Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

30 Април 2017 | Неделя
 
вход регистрирай се

Пегас

Излезе първата книжка "Везни" за 2017 Г.

Дума

6. Януари 2017 , брой: 4   228   0
Снимка


В навечерието на Нова година излезе първия брой за 2017 г. на списанието за литература, изкуство, критика и философия "Везни" с ново художествено оформление и графика. Списанието предлага интересни материали като студията "Любовта у Стендал" от Хосе Ортега-и-Гасет, художественото изследване на народната песен "Де са нашите войводи?" от Борислав Геронтиев, документалната новела за Юлия Огнянова "Ave Julia, gratia plena" от Мария Динкова, "Бунтовникът със счупения нос Жерар Депардьо" и "Независимостта на панталоните" от Борислав Чеков, литературните спомени "Живея в Пловдив" от Владимир Янев. В броя има стихове от Андрей Андреев, Валентина Радинска, Иглика Пеева и Ясен Калайджиев, проза от Любомир Котев, а в рубриката "Език свещен" са страниците за препрочитане:  прекрасното есе на Стефан Продев. Богато са представени и критическите материали:  "Реквием за коня", "Реквием за Виктор Пасков" от Емилия Каменова, "Сеячът на словесната нива" от Иван Гранитски, "Животът като преодоляване на хаоса и възстановяване на цялото" от Панко Анчев, "Скиталчествата на душата" от Благовеста Касабова и "Събеседниците на Борис Данков ни правят по-мъдри" от Тодор Коруев. В броя има и пространно интервю с акад. Васил Гюзелев, който навърши 80 години, както и бележка от акад. Стефан Воденичаров за него. Първата книжка на "Везни" представя художника Свилен Блажев.
 

 

 

Пегас

 • 28. Април 2017 82
  165
  0

  Един ярък талант в българската поезия на 25 април щеше да стане на 55 години. Но отлетя към вечните небеса на поезията едва на 17.
  Каква щеше да бъде днес? Как щеше да се чувства в днешния твърде груб, брутален и меркантилен свят? Какво щеше още да напише? Въпроси, на които няма отговор.
  "Не искам да живея в заслепение... Всичко е така опорочено, някъде отвътре, от дълбокото...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"