19 Април 2024петък21:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

През април идват реакторите за АЕЦ "Белене"

/ брой: 4

автор:Дума

visibility 31

Двата реактора, произведени в Русия за АЕЦ "Белене" вече били напълно готови. Това показали три проверки в края на годината, направени от български енергийни експерти в Русия. Очаква се в началото на април реакторите да бъдат доставени в България, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя обясни, че проучванията на България са показали, че ако се стигне до продажба на двата реактора на трета страна, цената по сделката няма да покрие направените от България разходи.
През следващата седмица МЕ ще сключи договор с БАН за изготвянето на анализ за това нужна ли е на България нова ядрена мощност, стана ясно още от думите на Петкова. Тя каза, че е нужно активите на АЕЦ "Белене" да се отделят в самостоятелна компания, която да се предложи за приватизация и ако има интерес - проектът за втория ядрена мощност да се осъществи. В противен случай трябва да се търси купувач на изградените два реактора.
"Искам да ми кажете кой ще бъде този министър на енергетиката или изпълнителен директор на НЕК, който ще си позволи да направи приватизация на АЕЦ "Белене". Това попита вчера бившият енергиен министър Румен Овчаров. "Той очевидно ще трябва да го направи с предварително запитване до прокуратурата дали цената, избраният купувач, механизмите, по които ще се реализира, са удовлетворителни за българската прокуратура, да си позволи да направи подобна сделка", коментира Овчаров.

"Козлодуй" била принудена да продава на по-ниска цена


АЕЦ "Козлодуй" е принудена да продава на борсата произведения от нея ток на двойно и тройно по-ниска цена. Това заяви вчера бившият енергиен министър Румен Овчаров, цитиран от БНР. При условие, че централата произвежда електроенергия за 1 млрд. лв., печалбата й е 1 млн. лв., каза Овчаров. "Кой я купува тази електроенергия на по-ниската цена? Някой ще провери ли кои са тези фирми? Кой им организира доставяне на електроенергия на значително по-ниски, преференциални цени? И какъв е ефектът за електроенергийната ни система от цялото упражнение? Ако трябва да се случи, да го направим така, че да се случи за полза на обществото", коментира Овчаров.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ