дават основание за вероятност на хипотезата, че те ще бъдат изграждани върху принципа за взаимния баланс на интересите.
Именно затова Рекс Тилерсън, с неговия дългогодишен и задълбочен опит да постига успеха по мирен път, е подходящата кандидатура за главен външнополитически оператор в екипа на новия президент на Съединените щати и е предпочетен от Доналд Тръмп пред редица изявени професионални политици от Републиканската партия.

*Авторът е председател на УС на Асоциацията за борба против корупцията в България
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ