Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

30 Март 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Пегас

Гениалният архитект Антони Гауди в Москва

Дума

6. Януари 2017 , брой: 4   238   0
Снимка


През есента на 2017 г. в Московския музей за съвременно изкуство ще гостува уникална изложба, която ще представи Антонио Гауди не само с познатите му емблематични сгради, но и като художник.
В църковните анали е отбелязано, че Антони Гауди - гениалният архитект на Барселона, се родил на 25 юни 1852 г. в испанската област Каталуня. Било сряда, девет и половина сутринта, когато Франсеск Гауди и Антония Корнет се сдобили с петата си рожба. Сестра му Роса се споминала на 35 г. Нейната дъщеря Роса Егеа е единственият потомък на фамилията. Племенницата и бащата на Антони били двата стълба, на които се градило семейството. Той никога не се оженил и въпреки многобройните дворци и къщи, които построил, останал без собствен дом и покрив над главата. Умира на 72-годишна възраст, сгазен от трамвай.
Животът на човека, създал модерния облик на Барселона, и до днес остава скрит зад дебелия слой мрамор, камък и гранит на неговите фантастични творения. Внушителната катедрала Ла Саграда Фамилия, паркът "Гоел" и къщата - "каменоломна" Ла Педрера са само видимата част от фасадата, зад която стои личността на Гауди. Независимо от многобройните поръчки, той никога не се почувствал признат от управляващите.
 
 

 

 

Пегас


Апис
Всички права запазени "ДУМА"