Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Август 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Пегас

Гениалният архитект Антони Гауди в Москва

Дума

6. Януари 2017 , брой: 4   279   0
Снимка


През есента на 2017 г. в Московския музей за съвременно изкуство ще гостува уникална изложба, която ще представи Антонио Гауди не само с познатите му емблематични сгради, но и като художник.
В църковните анали е отбелязано, че Антони Гауди - гениалният архитект на Барселона, се родил на 25 юни 1852 г. в испанската област Каталуня. Било сряда, девет и половина сутринта, когато Франсеск Гауди и Антония Корнет се сдобили с петата си рожба. Сестра му Роса се споминала на 35 г. Нейната дъщеря Роса Егеа е единственият потомък на фамилията. Племенницата и бащата на Антони били двата стълба, на които се градило семейството. Той никога не се оженил и въпреки многобройните дворци и къщи, които построил, останал без собствен дом и покрив над главата. Умира на 72-годишна възраст, сгазен от трамвай.
Животът на човека, създал модерния облик на Барселона, и до днес остава скрит зад дебелия слой мрамор, камък и гранит на неговите фантастични творения. Внушителната катедрала Ла Саграда Фамилия, паркът "Гоел" и къщата - "каменоломна" Ла Педрера са само видимата част от фасадата, зад която стои личността на Гауди. Независимо от многобройните поръчки, той никога не се почувствал признат от управляващите.
 
 

 

 

Пегас

  • От редактора
    18. Август 2017 161
    212
    0

    В България през последните години се наложи просташкият език, масово използван от така наречения политически, икономически и "културен" елит. Виновни за това са и голяма част от медиите, които заливат зрителите и читателите си с простащина, цинизъм и арогантност. Кои са героите на новото време? Кои са моделите за подражание на подрастващите? Мутри с речников запас от около 200 думи,...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"