28 Март 2024четвъртък21:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ЕС е загубил 400 000 работни места заради санкциите срещу Русия

Икономическите загуби са близо 18 милиарда евро

/ брой: 5

автор:Дума

visibility 394

Маргарита Самсарова
специално за в. "Дума" от Виена


Седемнадесет милиарда и шестотин милиона евро и четиристотин хиляди загубени работни места са щетите, нанесени на икономиките в рамките на Европейския съюз през 2015 г. в резултат на санкциите на ЕС срещу Русия и на контрамерките от страна на Москва. (Данните не включват икономиката на Хърватия). Това сочи най-новото проучване на Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), изготвено по искане на министерството на науката, изследванията и икономиката, което се базира на оценка на статистически данни от 2015 г. Конкретно за Австрия  икономическите загуби от търговската война с Руската федерация възлизат на 550 милиона евро и 7000 загубени работни места, а в Германия - най-важният търговски партньор на австрийската държава, над шест милиарда евро и съответно 97 000 работни места.  Щетите за икономиката на Франция се оценяват на 1,63 млрд. евро, на Полша - 1,36 млрд. евро, на Италия - 950 млн. евро, на Чехия - 760 млн. евро. При оценката на тези загуби са взети предвид въздействието на санкциите и контрасанкциите, а не общата конюнктура, за което австрийските експерти са използвали дадени иконометрични модели.
Загубите на ЕС от спрения износ за Русия са значителни, сочи проучването. През 2014 г. те възлизат на 21 млрд. евро, а през 2015 г. на около 20 млрд. евро или общо за тези две години на над 40 млрд. евро. Загубите на Австрия от спрените доставки са 529 млн. евро.
Австрийското коалиционно правителство, съставено от Австрийската социалдемократическа партия (АСП) и консервативната Австрийска народна партия (АНП), никога не е било привърженик на налагането на санкции срещу Русия и неведнъж е изразявало позицията си. "В дългосрочен план санкциите не са правилният път за изграждане на добро сътрудничество в бъдеще", заяви през ноември м.г. вицепремиерът и министър на науката, изследванията и икономиката Райнхолд Митерленер, който е и председател на Австрийската народна партия, след срещата си с тогавашния руски министър на икономиката Алексей Улюкаев, който бе на работно посещение във Виена. "Австрия е против изострянето и продължаването на тези ограничения", посочи Митерленер. При официалното си посещение в Москва през април 2016 г. бившият федерален президент Хайнц Фишер заяви, че би приветствал "постепенното вдигане" на санкциите."Винаги казвам, че санкциите са нещо, което не е изгодно и за двете страни", посочи той на среща с тогавашния председател на Държавната дума Сергей Наришкин. Фишер също подчерта, че страната му активно участва в дискусиите по този проблем в рамките на Евросъюза. "Нашата позиция по този въпрос е, че е необходимо да се разгледат възможностите за развитие на сътрудничеството с Русия във всички сфери", заяви той.
За добри отношения с Русия се обявява и опозиционната дясна Партия на свободата, която неотдавна подписа споразумение за сътрудничество с партията на Владимир Путин "Единна Русия".
От самото начало намерението за налагане на санкции срещу Москва бе посрещнато неодобрително и от представителите на австрийския бизнес, които предвиждаха неблагоприятния им ефект върху икономиката на страната. Седмица преди да влязат в сила новите наказателни мерки на ЕС през септември 2014 г., председателят на Австрийската стопанска камара Кристоф Лайтъл предупреди, че загубите за австрийските производители на земеделски и и хранителни продукти вследствие на наложените на Русия санкции вече възлизат на 500 милиона евро.
След като на 1 януари т.г. Австрия пое председателството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), външният министър Себастиан Курц заяви, че една от задачите на австрийското председателството ще бъде да съдейства за отслабване на санкциите срещу Русия. "Ние трябва да изградим отново доверие в Европа и с премахването на санкциите да стигнем от една система на наказание до една една система на стимули", заяви Курц пред германското списание "Шпигел".

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ