20 Април 2024събота04:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Европа

Кампанията „Да защитим българския вкус“ даде реални резултати за българските стопани през 2016 г.

Куртовският розов домат и месото от източнобалканска свиня са на път да получат защита по европейските схеми за качество

/ брой: 4

visibility 27

Момчил Неков,
член на Европейския парламент

Трудолюбивите стопани, умереният климат и богатите почви са основните фактори за развитието на земеделието в България. Българинът е тясно свързан със земята си и колкото и да се глобализира светът, да падат граници, той ще има нужда от парче земя, която да си е негова собственост. Българите сме уникални със способността си да пазим традициите. В това се убеждавам при многобройните си срещи със земеделски производители в цялата страна. Да, сега земеделието ни не е на конкурентно равнище, но това може да се промени. Видяхме, че управлението на ГЕРБ не предложи на българските стопани условия за развитие, но шансът е на страната на БСП. Само социалистическата партия има концепция, опит и кадри за развитие на земеделието и в основата е повишаването на конкурентоспособността и самочувствието на производителите. Аз, като част от тази партия и с правомощията си на член на Европейския парламент, съм приел каузата да работя в подкрепа на родното селско стопанство.

Преди близо две години поставих основите на кампанията „Да защитим българския вкус!“, чиято цел е да защити български продукти и храни чрез европейските схеми за качество. В началото на мандата си в Европейския парламент проведох редица срещи с български производители. Всичките споделиха една много тревожна тенденция. Вкусът на българското се губи. Не просто защото българското производство се свива, а защото изчезват и българските традиционни сортове и продукти. Също тогава започнаха и интензивни преговори по международни споразумения като например Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции. Бях впечатлен от интереса и интензивността, с която мои колеги се бориха за това продуктите на техните страни с географски означения да бъдат включени в преговорния процес. Към онзи момент България имаше само един подобен продукт – горнооряховския суджук. Сега са два – вторият е българското розово масло. По тази причина реших да стартирам кампания, която да помогне това да се промени. Вярвам, че можем да върнем престижа на България като страна, за която качествената и хубава храна да стане отново запазена марка. С общи усилия кампанията стана видима в Европейския парламент и получи подкрепата на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

Позволете ми да ви припомня какво представляват тези европейски схеми за качество. Те са механизъм, който дава защита на производители на специфични продукти в определени географски региони. Те получават по-голяма видимост и защита срещу злоупотреба с доброто име на продукта, произлязъл, създаден или съхранен в съответния регион. Има два вида защити като географски означения - Защитено наименование за произход и Защитено географско указание. Защитеното наименование за произход изисква продуктът да произхожда от специфично място и регион; да има качество или характеристики, които се дължат основно на специфична географска среда с присъщите й природни и човешки фактори; всички етапи на производството да се извършват в определения географски регион. Защитено географско указание се дава на продукти, които произхождат от специфично място; имат качество, репутация или други характеристики, които се отдават на неговия географски произход; поне един етап от производствения процес да се осъществява в този географски регион. И в двата случая част от добавената стойност остава в региона, съхранил продукта, а в случая на Защитено наименование за произход - всички процеси – производство, преработка и пакетиране се осъществяват в даден регион.  Има и допълнителна защита - Европейската комисия включва част от тези продукти в преговорния пакет по споразумения с трети страни. Това означава, че храните по схемите за географските означения могат да получат правна защита срещу имитация или злоупотреби и в трети страни, ако бъдат признати от властите там.

Продуктите, защитени по тези схеми, имат достъп до повече видимост, която може да бъде засилена и чрез участие в промоционалните програми на Европейския съюз. Това са програми, целящи подобряване на информираността за европейските продукти в ЕС и в страните извън него. През 2016 г. за схемите по географските означения бяха предвидени близо 10 млн. евро, а за 2017-а ще са близо 12 млн. от целия пакет от 133 млн. евро. А този пакет ще расте прогресивно, като е планирано до 2019 г. да достигне 200 млн. евро от европейския бюджет.

Какво печелят в крайна сметка производителите? Печелят увеличаване на доверието на потребителите в продукта, което води до повече търсене и производство; малките и средни производители стават по-конкурентоспособни на местните, но и на международните пазари; малките производители получават повече достъп, разпознаваемост и видимост на пазарите; получават защита при споразумения на ЕС с трети страни; получават и регионална идентичност и популярност.

Както споменах, към момента има само два защитени продукта с географско означение – горнооряховският суджук и българското розово масло. В процес на получаване на защита е и трети – странджанският манов мед. Вземайки предвид опита на другите държави членки на ЕС, реших, че и българските производители на уникални храни и продукти заслужават защита. Затова започнах инициатива по идентифицирането на тези български храни, които имат потенциала да получат защита. В рамките на кампанията „Да защитим българския вкус“, в сътрудничество с българския клон на организацията Слоу Фуд, бяха идентифицирани 30 продукта, които имат този потенциал.

Радвам се, че след няколко месеца усилена работа, имаме реален шанс куртовският розов домат и Прясното месо от източнобалканска свиня да вървят към успешна защита. Искрено се радвам, че това са точно тези продукти, защото мисля, че те са емблематични за България - розов домат и месо от отличен клас свине, които се отглеждат само у нас.

Добрата новина от последните дни на 2016 г. е, че поставихме основите на следващата естествена стъпка в развитието на тези продукти. А именно, реализацията им на пазара, т.е. взможността тези продукти да достигнат до повече потребители и ценители на качествената храна. Радвам се, че открихме такъв партньор в лицето на МЕТРО България. Вярвам, че те могат да предложат на производителите подкрепата и присъствието, което ще стимулира увеличаването на производството. А това, от своя страна, ще повиши и стойността на труда на производителите.  Месо от източнобалканска свиня вече се продава в МЕТРО, а доматите ще бъдат на щандовете на веригата през май, когато им е сезонът.

С радост искам да ви припомня, че на 6 септември м.г. организирах български фермерски пазар пред сградата на Европейския парламент в Брюксел. Участваха производители на традиционни храни и продукти от цяла България. На базара бяха представени над 10 продукта - розов домат и капия от Куртово Конаре, месо от източнобалканска свиня, еленски бут, странджански чай, зелено сирене от Черни Вит, реселешки воден лук, навпавок от Разлог, био сирене от българска калоферска коза, габровски пестил, вино от гъмза от Сухиндол. Интерес предизвика  и концепцията „Селски мол“ от Габрово, в който имаше балканско бяло сирене, мед от глухарче, изделия от беленица и продукти от лимец. Стотици гости, сред които много наши сънародници и евродепутати, присъстваха на базара.

Още веднъж искам да очертая ползите от европейските схеми за качество. Чрез тях се подчертава връзката между гаранцията за качество, опазването на традициите и географския произход. Производителите получават правна защита, гаранция за автентичност и качество. Ползите за обществото са във възраждането на традиционния български вкус, повишаването на достойнството на стопаните, укрепването на местните общности. Също така  подпомагат съхраняването на генетичните ресурси на страната и
подчертават националната ни идентичност. Но ползите могат да се проектират и в национален мащаб, защото защитените български продукти от своя страна ще работят за имиджа на България като страна с вкусна и качествена храна.

Какво предстои оттук нататък? И тази година ще продължа чрез кампанията „Да защитим българския вкус“ да популяризирам продуктите с български произход и да работя за увеличаване на броя на българските продукти със Защитено наименование за произход и Защитено географско указание. С нашите партньори от Слоу Фуд България ще продължим разработването на каталога от продукти, свързани с териториите и разрастването на  мрежата от общности, които ги произвеждат. А това е предпоставка за възраждане на  селските райони. Партньорите от МЕТРО България започват кампания „Български продукти на щандовете на МЕТРО“. Ще подпомагат производителите и чрез физикохимични и органолептични анализи на продуктите.
Предстои ни заедно да разширим асортимента от български продукти със Защитено наименование за произход и Защитено географско указание, да въвлечем специализирани изследователски центрове, да подпомогнем изграждането на мрежа от производители и взаимодействието между тях. Ще работим за изграждането на мрежа от заинтересовани страни за утвърждаване на продуктите и за повишаване на информираността на потребителите и обществото. Амбицирани сме да популяризираме продукти и производители в страната и чужбина.

Ще успеем, защото каузата е националноотговорна. Скъпи читатели и приятели, да си пожелаем успешна, мирна и здрава 2017 година!


Розовият домат е един от емблематичните за страната ни продукти

Българският фермерски пазар в Брюксел предизвика голям интерес

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ