16 Април 2024вторник12:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Широко затворени очи

/ брой: 4

автор:Светла Василева

visibility 1770

След като плати и задължи български народ с над милиард лева за произведените реактори за АЕЦ "Белене", счетоводителят-енергиен министър Теменужка Петкова изведнъж заговори за разум в енергетиката. Също така изведнъж се сети, че на България е необходим анализ нужна ли ни е нова генерираща мощност, сиреч "Белене". Отделно от това Министерският съвет задължи Петкова в срок до три месеца да организира извършването на технико-икономически и правен анализ на възможностите за реализиране на АЕЦ "Белене" на пазарен принцип без участие на държавата, без държавни гаранции и без дългосрочни договори за изкупуване на тока. Пътьом някак на среща между премиера и новоизбрания председател на БАН пък станало дума за задълбочаване на сътрудничеството между академията и енергийното министерство, което да се изрази в разработката на енергийна стратегия.
Много разработки, много нещо. Злополучният проект "Белене" понесе не един анализ до момента. То не бе на "Уорли Парсънс", на "Делойт", не бе на БНП "Париба" и на HSBC. Все мастити консултанти, чиито становища струват милиони. В евро. Дори Българският енергиен холдинг е консултирал НЕК за "Белене". Срещу 0,5 млн. евро. Очите на министъра и премиера в оставка са широко затворени за тези милиони. На гражданите обаче не са. Защото ние ги плащаме.
Сега властта се сети за БАН. Първо унизи академията, като скандално провали в НС увеличението на субсидията й, после й хвърли еднократно подаяние от няколко допълнителни милиона - да неутрализира протеста на учените. Очевидно обаче те ще трябва да си "заработят" тия смешни пари, обслужвайки желанието на властта да съсипе окончателно дори идеята за "Белене". Бойко Борисов анализи не чете. Но нищо. Народът плаща, а властта "чете" с широко затворени очи и прави каквото си е решила. Или каквото й наредят "началниците".


  

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 149

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 142

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 149

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ