25 Април 2024четвъртък10:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Д-р Ангел Кунчев:

Бронхопневмонията е усложнението от "Хонконг"

Да се пазят хората над 65 г. с хронични заболявания и често боледуващите деца, предупреждава главният държавен здравен инспектор

/ брой: 3

автор:Аида Паникян

visibility 1054

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев е роден на 19 октомври 1959 г. Възпитаник е на Медицинския институт в Пловдив, където се дипломира през 1985 г. Започва трудовия си стаж в отдел "Противоепидемичен контрол" в ХЕИ в Хасково. От 2001 г. е в отдел "Противоепидемичен контрол" в МЗ, а от 2008 г. ръководи "Надзор на заразните болести" към ведомството.


"Данните от Сърбия, Албания, Финландия, Великобритания сочат, че заболеваемостта е между 2 и 3 пъти по-висока от миналата година"
"Да се потърси специализирана лекарска помощ, ако кашлицата и температурата продължават повече от 3-4 дни"

- Д-р Кунчев, само преди дни препоръчахте да се удължи ваканцията и това вече е сторено. Кои грипни щамове ни атакуват през този сезон?
- Тази година грипът има няколко особености. Едната е, че започна с около месец по-рано от обичайното - преди Коледа. И това е характерно не само за България, а за цяла Европа. Интересното е, че тази година началото бе поставено в Балчик, но все пак отнякъде трябва да започне. Друг характерен момент е, че се потвърди прогнозата на Световната здравна организация, че тази зима ще се разпространява щамът A/H3N2 "Хонконг-2014", поради което той бе включен и в противогрипната ваксина. През първите 3 седмици само той се разпространяваше, а в момента 98% пак е този щам - "Хонконг", но тук-там - в Пловдив и София, вече изолирахме и друг щам на познатия ни вирус с ваксинален щам A/H1N1, известен като "Калифорния", като свински грип, като пандемичен. Очакваше се и неговото появяване - той е много упорит и се разпространява осми сезон, но тъй като вече много хора се срещнаха с него, няма потенциала да е основен причинител.
- Какви са първите признаци на заболяването?
- Клиниката е класическа, без отклоненията, които даваше пандемичният. Все пак, въз основа на индивидуалния имунитет на отделния човек, възможно е симптомите да не са еднакви. Например здрав човек без хронични заболявания и с добър имунитет, може дори да посочи часа на началото на грипа. Класическото му описание е остро начало - висока температурата, отпадналост, болки по стави, мускули и по очните ябълки, суха дразнеща кашлица. Тези симптоми може да са много слабо проявени в рамките на ден-ден и половина и да отминат при организъм в много добра форма. Но при човек с по-слаб имунитет заболяването може да протече тежко и по-продължително, дори седмица-10 дни със задържаща се кашлица, задържаща се температура.
Впечатленията ми дотук са, че има две особености - епидемията е много интензивна. Засега в България не е така, но данните на колегите от Сърбия, Албания, Финландия, Великобритания, сочат, че заболеваемостта е между 2 и 3 пъти по-висока от миналата година. У нас епидемията е все още в началото, но вероятно ще се повтори същото и тук.
Характерно е, че този грип засяга много хора, но поне засега няма данни за тежки проблеми.
- Кои групи хора може да бъдат най-сериозно засегнати?
- Предимно хората над 65 г. Известно е, че огромна част от тях имат по едно и повече хронични заболявания, поради което се превръщат в основната рискова група. Друга група са често боледуващите деца. При тях заболеваемостта е доста по-висока.
- Какви са очакваните усложнения при "Хонконг"?
- В над 90% от случаите е бронхопневмония. Бързо се развива, сравнително тежка е, типично вирусна е, много слабо се чува на слушалка, поради което е възможно дори да се пропусне. Ние сме информирали лекарите. Най-сигурно се поставя диагнозата с рентгенова снимка.
- Мнозина посягат към антибиотици.
- Грипът не се лекува с антибиотик, а с антивирусни препарати, както и с антипиретици, витамини, топли течности. Няма абсолютно никакъв смисъл от антибиотик. Единственото показание за антибиотик е доказана бактериална инфекция, насложена на грипното заболяване. Но това може да прецени единствено лекар.
- Как да познаем, че започва белодробно усложнение на грипа и кога да потърсим лекар?
- Когато кашлицата се задържа, става влажна и наситена с храчки, слизаща надолу към белия дроб, температурата не спада, болният продължава да се чувства отпаднал. Ако 3-4 дни след началото на грипа човек има тези симптоми, трябва непременно да потърси специализирана лекарска помощ евентуално за болнично лечение, търсене на бактериална инфекция и включване на антибиотично лечение.
- Има ли начин да се предпазим от грип?
- Това никак не е лесно, но всеки трябва да се съобрази с общите правила, доколкото това е възможно: да не се контактува с болни, да не се ходи на места, където се събират много хора - кино, театър и пр., да не се пътува, ако не е наложително, да се носят маски, да се мият ръцете, да се яде балансирана храна, да се пият витамини и др. Но, повтарям, че избягването на контакта с видимо болни хора е много важно, тъй като става въпрос за заразно заболяване.
- Може ли по някакъв начин да се отрази на хората птичият грип?
- Наистина има съвпадение на грипната епидемия с 16-те огнища на птичи грип в страната. Надявам се да няма интерференция и да няма проблеми с тях. Не е необичайно, че мигриращите птици са носители на вируса. Важното е да не бъдат заразени домашни птици, отглеждани във ферми, макар че и това стана вече в Пловдивско, Монтанско и на други места, където бяха изклани десетки хиляди птици. Това наистина води до изключително сериозни икономически загуби.
За човека е рисков контактът с болни птици. Не трябва да се пипат и умрели птици без ръкавици и маска. Най-застрашени са хората, които работят в такива ферми. По принцип вирусът се предава трудно от птици на хора, но стане ли, пневмониите протичат много тежко.  
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 688

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 654

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 819

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 589

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 745

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 638

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 747

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ