Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Юли 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Пегас

Излезе първата книжка "Везни" за 2017 Г.

Дума

6. Януари 2017 , брой: 4   259   0
Снимка


В навечерието на Нова година излезе първия брой за 2017 г. на списанието за литература, изкуство, критика и философия "Везни" с ново художествено оформление и графика. Списанието предлага интересни материали като студията "Любовта у Стендал" от Хосе Ортега-и-Гасет, художественото изследване на народната песен "Де са нашите войводи?" от Борислав Геронтиев, документалната новела за Юлия Огнянова "Ave Julia, gratia plena" от Мария Динкова, "Бунтовникът със счупения нос Жерар Депардьо" и "Независимостта на панталоните" от Борислав Чеков, литературните спомени "Живея в Пловдив" от Владимир Янев. В броя има стихове от Андрей Андреев, Валентина Радинска, Иглика Пеева и Ясен Калайджиев, проза от Любомир Котев, а в рубриката "Език свещен" са страниците за препрочитане:  прекрасното есе на Стефан Продев. Богато са представени и критическите материали:  "Реквием за коня", "Реквием за Виктор Пасков" от Емилия Каменова, "Сеячът на словесната нива" от Иван Гранитски, "Животът като преодоляване на хаоса и възстановяване на цялото" от Панко Анчев, "Скиталчествата на душата" от Благовеста Касабова и "Събеседниците на Борис Данков ни правят по-мъдри" от Тодор Коруев. В броя има и пространно интервю с акад. Васил Гюзелев, който навърши 80 години, както и бележка от акад. Стефан Воденичаров за него. Първата книжка на "Везни" представя художника Свилен Блажев.
 

 

 

Пегас

 • От редактора
  21. Юли 2017 141
  304
  0

  Името на Никола Вапцаров стои редом с това на Ботев и Вазов в съкровищницата на нашата литература. Но той е и от малкото ни поети със световна известност: поезията му е преведена на над 90 езика.
  През 1979 година с Указ на Държавния съвет на НР България е учредена Международна литературна награда "Никола Вапцаров". Нейни носители са световноизвестни имена: Иняцио Бутита от...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"