19 Април 2024петък22:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Аз, Даниел Блейк" гледаме през март

Най-новата творба на майстора на социалното кино Кен Лоуч ще бъде представена на публиката у нас на ХХI "София филм фест"

/ брой: 5

автор:Дума

visibility 62

Почитателите на киното в България ще имат възможност в рамките на ХХI "София филм фест" през март да гледат "Аз, Даниел Блейк". Това е най-новата творба на майстора на социалното кино Кен Лоуч. Той беше удостоен през 2016-а с престижния приз "Златна палма" в Кан - десет години след "Вятърът в ечемичените ниви", съобщава Светлана Дамянова от пресофиса на СФФ.
"Аз, Даниел Блейк" има в актива си още десетки награди от различни филмови форуми и представя историята на възрастен дърводелец, чийто живот се разпада на парчета в огромното море на бюрокрацията. Създадена с хумор, топлина и отчаяние, лентата е безкомпромисна - пленява с естествената простота на разказа, близка до минимализъм, запазена марка за филмите на Кен Лоуч и неговото социално кино.
Малко след успешното представяне на "Аз, Даниел Блейк" в Кан британският в. "Гардиън" публикува дълга статия, в която хора от различни сфери на живота споделят мнения за филма. Упрекван от едни, че е прекалено дидактичен, хвален от други зрители за своята чиста автентичност, той не оставя никого безразличен. Израз на загриженост към все по-обедняващите обикновени хора, историята се превърна в полемичен разказ за сблъсъка със системата на един обикновен човек - Даниел Блейк (в ролята Дейв Джоунс). Сред абсурдната джунгла от сиви офиси и досадни чиновници, осигуряващи помощи за безработни и хора в неравностойно положение, главният герой се сприятелява с Кейти (превъплъщение на Хейли Скуайърс), самотна майка на две деца, намираща се в подобна ситуация. Двамата решават, че е по-честно да не се играе по правилата на бюрократичния свят и да не бъдат фалшиви...
"Често си припомням една стара фраза: "Агитирайте, образовайте, организирайте". Сигурен съм, че не може да образовате толкова много, колкото би ни се искало, но пък може да задавате въпроси; като цяло е трудно да организирате чрез филмите си, но със сигурност може да агитирате. Аз мисля, че да агитираш е голяма цел, защото да бъдеш самодоволен за неща, които са нетърпими, е просто неприемливо. Герои в капан от ситуации, на които се налага да разрешат сложни конфликти - това е същността на драмата. И ако ти можеш да откриеш драма в нещата, които са не само универсални, но също така имат отношение към случващото се в момента в света, толкова по-добре. Мисля, че гневът може да бъде много конструктивен - гневът, който оставя публиката с усещането за нещо неразрешено като проблем, с някакво предизвикателство, той може да свърши добра работа." Това са думи на Кен Лоуч.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ