28 Март 2024четвъртък16:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Щастливите кокошки на блока

Изискването за паникбутоните в асансьорите е поредното привидно добро намерение, което ще се саботира от народа, защото му бъркат в джоба

/ брой: 4

автор:Георги Георгиев

visibility 2292

Криза е. Има много гладни хора,които искат да ядат. Но не става дума за вас, читатели. Става дума за онези, които изпитват почти вампирска нужда да цоцат парички от народонаселението, което, както показва практиката, е като брашнен чувал - колкото и да го тръскаш, все по нещо пада. През последните дни "гръмна" темата за монтирането на т.нар. паникбутони в асансьорите, защото по стара нашенска традиция срокът за монтирането изтече, а почти никой не е готов. Това са устройства, на които като им натиснеш копченцето, те започват да звънят на въведените в паметта им телефонни номера на асансьорните техници, докато ви свържат с някои от тях и вие вече може да изкрещите: "Помощ".
Е, вярно е, че вече всеки пътува с телефон в джоба си, дори до тоалетната рядко се ходи без него, вярно е, че номерата на техниците ги пише във всяка кабина, но друго си е да имате и такава джаджа в асансьора.

Струва само 300-350 лв.

Преди време тогавашният главен изпълнителен директор на Инспекцията за държавен и технически надзор Димитър Михайлов обясни, че монтирането на бутоните било "много важно от психологическа гледна точка, защото, когато човек заседне, започва да се притеснява и търси начини да излезе". Сега, вярно е, че народът лудна, но не поради липсата на паникбутони в асансьорите. Вярно е и че хората търсят начини за излязат, но не само от асансьорите, а директно от държавата и подобни наредби само стимулират усещането им, че се намират в тясно пространство, нещо ги души и искат да избягат.
Интересно как от 60-те години насам, когато започва масовото монтиране на асансьори в жилищните сгради, народът оцеля досега без монтирането на паникбутони. Впрочем, както всички, или поне тези, които живеят в големи жилищни блокове, се досещате, проблемът е, че трябва да се съберат едни пари, за да се платят на едни хора, а на никой не му се дава левче за неща със съмнителен резултат. То хората в блоковете често с мъка събират парите за таксата за асансьора, та камо ли за някакви "екстри" като паник-бутони, аварийно осветление и други, с които трябва да се оборудват асансьорите инсталирани след 2012 г.

Неглижирането на тези наредби

се корени в това, че огромната маса от асансьорите е износена и ако утре, не дай Боже, стане авария и кабината полети надолу, много важно дали има или няма паникбутони. Обитателите на панелките, а преди всичко става въпрос именно за тях и техните пари, разсъждават по този начин. Фактът, че към днешна дата масово не са оборудвани с паникбутони десетки хиляди сгради, е много показателен за мисленето на хората. Онзи ден например стана ясно, че едва ли не целият Пловдив, барабар със сградата на общината нямат подобни устройства. Сега, в съответствие с Постановление №62 от 17 март 2014 г. за изменение и допълнение на Наредбата за безопасна експлоатация и техническия надзор на асансьори, приета с Постановление №75 на Министерския съвет от 2003 г., тези асансьори трябва да бъдат спрени от експлоатация. Обаче най-вероятно няма да бъдат спрени, защото няма как цялата държава да остане без асансьори. Няма преувеличение. Според главния секретар на Българската асансьорна асоциация Николай Маринков към момента само 10% от кабинките имат такива устройства. От Министерството на икономиката посочват 30%. Вероятно или работата тихомълком ще отече, както се казва, или ще удължат срока за изпълнение с още една или две години.
Какъв обаче е смисълът от тези подобрения на асансьорите, ако тези, които са призвани да следят за тяхната безопасност, и на които се плаща за това, не си гледат работата. Преди по-малко от година, през март 2015 г., министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви публично, че 75% от фирмите, отговарящи за поддръжката на асансьорите, работят в сивата част от икономиката. Оказва се, че тези

фирми масово фалшифицират

служебна документация и не плащат данъци и осигуровки. По думите на Лукарски 95% от тези фирми "не осигуряват никаква проследимост на работата по поддръжката". Думите на Лукарски бяха по повод кампанийна проверка на фирмите за поддръжка на асансьори. Като знаем българските реалности, едва ли нещо се е променило за последната година. Е, тогава за какво говорим? Официално лице ти казва, че тези, на които се плаща, не си вършат работата, а после ще ти спират асансьора не защото той е зле поддържан, а заради копче, което няма пряко отношение към безопасността на съоръжението.
По стари изчисления на Българската асансьорна асоциация в държавата около 80 000 асансьора в страната трябва да бъдат обезопасени. Това не означава, че те ще се разминат само с монтиране на паникбутони. Нищо подобно. Преди време две-три години бяха предложени общо десетина мерки за обезопасяване на тези съоръжения и всяка от тях струва пари. Най-добре е те да бъдат тотално сменени, но как си представяте това да бъде платено от собствениците на апартаментите в тези жилищни сгради. Това е пълен абсурд при мизерията, която царува в държавата. Хората го знаят и затова още повече се дразнят, когато започват да им пробутват разни неща като паникбутони например при това гарнирани с наставката "отговарящи на европейските изисквания". Това вероятно е и основната причина да карат хората да монтират тези устройства, а те на свой ред масово саботират наредбата, защото първо си искат европейските заплати. По възможност западноевропейските. Подобни инициативи еднозначно се възприемат като опити за пълнене на гушите на конкретни производители на конкретни устройства и на различни браншови организации. В случая на тези, които произвеждат въпросните паникбутони, шега работа ли е - гарантиран пазар от стотина хиляди устройства по минимум 300 лв. Но те разбира се, далеч не могат да се сравняват с рекордьорите от фирмите за топлинно счетоводство, които поставиха по няколко топломера във всеки апартамент на централно парно и сега имат гарантиран доход от тяхната смяна и обслужване за  десетилетия напред, като от това на потребителите изобщо не им стана по-добре. Даже обратното, но пък винаги всичко се прави в интерес на хората, в името на тяхната безопасност и т.н.
Изобщо, ако включим малко фантазията, може да се предложат нови схеми за обогатяване на едни и за лудване на други. Както знаете, сега е много модно да се говори за руската заплаха. През 50-те години в САЩ, по време на предишната, тогава антисъветска истерия, доста народ е направил пачка от проектиране и строителство на фамилни бомбоубежища.

Нищо не им пречи утре

да ви сюрпризират, че във връзка с голямата заплаха от страна на Москва трябва на всяка сграда да бъде монтиран дозиметър или пък, че всеки компютър трябва да има устройство "Антипропагандин", за да не станете жертва на "руската пропаганда", като влезете в интернет. Пак в името на вашата безопасност и душевно здраве. Но това, разбира се, е само в сферата на черния хумор.
Иначе в реалния живот безсмислените и откровено тъпи наредби, особено на тези, гарнирани със словосъчетанието "европейски изисквания", са достатъчно на брой, за да предизвикат глухия ропот на хората, който изобщо не бива да бъде подценяван. Това са и изискването да се шофира целогодишно на фарове, по препоръка на Европейската комисия, чиято полза е съмнителна, но пак струва някаква пари на водачите, и исканията за технически паспорти на сградите, които също масово не се правят, но пък, ако държавата реши, може да ви глобява и съди за това (казват, че 300 млн. лв. щяла да събере държавата от нещо, което никой не прави), това е и изискването да се премахнат незаконните остъклени балкони, т.е. всички. Все неща, които, както казват руснаците, формално са правилни, но по същността си са извращение.

Това са по-масовите "извращения"

Иначе има и точкови. Като например сляпото провеждане в България на всяка идиотия, родена по етажите на някой евроотдел в Брюксел. Достатъчно е само да припомним "щастливите кокошки", които снасят зад завеса, за да не се срамуват, имат пилички за нокти, спецосветление имитиращо изгрева и залеза, просторни клетки и всичко това, само за да снасят повече, по-големи и по-вкусни яйца. Българските граждани, за които от разни проучвания знаем, че са най-нещастните в ЕС, нямат дори и привилегията на щастливите кокошки. Никой не инвестира да им построи нови просторни клетки, нови поилки, завески, пилички за нокти и вкусен фураж. Обаче от тях се очаква да продължават да снасят парички при всяко щракване с пръсти от страна на властта, под заплахата от санкции. За асансьори, за топломери, за балкони, за климатици, за разни документи, без които животът и досега си вървеше. При това, в конкретния случай основният удар е насочен към тези, които нямат възможност да подобрят жилищните си условия, защото страдат от хронична финансова недостатъчност, но и кой друг да бъде дран в държава, където половината население официално живее в условия на материални лишения, а повече от половината работна ръка се труди зад граница.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ