25 Април 2024четвъртък14:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книги

Уникална биография на Едвард Мунк издава "Изида"

/ брой: 4

автор:Дума

visibility 394

Едвард Мунк (1863-1944) е един от най-значимите художници в историята на изобразителното изкуство. Творчеството на именития норвежки модернист крие в себе си много загадки. Най-известната от картините му - "Викът", е символ на горчиво предчувствие за бъдещи катастрофи, трагично пророчество на границата между XIX и XX век, предвестник на Първата световна война и катаклизмите на ХХ век. Холивуд получи вдъхновение от тази картина и главният образ от нея се превърна в емблема на филма на ужасите "Писък".
На български за първи път излиза биография на този забележителен модернист. А "Едвард Мунк" от Атле Нес (издание на "Изида") е най-добрата и най-пълна биография на художника, която разкрива тайните на живота и творчеството му. Израснал в бедност и сред житейски несгоди, Едвард Мунк се посвещава изцяло на изкуството. За разлика от други свои колеги обаче той умира богат. И то много богат. Както и повечето му съвременници, занимаващи се с изкуство, Мунк принадлежи към средите на бохемата и същевременно страни от нея. Има проблеми с алкохола, но успява да се излекува от пристрастеността си. Влюбен е и въпреки това бяга през цяла Европа от любимата жена. Обхванат е от натрапчиви идеи, които превръщат някои от приятелите му в негови най-върли врагове (предимно в представите му, но действията му водят някои до това и в реалността). Въпреки понякога грубото му и неадекватно държание с близките му приятели, между които са и неговите меценати, те му остават верни, защото талантът му е завладяващ.
Едвард Мунк е представен в целия блясък на творческата си мощ и с всичките си човешки слабости. Творчеството му е в тясна връзка с европейската култура и епохата, която го ражда, защото Мунк е свидетел на големи исторически катаклизми, които намират отражение в неговите произведения.
Книгата, луксозно издание с твърда подвързия, включва много цветни репродукции на картините на художника, снимки от семейния архив, както и писма, откъси от дневниците на Мунк, свидетелства на съвременници.
Атле Нес (род. 1949 г.) е писател, историк и изкуствовед. Автор е на биографии на Леонардо да Винчи, Галилео Галилей и Хенрик Ибсен, романи, книги за деца, документална проза и есета за изкуството. Носител е на няколко литературни награди, сред които е и най-голямата в Норвегия - "Браги".

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 199

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ