Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Април 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

Пегас

От редактора

Ботев ни гледа с вяра

Боян Бойчев

6. Януари 2017 , брой: 4   603   0Винаги се сещаме за Ботев, когато наближи или датата на раждането му, или датата на гибелта му. Тогава мастити политици четат написани слова, а щедро платени "литературоведи" интерпретират творчеството му съобразно политическата конюнктура.
А ние в най-добрия случай я цвете ще поднесем, я някое стихотворение, учено в училище, ще си припомним.
На другия ден всичко продължава по старому.
Защото Ботев е неудобен. За властимащите. За времето, в което живеем. Затова и в училище публицистиката му не се изучава, нито се цитира. Да не би някой да открие там днешните чорбаджии, лакеи и псевдопатриоти, дето смучат живителните сокове на родината ни. Да не ни се скарат я от Брюксел, я от другаде...
Ботев е неудобен, защото ни гледа от портретите строго и изпитателно. Когато егоизмът и алчността у нас взимат връх. Когато национални предатели са готови на всичко срещу добро възнаграждение. Когато ни обхване национален нихилизъм. Когато липсата на идеи и идеал ни унищожават постепенно и като българи, но и като хора въобще.
В биографията си за него друг голям революционер и писател - Захари Стоянов, пише, че Ботев, "за да не би да стане тлъст човек, да не му влязат в ръката богатства и други блага (...), т.е. за да не би да стане нему добре, той спял с кучетата по пустите воденици, не ял по три деня, помагал на всички презрени, но не и на себе си."
Сигурно такова поведение днес е трудно да бъде разбрано, особено от твърде оялите се наши сънародници, вечно ламтящи за власт и богатства. Днес, когато ти се внушава, че парите са всичко, че всеки е сам за себе си, Ботев не е "правилният" герой. И понеже не могат да го изпратят в забвение, се опитват да премълчат или изопачат словата му от "Символ-верую на българската комуна!":
 
Вярвам в единната обща сила на человеческий род на земното кълбо, за да твори добро.
И в единний комунистически ред на обществото, спасител на сички народи от вековни тегла и мъки чрез братски труд, свобода и равенство.
И в светия животворящ дух на разума, укрепляющ сърцата и душите на сички хора за сполуката и тържеството на комунизма чрез революция.
И в единното и неделимо отечество на сички хора и обща собственост върху сички имоти.
Изповядвам единний светъл комунизъм, поправител недъзите на обществото.
Чакам събужданието на народите и бъдащий комунистически строй на целия свят.

Ако погледнете пак портретите на Ботев, ще разберете, че той ни гледа и с пламенна вяра! 

 

 

Пегас

 • От редактора
  21. Април 2017 77
  330
  0

  Все по-често се говори за война. Или се опитват да ни държат в страх, или ни карат да свикваме с нещо неизбежно.
  Но какъв безумец трябва да си, за да вярваш, че при един мащабен военен конфликт със съвременните военни средства имаш шанс да оцелееш? 
  Непрекъснато мисля по този въпрос през последните дни.
  Президентът на САЩ с лека ръка разпореди ракетна атака на сирийско...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"