25 Април 2024четвъртък14:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Франция задържа бившия премиер на Косово

Арестът на Рамуш Харадинай е извършен въз основа на заповед за задържане, издадена от Сърбия още през 2004 г.

/ брой: 4

автор:Дума

visibility 33

Френската полиция арестува бившия премиер на Косово Рамуш Харадинай въз основа на издадена от Сърбия международна заповед за задържане за извършени от него военни престъпления по време на косовския конфликт през 1998-1999 г., предава Reuters. Харадинай беше премиер на Косово през 2004 и 2005 г. Според френски източници, близки до разследването, бившият високопоставен представител на Армията за освобождение на Косово (АОК) сега е бил задържан на летище "Бал-Мюлуз" в Източна Франция, когато пристигнал от Прищина. Той е бил арестуван от френските власти въз основа на заповед за задържане, издадена от Сърбия още през 2004 г.
Сръбският министър-председател Александър Вучич заяви, че арестът на косовския политик Рамуш Харадинай във Франция е "добре за правосъдието, че да бъде над политиката". Според него сръбската прокуратура има доказателства срещу Харадинай и че желае Франция "като сериозна държава с върховенство на закона", да се придържа към справедливостта, предаде сръбското радио B-92. "Това би повдигнало въпроса за това как Сърбия би реагирала при реципрочна ситуация", заяви Вучич. На журналистически въпрос дали Сърбия официално би поискала екстрадирането на Харадинай министър-председателят каза: "Може да се обзаложите за това. Имаме доказателства за толкова много негови престъпни деяния, че не могат да се преброят. Никой няма правото да подкопава решението на независимата прокуратура", добави той.
Припомняме, че през 2015 г. Харадинай бе арестуван от полицията в Словения по искане на Белград, но след дипломатически натиск беше пуснат два дни по-късно. Той беше съден и оневинен два пъти от Международния наказателен съд за бивша Югославия - отново по обвинения във военни престъпления.
Косово и Франция са в добри дипломатически отношения. Париж е един от най-големите поддръжници на най-младата европейска държава. Косовският конфликт от 1998-1999 г. завърши с отделянето от Сърбия на областта, населена предимно с етнически албанци. През 2008 г. Косово обяви независимост, която е призната от 110 страни, но не и от Сърбия.
Косовският президент Хашим Тачи заяви по повод ареста на бившия премиер Харадинай във Франция, че е "неприемливо" той да бъде задържан в която и да е било държава по света, само защото има заповед за арест от Сърбия. Държавният глава посочи също, че косовските институции използват "всички налични механизми, за да може по-бързо да поправят грешката и Харадинай да бъде освободен", написа той в социалната мрежа "Фейсбук".
"Ние, членовете на Армията за освобождение на Косово, сме горди, че сме се борили против престъпния режим на Слободан Милошевич и това го потвърди свободният и демократичен свят, когато започна кампанията по бомбардиране на сръбски цели", заяви Тачи, цитиран от македонски медии.
"Вземаме всички мерки Харадинай да бъде освободен възможно най-скоро", заяви в Прищина косовският министър на правосъдието.
Като несправедливо и неприемливо определиха задържането и от партията на Харадинай "Алианс за бъдещето на Косово".
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 199

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ