Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Януари 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

Пегас

Гениалният архитект Антони Гауди в Москва

Дума

6. Януари 2017 , брой: 4   109   0
Снимка


През есента на 2017 г. в Московския музей за съвременно изкуство ще гостува уникална изложба, която ще представи Антонио Гауди не само с познатите му емблематични сгради, но и като художник.
В църковните анали е отбелязано, че Антони Гауди - гениалният архитект на Барселона, се родил на 25 юни 1852 г. в испанската област Каталуня. Било сряда, девет и половина сутринта, когато Франсеск Гауди и Антония Корнет се сдобили с петата си рожба. Сестра му Роса се споминала на 35 г. Нейната дъщеря Роса Егеа е единственият потомък на фамилията. Племенницата и бащата на Антони били двата стълба, на които се градило семейството. Той никога не се оженил и въпреки многобройните дворци и къщи, които построил, останал без собствен дом и покрив над главата. Умира на 72-годишна възраст, сгазен от трамвай.
Животът на човека, създал модерния облик на Барселона, и до днес остава скрит зад дебелия слой мрамор, камък и гранит на неговите фантастични творения. Внушителната катедрала Ла Саграда Фамилия, паркът "Гоел" и къщата - "каменоломна" Ла Педрера са само видимата част от фасадата, зад която стои личността на Гауди. Независимо от многобройните поръчки, той никога не се почувствал признат от управляващите.
 
 

 

 

Пегас

  • 20. Януари 2017 14
    98
    0

    Докато бяхме в празнично настроение от новогодишните празници и последвалите ги имени дни, някак между другото премина информацията, че американски танкове пристигали в България, както и в други източноевропейски страни, за да ни пазели от възможна руска агресия. На това народът му вика: "Един гледа сватба, а друг - брадва".
    И...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"