29 Март 2024петък07:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Инфлуенцата дойде по-рано и повали повече хора

/ брой: 4

автор:Дума

visibility 9

Освен, че с около месец подрани грипната епидемия, тя се развива и значително по-интензивно. В последната седмица на 2016 г. средната за страната заболеваемост е 169,7 на 10 хил. души, докато през февруари 2016 г., когато бе пикът на грипа за миналия сезон, средната заболеваемост бе 158 на 10 хил. души.
През 1979 г. и след това през 1981 г. е приета конвенция за система на наименованията на грипните вируси. Според нея се използват следните компоненти: Антигенен тип (например A, B, C), гостоприемник (например свине, коне, пилета, птици и т.н., като за човешките не се дава наименование), географско разпространение (например Денвър, Тайван, и т.н.), номер на щам (например 15, 7, и т.н.), година на изолация (например 2009 г., и т.н.).
Любопитно за грипните вируси от група А (с няколко вида, означавани с буквите N и H и цифра след тях) са виновни за големите епидемии и за пандемиите. Те заразяват птиците, някои млекопитаещи и човека. Миграцията на дивите птици е едно от обясненията както за бързата генетична промяна на тази група вируси, така и за пренасянето му на големи разстояния. Грипният вирус В е само един в групата си. От него освен хората, боледуват тюлените и моржовете. Този вирус мутира 2-3 пъти по-бавно от вирусите от група А и никога не е причинявал пандемия. Той обаче се променя често и човек не може да изгради истински дълготраен имунитет срещу него. Групата С също има един представител. Той мутира още по-бавно от вирус В и заразява хора, кучета и прасета. Понякога причинява сериозни заболявания сред тези животни, както и локални епидемии. При хората грипният вирус С се среща много по-рядко от А и В и обикновено води до леки заболявания сред децата.

Симптомите

на грипа започват "изведнъж", обикновено 1-2 дни след заразяването с вируса. Инкубационният период може да е от няколко часа до 3 дни. Затова за разлика от настинката при грипа човек може дори да каже кой ден се е заразил. "Например здрав човек без хронични заболявания и с добър имунитет, може дори да посочи часа на началото на грипа. Класическото му описание е остро начало - висока температурата, отпадналост, болки по стави, мускули и по очните ябълки, суха дразнеща кашлица. Тези симптоми може да са много слабо проявени в рамките на ден-ден и половина и да отминат при организъм в много добра форма. Но при човек с по-слаб имунитет заболяването може да протече тежко и по-продължително, дори седмица-10 дни със задържаща се кашлица, задържаща се температура", казва епидемиологът д-р Ангел Кунчев. Той уточнвява, че в началото на грипа кашлицата е суха и дразнеща, телесната температура може да стигне до 38-39 градуса, болният се чувства отпаднал, със силни мускулни и ставни болки, има болки в очните ябълки.

Лечението

на грипа не става с антибиотик, а с противовирусни препарати, както и с антипиретици, витамини, топли течности.
Ако 3-4 дни след началото на грипа човек има тези симптоми, трябва непременно да потърси специализирана лекарска помощ евентуално за болнично лечение, търсене на бактериална инфекция и включване на антибиотично лечение.
Предпазването от заразяване е трудно, но не е невъзможно: избягване на контакти с видимо болни хора, миене на ръцете след здрависване или пребиваване в обществени сгради или в тоалетна, избягване на кина, театри и др. места, където се събират много хора.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ